Friday , April 19 2024

“Pentru că se apropie campania electorală, unii vorbesc doar ca să se audă vorbind”

Primarul comunei Moara, Constantin Prodaniuc, răspunde acuzelor aduse de fostul viceprimar Dorel Constantin Dumitraș, candidat și el la funcția de primar al comunei. “Imașul de la Moara s-a împărțit pe numărul de animale, nu pe ochi frumoși, fostul viceprimar, acum contracandidat, a supervizat licitația”. “Acuze ridicole privind cheltuirea nejustificată a 10 milioane de euro, bani care nu au existat” . “M-am luptat foarte mult să nu se construiască depozitul de deșeuri la Vorniceni, măcar și pentru că este chiar în fața fermei unde eu sunt acționar” 

prodaniuc1

Primarul în funcție al comunei Moara, Constantin Prodaniuc, a dorit să clarifice o serie de situații prezentate în mass-media locală de Dorel Constantin Dumitraș, fost viceprimar din partea UNPR până în toamna anului trecut, acum candidat la funcția de primar al comunei, fără o susținere politică declarată. Pentru că actualul primar, Constantin Prodaniuc, și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la cârma Primăriei Moara, i-am solicitat răspunsuri la acuzele ce i-au fost aduse în ultimele săptămâni.
“Imașul de la Moara s-a împărțit pe numărul de animale, nu pe ochi frumoși; fostul viceprimar, acum contracandidat, a supervizat licitația”
– Dorel Constantin Dumitraș, un contracandidat la funcția de primar, fost viceprimar, acum consilier local, a arătat că dumneavoastră și apropiații dumneavoastră ați preluat cea mai mare parte din izlazurile comunei Moara, în detrimentul celorlalți crescători de animale din localitate. Cum a fost împărțită pășunea?
– Pentru că se apropie campania electorală, unii încep a vorbi pentru ca să se audă vorbind. Altfel, din câți aud, poate unul din zece tot “pune botul”, scuzată să îmi fie expresia. Eu spun în primul rând că modul în care s-au repartizat suprafețele de pășune în comuna Moara era pe fișa postului dumnealui, care lucra atunci ca viceprimar al comunei. Prin fișa postului, dumnealui a fost șeful acelei licitații pentru imaș. Imașul este atâta cât este. Numărul de animale poate să crească ori să scadă de la un an la altul. Un crescător de animale se lasă, dar apar alți doi în loc. Eu dețin acțiuni într-o fermă ce crește animale și am aceleași drepturi ca și oricare cetățean. In acest sens am depus o cerere pentru suprafețe de pășunat. Ulterior s-a făcut o licitație. Eu nu am asistat la această procedură  pentru că nici nu am vrut să fiu acuzat că m-aș favoriza pe mine sau pe cineva. S-a luat de la fiecare participant – fermier, asociație, cioban – numărul de animale și în funcție de efectivele deținute s-a împărțit imașul. Hectarele acestea nu pot fi întinse ca un elastic. Atât este imașul, și anul trecut și acum și la anul. Precizez că nu a fost vorba despre o licitație în sensul cunoscut al cuvântului, ci s-a împărțit imașul la fiecare solicitant pe numărul de animale deținut. Dar acum întreb eu: de ce vorbește tocmai el, care a fost președintele de licitație? A fost acolo și domnul jurist al Primăriei, dar eu nu am fost. El ce îmi reproșează acum? Contractul de arendare pe care chiar el l-a semnat? Eu cred că se trezește vorbind. Nu vreau să folosesc cuvinte urâte la adresa dumnealui, dar probabil trebuie să apeleze la specialiști. Cum să mă acuze pe mine pentru ceea ce a făcut el? Dacă se făcea o licitație normală, care era problema? Nu participa ferma familiei mele? Nu aveam dreptul? Probabil a epuizat subiectele și caută acum cai verzi pe pereți.
“Acuze ridicole privind cheltuirea nejustificată a 10 milioane de euro, care nu au existat”
–  Ați fost acuzat și că ați fi cheltuit 10 milioane de euro fără justificare…
– Da, mă acuză că aș fi cheltuit 10 milioane de euro în cele două mandate. Nici n-au fost în total 10 milioane de euro, din afara încasărilor la bugetul primăriei, cele venite din taxele și impozitele plătite de contribuabilii din Moara. Dar el îmi pune în cârcă și bugetul care vine de la Ministerul Educației, care este direcționat strict către salariile profesorilor, pentru întreținerea școlilor și pentru alte cheltuieli care țin de bugetul unităților școlare din localitate. Eu nu pot lua nici măcar cinci bani de acolo. Am date pe care le pun la dispoziție oricui dorește: din taxele și impozitele locale eu nu pot realiza mai mult de 2 milioane de lei anual. Din această sumă plătim bunurile și serviciile aferente primăriei, precum iluminatul public, energia electrică pentru instituțiile locale și alte asemenea cheltuieli, inclusiv naveta la profesori, banii pentru însoțitori la persoanele cu handicap – fonduri care se termină mereu la alocațiile bugetare în trimestrele trei și patru, iar noi trebuie să le suplinim din taxele și impozitele plătite de oameni, pentru că altfel ne ridicăm lumea în cap. Tot din acești bani plătim activitatea de salubrizare – salariu, combustibil și întreținerea mașinii pe care o avem în dotare. Incă o dată, nu vorbesc de banii de la Ministerul Educației care s-au dus la școli,  care sunt veniți și trimiși de la contabila Primăriei la contabila școlii, învârtind niște hârtii. Mai adaug că în anul 2007, înainte de a veni eu primar, a fost contractat un credit de la BRD pe 10 ani. Am opt ani de când plătesc miliarde de lei vechi în fiecare an la bancă. Nu zic că nu trebuia luat acest credit, banii au fost folosiți pentru a fi reabilitat drumul principal din Moara. Dar banii aceștia au trebuit restituiți băncii, cu tot cu dobândă și tot noi, locuitorii comunei, plătim ratele. Eu nu spun că nu ar fi trebuit luat acest credit. M-am gândit și eu la un moment dat să fac un astfel de împrumut, fiindcă acum dobânzile sunt mai accesibile, dar nu mi s-a acceptat, spunându-mi-se că au acum prioritate fondurile europene și alte asemenea, de care însă până acum nu ne-am prea putut bucura. Bine că ni s-a acceptat să plătim rate la creditul de Utilități și Mediu, pentru a beneficia de gaz metan pe hârtie. Dar despre asta, cu altă ocazie.
“M-am luptat foarte mult să nu se construiască depozitul de deșeuri la Vorniceni, măcar și pentru că este chiar în fața fermei unde eu sunt acționar”
– Contracandidatul dumneavoastră vă acuză și de faptul că ați contribuit la construirea a două gropi de gunoi, în comuna Moara.
– Intr-adevăr, domnul fost viceprimar a vorbit și despre acest lucru, total neadevărat. Eu m-am luptat foarte mult să nu se construiască depozitul de deșeuri la Vorniceni, măcar și pentru că este chiar în fața fermei unde eu sunt acționar. Cine are nevoie de mirosuri? Nu le am destul pe cele de la animalele fermei? Dar zarurile erau deja aruncate. Pentru că pe timpul când domnul Gavril Mârza era președinte al Consiliului Județean, s-a luat decizia, iar domnul prim-ministru Tăriceanu a semnat hotărârea de a se construi groapa de gunoi de la Vorniceni – Moara. Faptul că studiul de fezabilitate și proiectarea s-au făcut pe timpul domnului Gheorghe Flutur, asta este o altă problemă. El a preluat o investiție pe care nu a blocat-o, cum au făcut alții cu șoseaua de centură și multe alte investiții. In concluzie, eu cred că lumea are capul limpede și va vedea lucrurile așa cum sunt. De fapt, eu am încredere în cetățenii din comuna Moara, care sunt conștienți de ce se întâmplă. Din păcate, unii, cum am spus, se trezesc vorbind. (Interviu realizat de Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …