Thursday , September 29 2022
Breaking News

Pentru 530 de elevi a început ieri admiterea la liceu. Concurență la toate specializările din învățământul vocațional

Specializarea învățător/educatoare a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Suceava înregistrează cea mai mare concurență, de 3 candidați pe un loc, din învățământul vocațional sucevean. In acest an probele de aptitudini se desfășoară în condiții speciale, respectându-se măsurile de siguranță în contextul pandemiei de COVID-19, fie sub forma unor interviuri online, fie prin evaluarea unor înregistrări audio-video, a portofoliilor candidaților și pe baza unor fișe de aptitudini

Primii absolvenți de clasa a VIII-a care dau startul, an de an, admiterii la liceu, sunt cei care aleg să urmeze învățământul vocațional. Ei au de susținut probele de aptitudini, fiecare cu specificul specializării alese. În urma finalizării etapei de înscriere a candidaților pentru probele de aptitudini, Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava a contabilizat 530 de candidați.

”S-au înscris la Liceul cu Program Sportiv 127 de elevi, pentru specializarea Pedagogie de la Colegiul <Mihai Eminescu> s-au înscris 179 de elevi, la Colegiul de Artă avem 40 de candidați la specializarea Muzică instrumentală, 85 la Arte plastice, 44 la Arhitectură și 32 la Conservare și patrimoniu, iar pentru Seminarul Teologic sunt înscriși 23 de candidați”, a informat inspectorul Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.

Drept urmare, se înregistrează concurență la toate specializările Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, care oferă pentru anul școlar 2020-2021 o clasă de 28 de locuri la specializarea Muzică instrumentală, 56 de locuri la Arte plastice, 28 de locuri la Arhitectură, arte ambientale și design și 28 de locuri la specializarea Conservare-restaurare bunuri culturale.

Şi la Liceul cu Program Sportiv sunt mai mulți candidați decât locurile din oferta educațională, care cuprinde 4 clase a IX-a cu câte 28 de locuri, dintre care două clase de fotbal, una de handbal și una mozaic (atletism, volei, rugby, lupte greco-romane).

Oferta de școlarizare a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Suceava cuprinde 2 clase de învățător/ educatoare cu un total de 56 de locuri, astfel că la această specializare din învățământul vocațional sucevean se înregistrează cea mai mare concurență, de 3 candidați pe un loc.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei” Suceava organizează admitere pentru o clasă a IX-a, specializarea Teologie ortodoxă, cu 28 de locuri.

Desfășurarea probelor de aptitudini sau, unde este cazul, echivalarea acestora, pentru elevii care au ales să se orienteze către una dintre specializările din învățământul vocațional existente în oferta liceelor din județul Suceava a început ieri și se va finaliza în data de 12 iunie. Rezultatele urmează a fi afișate tot pe 12 iunie.

Probele de aptitudini organizate pentru admiterea în liceele vocaționale vor fi apreciate în două moduri, în funcție de tipologia fiecărei specializări. Astfel, Ministerul Educației a decis ca la profilurile artistic, sportiv și teologic aprecierea probelor de aptitudini se face prin note. La profilurile pedagogic și militar aprecierea probelor de aptitudini se face pe bază de calificativ admis/ respins.

În ceea ce privește clasele de bilingv, pentru care, în mod normal, candidații ar fi trebuit să susțină probe scrise de verificare a cunoștințelor, se va face o echivalare a mediilor obținute de elevi la engleză, franceză și germană de-a lungul celor patru ani de gimnaziu sau a diplomelor/ atestatelor obținute de aceștia în centre specializate.

Amintim că în acest an probele de aptitudini se desfășoară în condiții speciale, respectându-se măsurile de siguranță în contextul pandemiei de COVID-19, fie sub forma unor interviuri online, fie prin evaluarea unor înregistrări audio-video, a portofoliilor candidaților și pe baza unor fișe de aptitudini. (Oana NUȚU)

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …