Friday , February 3 2023

Pensia a devenit mai atractivă decât catedra

Val de cereri de pensionare înregistrate de IŞJ Suceava în prima lună a acestui an școlar. ”Au început să curgă cererile de pensionare de vreo două săptămâni. Deși acești profesori, aflați la vârsta pensionării, au cerut continuitate pentru acest an școlar, acum s-au răzgândit și vor la pensie. Observăm o rată de pensionare mai mare față de alți ani, și asta pentru că punctul de pensie a crescut foarte mult, iar pensia a devenit mai atrăgătoare decât catedra. Așa motivează profesorii care au depus cererile de pensionare în prima lună din acest an școlar”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu  

Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava a început să înregistreze foarte multe cereri de pensionare din partea personalului didactic în ultima perioadă. Comparativ cu alți ani, rata de pensionare din acest an școlar este mai mare, iar explicația inspectorilor școlari are la bază creșterea punctului de pensie, după cum și-au motivat cererile cele 10 cadre didactice care au optat pentru pensie. Poate pare un număr mic, dar 10 profesori care predau la mai multe clase de elevi, unii în mai multe școli, înseamnă mult pentru sistemul de învățământ. și nu neapărat numărul cererilor înregistrate în prima lună a acestui an școlar e mare, ci fenomenul pe care l-au remarcat inspectorii școlari este important. O pensie mai mare și o viață liniștită acasă, versus cursuri online, cu tehnologii noi și complicate, risc ridicat de îmbolnăvire cu coronavirus. Este lesne de înțeles în ce direcție se înclină balanța.

”Au început să curgă cererile de pensionare de vreo două săptămâni. Deși acești profesori, aflați la vârsta pensionării, au cerut continuitate pentru acest an școlar, acum s-au răzgândit și vor la pensie. Observăm o rată de pensionare mai mare față de alți ani, și asta pentru că punctul de pensie a crescut foarte mult, iar pensia a devenit mai atrăgătoare decât catedra. Așa motivează profesorii care au depus cererile de pensionare în prima lună din acest an școlar. Avem 10 până acum, dar continuă să vină cererile aproape zilnic și, comparativ cu anii trecuți, sunt foarte multe, ținând cont că a trecut doar o lună din acest an școlar”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Desigur că aprobarea cererilor de pensionare nu înseamnă renunțarea la catedră în timpul anului școlar. Potrivit IșJ Suceava, profesorii în cauză, odată ce au aprobarea de a se pensiona, își depun dosarele la Casa de Pensii, iar după ce primesc deciziile de pensionare intră în drepturi, iar pentru activitatea la catedră sunt plătiți în regim de plata cu ora. Elevii nu rămân fără cadru didactic la clasă în timpul anului școlar, catedra urmând a fi scoasă la concursul de titularizare de anul viitor. ”Noi le aprobăm cererile, însă activitatea lor la catedră continuă, ei urmând a fi plătiți în regim de plata cu ora. Oricum, decât un necalificat, eu prefer oricând un pensionar la catedră”, a declarat inspectorul Puiu.

Precizăm că în luna februarie a acestui an, în etapa soluționării cererilor de menținere în activitate a personalului didactic titular pensionabil, IșJ Suceava a aprobat 220 de astfel de cereri. Potrivit inspectorilor școlari, 172 de cadre didactice dintre cele care au obținut menținerea în activitate și în acest an școlar au vârste cuprinse între 61,5 și 65 de ani, iar alte 48 sunt titulari în funcția didactică și au obținut menținerea în activitate până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani. De precizat că 40% dintre cererile de continuitate au fost depuse de învățătoare și educatoare, dar au mai primit continuitate profesori de chimie, discipline tehnice, biologie și limba română, profesori de educație fizică și matematică. (Oana NUȚU)
secretarasite

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …