Monday , April 22 2024

Pedepse extrem de mici pentru membrii unei grupări ce a obligat o fată din Bădeuţi să se prostitueze în Spania şi Italia

Mihaela, o tânără din Bădeuţi, a fost obligată în perioada 2003 – 2004 să se prostitueze în Spania şi Italia. Ea a ajuns în 2003 în Spania, după ce un consătean i-a spus că i-a găsit de lucru ca menajeră. Odată ajunsă acolo, tânăra a fost preluată de un alt indi­vid, care a pus-o să se prostitueze prin mai multe cluburi din Spania, dar şi să practice prostituţia la stradă în Italia. Patru din­tre proxeneţii săi au primit pedepse cu suspendare, în timp ce al cincilea se află deja după gratii pentru că a omorât un albanezcurtea de apel

Curtea de Apel Suceava a dat o sentinţă definitivă în cazul unei tinere din comuna Bădeuţi care a fost obligată să se prostitueze în Spania şi Italia. Astfel, inculpaţii Cornel Dănăilă, Maricel Dimofte şi Nicoleta Stefu au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de şapte ani pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la trafic de persoane şi complicitate la trafic de minori, în timp ce inculpa­tul Vasile Popescu s-a ales cu doi ani de închi­soa­re cu suspendare pe un termen de încercare de şase ani.

In acelaşi dosar a mai fost condamnat Jenică Spiridon la 14 ani şi şase luni de închisoare, pe­deapsă contopită cu una de omor. Decizia magistraţilor suceveni este definitivă.

Amintim că în primăvara anului 2014, pro­curorii DIICOT  Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Vasile Popescu, de 37 de ani, din localitatea Bădeuţi, oraş Milişăuţi, Maricel Dimofte, de 38 de ani, din comuna Cuca – judeţul Galaţi, Nicoleta Stefu, de 34 de ani, Cornel Dănăilă, de 34 de ani şi Jenică Spiridon, de 41 de ani, toţi trei din comuna Rediu, judeţul Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de „asociere pentru săvârşirea de infracţiuni”, „trafic de persoane”, „trafic de minori” şi „complicitate la trafic de persoane”. Aceştia sunt acuzaţi că, în perioada 2003 – 2005 au constituit o asociere infracţională, defă­şu­rând acte materiale în scopul comiterii infracţiunii de trafic de persoane prin racolarea, transportarea, găzduirea şi exploatarea sexuală prin determinare şi obligare la practicarea prostituţiei a mai multor tinere din judeţele Suceava şi Galaţi. Inculpaţii făceau promisiuni false privind obţinerea unui loc de muncă în străinătate, în Italia sau Spania, însă odată ajunse acolo tinerele erau obligate să se prostitueze.

 Povestea Mihaelei – o tânără din Bădeuţi obligată să se prostitueze în Spania şi Italia

Mihaela s-a mutat în anul 2002 împreună cu părinţii din municipiul Constanţa în satul Bădeuţi, unde a devenit vecină cu Vasile Popescu. In baza relaţiilor bune dintre cele două familii s-au stabilit raporturi de încredere reciprocă, context în care în toamna anului 2002, când Popescu a decis să plece în Spania, părinţii Mihaelei i-au împrumutat acestuia 1.000 de mărci germane, bani pe care individul i-a înapoiat în mai multe tranşe. La plecarea în Spa­nia, părinţii Mihaelei l-au rugat pe Vasile Po­pescu să-i anunţe dacă găseşte un loc de muncă pentru fi­ica lor în Spania. Astfel, acesta a sunat-o pe Mihaela, căreia i-a spus că i-a găsit un loc de muncă decent şi bănos în calitate de menajeră, urmând să câştige suma de 800 de euro pe lună. Incântată de oferta primită şi având încredere în Vasile Popescu, Mihaela şi-a făcut paşaport, Popescu trimiţându-i şi 300 de euro pentru a avea bani de transport până în Spania.

La sfârşitul lunii martie 2003, Mihaela, care pe atunci avea 24 de ani, a plecat cu un microbuz în Spania, fiind aşteptată la Madrid de Vasile Popescu şi Cornel Dănăilă. Popescu i-a explicat tinerei că Dănăilă se va ocupa de ea în continuare, în sensul că o va duce în oraşul La Coruna, unde locuia familia la care urma să facă menajul. Mihaela nu a fost de acord să plece cu un bărbat necunoscut, însă Po­pescu a convins-o, spunându-i că peste o săptă­mână va veni şi el în La Coruna. Astfel, Dănăilă a transportat victima cu un autocar până în oraşul La Coruna şi a dus-o în apartamentul în care mai era o tâ­nără pe nume Mioara. In acel moment individul i-a spus sucevencei că a „cumpărat-o” de la Po­pescu şi că va trebui să se prostitueze pentru el.

La început, Mihaela a refuzat să se prostitueze, însă cum Dănăilă îi luase paşaportul şi i-a spus că va putea pleca doar în momentul în care el îşi va recupera toţi banii cheltuiţi pentru ea, şi-a dat seama că a fost atrasă într-o cursă de Popescu, aşa că a acceptat să se prostitueze. Astfel, Mihaela şi cealaltă tânără, Mioara, au fost duse în două cluburi de noapte din oraşul La Coruna, unde timp de circa două luni de zile au fost obligate să se prostitueze în folosul lui Cornel Dănăilă. Cum ştia că părinţii Mihaelei au fost păcăliţi de Vasile Popescu, Dănăilă i-a dat voie acesteia să sune acasă la părinţi şi i-a spus să le spună că este bine şi că lucrează ca menajeră la nişte bătrâni. La finalul discuţiei însă, Mihaela a izbucnit în plâns, astfel că mama sa şi-a dat seama că ceva nu este în regulă cu fiica ei şi a hotărât să se intereseze despre acest lucru la alte persoane din sat care erau plecate în Spania. De la un consătean a aflat că Vasile Popescu i-ar fi vândut fiica unui prieten de-al său care o obligă să se prostitueze în cluburi de noapte din Spania.

Mama tinerei l-a sunat pe Vasile Popescu, care i-a spus să stea liniştită pentru că fiica ei lucrează ca menajeră la o familie de pensionari din Spania, iar în plus i-a dat numărul lui Cornel Dănăilă pentru a-i confirma cele spuse. Acesta din urmă a fost sunat de mama Mihaelei, individul spunându-i că fiica ei este la muncă şi că o va suna când se întoarce, asigurând-o că este totul în regulă şi nu are de ce să îşi facă griji. Cum mama fetei l-a ame­ninţat că va anunţa poliţia, acesta o punea pe Mihaela să sune destul de des acasă, de fiecare dată în prezenţa lui, pentru a le spune părin­ţilor că este bine. Dănăilă a trimis de două ori şi bani pe numele mamei Mihaelei, pentru ca aceasta să stea liniştită. In tot acest timp, individul o ameninţa pe tânără cu bătaia sau chiar cu moartea, inclusiv cu faptul că are mulţi prieteni în ţară care ar putea să le facă rău părinţilor ei, în si­tuaţia în care ar încerca să le spună ce i s-a întâmplat cu adevărat şi aceştia ar anun­ţa poliţia. Sub această presiune psihi­că victima s-a supus dorinţelor traficanţilor.

După circa două luni de zile de când a ajuns în Spania, Cornel Dănăilă a hotărât să le mute pe Mihaela şi Mioara în loca­litatea Coslalda de lângă Madrid, unde să practice prostituţia în clubul de noapte „Mistral”. Aici, cele două au practicat prostituţia circa două săptămâni, după care au fost duse în oraşul Padova din Italia să practice prostituţia la stradă. In Padova, cele două au locuit în aceeaşi cameră la un hotel, iar Cornel Dănăilă locuia singur într-o altă cameră a aceluiaşi hotel. In luna august 2003, Dănăilă a lipsit trei săptămâni din Italia, în toată această perioadă cele două tinere fiind supravegheate de Jenică Spiridon. Cu ocazia următoarei plecări în România, în luna noiembrie 2003, Cornel Dănăilă s-a întors în Italia aducând cu el încă o victimă, pe nume Valentina, care a practicat şi ea prostituţia la stradă cu Mihaela şi Mioara circa o lună şi jumătate, după care a fost dusă de Dănăilă în Spania, la acelaşi club de noapte din Madrid.

In cursul lunii decembrie 2003, Mihaela a încercat din nou să-l convingă pe Dănăilă să-i dea paşaportul şi să o lase să plece, spunându-i că a cunoscut un italian, cu care ar vrea să fie, însă individul i-a spus să-i ceară italianului 10.000 de euro şi astfel o va lăsa liberă. Ameninţându-l că îl va denunţa cu ajutorul cetăţeanului italian, care era poliţist, Mihaela l-a convins în cele din urmă pe Dănăilă să-i înapoieze paşaportul, astfel că a reuşit să se întoarcă în ţară în luna februarie 2004, atât ea, cât şi Mioara, cele două victime fiind ajutate cu banii de transport de  cetăţeanul italian.

 Unul dintre inculpaţi a fost condamnat pentru că a omorât un albanez în Italia

Jenică Spiridon are un cazier judiciar impresionant, el fiind cunoscut cu antecedente penale. In data de 13 octombrie 1994 a fost condamnat de Curtea de Apel Galaţi la patru ani şi şase luni de închisoare, însă a fost eliberat condiţionat pe 13 aprilie 1995. In data de 3 aprilie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis sesizarea formulată de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti prin care a recunoscut sentinţa penală din 23 octombrie 2006 pronunţată de Curtea cu Juri din Veneţia, modificată prin hotărârea din 2 iulie 2007 a Curţii de Apel Veneţia şi rămasă irevocabilă la data de 3 octombrie 2007, prin care Jenică Spiridon a fost condamnat la 19 ani şi şase luni de închisoare pentru omor, însă în data de 19 iunie 2008, Curtea cu Juri de Apel din Veneţia i-a redus pedeapsa la 16 ani şi şase luni de închisoare. Individul a fost transferat în 2011 într-un penitenciar din România.

Jenică Spiridon a fost extrădat în data de 2 decembrie 2005 din România spre Italia, unde a fost condamnat pentru omor, victima sa fiind cetăţeanul albanez Baraku Astrit, faptă comisă la Mestre, în complicitate cu Dănuţ Mihai. In urma verificărilor făcute la acea dată, anchetatorii italieni au descoperit că Spiridon în complicitate cu Mihai Nela se ocupa şi de proxenetism. Pe 22 iunie 2004, Jenică Spiridon a fost denunţat la Squadra Mobile din Padova că împreună cu mai mulţi români şi moldoveni obligau tinere să se prostitueze. La data de 25 noiembrie 2005, acesta a fost deferit autorităţii judiciare din Veneţia, împreună cu alte 15 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de aso­cie­re într-un grup organizat, proxenetism şi aducerea în stare de sclavie a unor persoane. Aceştia au obligat să se prostitueze în Italia nu mai puţin de 14 tinere. (Dănuţ ZUZEAC)

 

Vezi si

Bărbat rănit, după ce a intrat cu mașina într-un pom, la Marginea

Duminică după-amiază, în jurul orei 17.00, în localitatea Marginea, pe drumul spre Sucevița,  un autoturism …

One comment

  1. dubios! pentru asemenea fapte ar trebui inchisore pe viata, nu cu suspendare!!!