Friday , December 9 2022

Pe 2 decembrie, Bazarul ar putea obţine oficial autorizaţie de funcţionare

In incinta centrului comercial va funcţiona un serviciu de pompieri cu 10 angajaţi. Pentru ca ISU să dea autorizaţia, trebuie ca gardul dintre bazarul public şi cel privat să fie terminat

 gard bazar 3_tn


In urma discuţiilor purtate în cursul dimineţii de ieri la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, context în care primarul municipiului Suceava Ion Lungu a prezentat  documentaţia pe care a avut-o pregătită, există şanse ca Bazarul public din municipiul Suceava să fie redeschis săptămâna viitoare. Nu pe data de 1 decembrie, cum s-a avansat , ci două – trei zile mai târziu.
Primarul Ion Lungu a arătat că “în urma discuţiilor purtate ieri la ISU, după ce am depus şi cele două hotărâri votate în Consiliul Local, privind măsurile anti-incendiu pentru întreaga suprafaţă a bazarului public precum şi hotărârea privin înfiinţarea unui serviciu propriu de pompieri în Bazar, cu 10 angajaţi, ca urmare a vizitei făcute de reprezentanţii ISU în după-amiaza zilei de joi în centrul comercial Bazar, s-a constat că sunt îndeplinite condiţiile pentru redeschiderea pentru public a spaţiului comercial”, a declarat primarul Ion Lungu. El a declarat că sunt şi câteva observaţii referitoare la gardul de separare între bazarul public şi cel privat preum şi câteva modificări ce trebuie făcute pe căile de acces din Bazar. Incă o modificare se impune în ceea ce priveşte modul în care funcţionează sensul giratoriu din faţa centrului comercial Bazar. “Dacă vom îndeplini aceste condiţii, o să avem permisiunea din partea celor de la ISU şi există premisa ca în ziua de miercuri, 2 decembrie să fie emisă o autorizaţie de funcţionare a Bazarului” de către Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu.
Au trebuit reamplasate 150 de chioşcuri din Bazar,  operaţiune care a indispus în săptămânile trecute pe mulţi comercianţi, dar lucrurile s-au aşezat, în cele din urmă pentru că, “unde-i lege, nu-i tocmeală”.
Pe de altă parte, scutirea de chirie a deţinătorilor de chioşcuri în bazar, pentru perioada în care incinta a fost închisă, a fost votată de consilierii municipali.
In Bazarul public al municipiului Suceava din cele 1.800 de chioşcuri, 150 au trebuit mutate pentru a se face căi de acces pentru maşinile pompierilor, în situaţia nefericită în care s-ar produce un incendiu. Mai mult s-a decis ca unii pereţi despărţitori ai halelor în care funcţionează o bună parte din chioşcuri să fie demontaţi, pentru că altcumva ar fi trebuit instalate sisteme automate de stingere a incendiilor specifice spaţiilor închise, lucru care ar fi făcut imposibilă reluarea activităţii în bazar în această iarnă, dincolo de banii ce trebuie cheltuiţi pentru aceste instalaţii. Primarul Ion Lungu a dat garanţii că aceste sisteme automate anti-incendiu ar putea fi instalate în vara anului viitor.
Cât priveşte gardul împrejmuitor al  Bazarului public, este deja cunoscut faptul că  incinta delimitată de această împrejmuire este cea care face obiectul avizării pompierilor.
Cât priveşte “bazarul privat”, aflat pe proprietatea avocatului sucevean Mihai Stefănoaia unde sunt amplasate cam 200 de chioşcuri, acesta nu va avea cale de acces dinspre Bazarul public ci va beneficia doar de un drept de servitute.  De altfel proprietarul a explicat cu diferite ocazii că terenul ce îl are în proprietate pe care sunt amplasate chioşcuri din care se vând covoare, carpete, şi alte bunuri  nu au statut de construcţii, fiind doar simple amenajări  pe un teren prorietate privată pentru care nu este nevoie de autorizaţie de la Pompieri. Mai mult, avocatul Stefănoia a avertizat că va apela  la  instanţă pentru a-i fi respectate drepturile de proprietar legea obligând  Primăria, care este proprietară pe terenul din jur să îi permită dreptul de servitute pentru terenul ce îl deţine. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …

One comment

  1. Depinde ce influență au la ISU cei de la Iulius Mall, SSC, Lidl etc. În afară de Dedeman și celelalte magazine cu materiale de construcții, nimeni din zona respectivă nu dorește cu adevărat ca Bazarul să fie în regulă.