Thursday , July 7 2022

Patru ţigani, trimişi în judecată pentru mărturie mincinoasă în cazul răpirii din Bosanci a unei fete de 13 ani

Politia

Patru membri ai familiei Stănescu din Bosanci au fost trimişi în judecată, pentru că au dat declaraţii mincinoase în cazul răpirii unei minor de 13 ani, răpire ce a avut loc în septembrie 2011

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava i-au trimis în judecată pe inculpaţii Benone Bogdănel Stănescu, Sabina Stănescu, Tiberiu Stănescu şi Ioan Stănescu pentru comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă, denunţare calomnioasă şi instigare la mărturie mincinoasă.
Anchetatorii au stabilit faptul că pe 18 septembrie 2011, inculpatul Benone Stănescu a anunţat telefonic organele de poliţie, cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi răpit o minoră de pe raza localităţii Bosanci, deşi ştia că cele povestite nu sunt reale. Cu coazie audierii sale în calitate de martor de către organele de urmărire penală la aceeaşi dată, a făcut afirmaţii mincinoase, inventând totodată probe mincinoase cu spijinul învinuirii nedrepte astfel formulate. La aceeaşi dată, inculpa-tul Benone Stănescu a instigat mai multe persoane să facă afirmaţii mincinoase cu prilejul audierii lor în calitate de martori, în aceeaşi cauză.
In datele de 18 şi 19 septembrie 2011, inculpata Sabina Stănescu, fiind audiată în calitate de martoră, a făcut afirmaţii mincinoase în scopul susţinerii învinuirii nedrepte formulate de inculpatul Benone Stănescu. In data de 18 septembrie 2011, inculpaţii Tiberiu Stănescu şi Ioan Stănescu, cu ocazia audierilor au dat declaraţii false pentru a susţine acuzaţiile nefondate formulate de Benone Stănescu.
Povestea răpirii minorei
O petrecere între cuscri, gineri, nurori, rude şi cunoscuţi a degenerat rapid într-o păruială urmată de răpiri de tinere pirande, cereri de recompense, urmăriri şi interceptări pe şosea precum şi focuri de armă trase, pentru intimidare, de poliţişti. Din fericire, nimeni nu a fost rănit serios în urma acestei suitei de evenimente. În timpul zilei, nimeni nu prefigura în cel fel urma să evolueze paranghelia din comunitatea ţigănească din Bosanci prilejuită de aniversarea zilei de naştere a tinerei neveste a lui Benone Stănescu, adusă recent de la Târgu Neamţ. Au venit la petrecere părinţii fetei, rude ale acesteia, s-a adunat lume din sat pusă pe chef.Totul s-a transformat într-o mare ceartă care s-a sfârşit cu o răpirea unei minore.
Tiganii din Bosanci au explicat atunci, de exemplu, că cei din Târgu Neamţ au urcat în maşină forţat pe cele două tinere de pe uliţa satului, pe când acestea se întorceau de la Suceava, unde îşi vizitaseră la Spital mama bolnavă. Pe de altă parte vizita celor din Târgu Neamţ la Bosanci nu ar fi fost privită cu ochi buni dintru început: “Au venit pregătiţi cu săbii şi bâte în maşină. Au venit să ne bată. Nu au mai apucat pentru că în momentul în care am văzut că e scandal şi se lasă cu bătaie, am sunat la poliţie”, ne-a spus una din pirandele din Bosanci.
Reprezentanţii echipei de romi din Târgu Neamţ susţineau, pe de altă parte că nu a fost vorba de nicio răpire ci au fost doar nişte discuţii legate de neînţelegerile care există între fiica lui Lăcătuş Dumitru zis “Paraipan”, care este căsătorită după legea ţigănească la Bosanci, bărbatul acesteia şi rudele acestuia din urmă. “Nu a fost nicio răpire că nu s-a găsit nicio fată în maşina lor. Paraipan a fost invitat să vină să sărbătorească la ziua fiicei lui. Numai că odată ajuns aici, cei din Bosanci au început să-i spună că fiica lor nu este gospodină, că nu ştie să facă mîncare şi să facă curăţenie. Si la un moment dat cei din Bosanci au sărit la el la bătaie. Omul a vrut să-şi ia fata înapoi, dacă căsnicia lor nu merge bine şi sunt neînţelegeri în familie. Unul din cei din curte l-a lovit pe Lăcătuş Dumitru şi atunci el s-a supărat şi a vrut să-l bată. Omul a stat să apară fiica lui, fiindcă vroia să o ia la Neamţ. Între timp, unul a venit şi a intrat în maşina lui şi a tamponat-o. Oamenii au ajuns la Bosanci cu gând bun, să petreacă, nu cu scandal, au mers cu un cadou, că aşa este frumos. Dacă ştiau ce îi aşteaptă nu se porneau la drum. Alţi ţigani au apărut şi au tăbărât pe el, iar omul a luat-o la fugă. Când a auzit focuri de armă s-a oprit şi poliţia l-a luat. Ei s-au împăcat şi sperăm să nu îi aresteze. Noi suntem oameni paşnici şi nu suntem cu scandal”, a povestit Vasile Copos, unul dintre rudele indivizilor din Târgu Neamţ. (C.Z.)

Vezi si

S-a stins din viață ing. Mariana Oniciuc, diriginte de șantier la numeroase lucrări importante din Suceava

Miercuri după-amiază, unul din cei mai experimentați diriginți de șantier din Suceava, Mariana Oniciuc a …