Friday , April 19 2024

Patru indivizi au fost reținuți în dosarul privind jongleria de șase milioane de euro cu tutun exportat fictiv în afara UE

Procurorii DIICOT Suceava au făcut șapte percheziții în șase județe pentru a destructura o grupare specializată în „afaceri” cu mărfuri aflate în tranzit vamal. Opt persoane au fost duse pentru audieri la sediul DIICOT Suceava, printre acestea numărându-se și doi polițiști de frontieră. Prejudiciul din dosar se ridică la suma de 6 milioane de euro. Patru dintre inculpați au fost reținuți și ieri au fost prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă 

 
arestat


Procurorii DIICOT Suceava au dispus reținerea inculpaților Dorel Ichim, de 45 de ani, din orașul Salcea, Ilie Ivan Pitulan, de 50 de ani, din municipiul Giurgiu, Valentin Lupașcu, de 56 de ani, un cetățean moldovean domiciliat în localitatea Corovia din Ucraina și polițistul de frontieră ieșean Cătălin Căulea, în dosarul privind jongleria de șase milioane de euro cu tutun exportat fictiv în afara Uniunii Europene. Ieri, aceștia au fost prezentați Tribunalului Suceava pentru luarea unor măsuri preventive.
Marți, 29 noiembrie 2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu polițiști din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au făcut șapte percheziții pe raza județelor Suceava, Botoșani, Iași, Teleorman, Bihor și Galați, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire la autoritatea vamală de documente falsificate, instigare la folosirea la autoritatea vamală de documente falsificate, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și dare de mită.
La data de 4 august 2016, procurorii DIICOT Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul teritoriului național s-a cristalizat și a activat un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, cetățeni ucraineni și ai altor state europene, care au acționat împreună și coordonat în vederea închiderii ilicite a tranzitului vamal pentru diferite exporturi de tutun și de produse din tutun, prin ieșirea fictivă a acestor bunuri accizabile din spațiul comunitar.
Ulterior, după recuperarea garanțiilor vamale depuse de către comisionarul vamal din statul UE de proveniență al produselor din tutun, acestea erau de regulă vândute de către membrii grupării pe piața neagră europeană la preț de dumping și ca materie primă pentru fabricile ilegale de țigări.
În realizarea activității infracționale, membrii grupării au căutat în permanență să găsească mai mulți vameși români din punctele de trecere a frontierei Siret, Rădăuți Prut, Sculeni și Albița (toate aparținând Direcției Regionale Vamale Iași), care să fie dispuși ca în schimbul unor sume consistente de bani să își încalce atribuțiile de serviciu, să închidă în fals aceste exporturi fictive de produse din tutun.
La data de 28 noiembrie 2016, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu peste 50 de polițiști din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au surprins în flagrant, pe raza municipiului Iași, trei români și un ucrainean, membri ai grupului infracțional organizat, în timp ce ofereau unui funcționar public, cu titlu de mită, suma de 10.000 de euro, pentru a obține mărfuri aflate în tranzit vamal.
In urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie în dosar. În acest caz a fost produs un prejudiciu de aproximativ șase milioane de euro. La sediul DIICOT – ST Suceava au fost aduse, pentru audieri, opt persoane, respectiv capul grupării, Dorel Ichim, de 45 de ani, din orașul Salcea, Timotei Apetroaie, de 44 de ani, din municipiul Botoșani, Ilie Ivan Pitulan, de 50 de ani, din municipiul Giurgiu, Valentin Lupașcu, de 56 de ani, cetățean moldovean domiciliat în localitatea Corovia, din Ucraina, Dumitru Bercea, de 53 de ani, un ucrainean aciuat pe la Valea Moldovei, Victor – Mihai Dana, de 39 de ani, din municipiul Alexandria și polițiștii de frontieră ieșeni Cătălin Căulea și Mihai Amironesei, ambii în vârstă de 30 de ani. Aceștia ar fi fost sprijiniți de un ofițer vamal ieșean pentru a închide tranzitul vamal. Banii obținuți erau împărțiți în cea mai mare parte între Lupașcu, Ichim, Pitulan și lucrătorul vamal din Iași. Acesta din urmă a încasat în perioada august – noiembrie 2016 mită în valoare totală de aproape 20.000 de euro.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. În dosar, procurorii DIICOT Suceava au cooperat cu Autoritatea Națională a Vămilor din cadrul ANAF și cu Poliția de Frontieră. Acțiunea a fost făcută cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi București. (Dănuț ZUZEAC)
 
 
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. Nu inteleg cum atatea tone de tutun au trecut prin Romania fara sa fie retinuta garantia care este egala cu toate taxele de comerciale. In aceasta speta politia de frontiera nu are nici-un rol. Vama in totalitate poarta toata raspunderea. In articolul prezentat sunt anumite aspecte care nu se leaga. Trebuie sa retineti ca aceasta marfa are un circuit special si comform legii fiecare transport este urmarit on-line,Sunt multe semne de intrebate.