Friday , April 19 2024

Patru dintre complicii lui Ghiţă – “Ursul Carpatin” în afacerea cardurilor clonate şi-au aflat pedepsele

Cei patru au primit pedepse cuprinse între trei ani şi şase luni şi patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru că au furat 165.000 de dolari australieni din conturilor unor britanici a căror carduri au fost clonate într-un chioşc din bazarul sucevean

Tribunalul Suceava a dispus ieri condamnarea la patru ani şi şase luni a inculpatului S. M., fost M., pentru săvârşirea infracţiunilor de „iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat”, „fraudă informatică”, „efectuare de operaţiuni financiare frauduloase cu instrumente de plată electronică”, „transmitere neautorizată de date de identificare ale unor instrumente de plată electronică”, „acces, fără drept, la un sistem informatic”şi „participaţie improprie la transmitere neautorizată de date de identificare ale unor instrumente de plată electronică”. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi G. C. A. la patru ani de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, „complicitate la fraudă informatică”, „transmitere neautorizată de date de identificare ale unor instrumente de plată electronică”, „efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase cu instrumente de plată electronică”, „acces fără drept la un sistem informatic”, „complicitate la acces fără drept la un sistem informatic” şi „punere la dispoziţie fără drept a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, care permit accesul total sua parţial la un sistem informatic (serverele băncilor emitente) în scopul accesării fără drept a respectivului sistem informatic”, G. N. P. la patru ani de închisoare pentru „constituire a unui grup infracţional organizat”, „complicitate la fraudă informatică”, „complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase cu instrumente de plată electronică”, „transmitere neautorizată de date de identificare ale unor instrumente de plată electronică”, „punere la dispoziţie fără drept a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic (serverele băncilor emitente ale cardurilor fraudate) în scopul accesării fără drept a respectivului sistem informatic” şi „complicitate la acces fără drept la un sistem informatic” şi inculpatul R. F. M. la trei ani şi şase luni pentru comiterea infracţiunilor de „aderare la un grup infracţional organizat”, „efectuare de operaţiuni financiare frauduloase cu instrumente de plată electronică”, „transmitere neautorizată de date de identificare ale unor instrumente de plată electronică”, „punere la dispoziţie fără drept a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic (serverele băncilor emitente) în scopul accesării fără drept a respectivului sistem informatic”, „acces fără drept la un sistem informatic”, „fraudă informatică”. Cei patru inculpaţi mai trebuie să achite împreună suma de 11.300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Părţile din dosar au drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare. In data de 18 iunie 2014, magistraţii suceveni au dispus disjungerea acţiunii penale privindu-i pe inculpaţii Gheorghe Ignat aliais „Ursul Carpatin”, S. N. C. şi O. I. T..

Amintim că Ghiţa Ignat, luptătorul sucevean de arte marţiale mixte (MMA) cunoscut în mediul sportiv ca „Ursul Carpatin”, a fost trimis în judecată la începutul acestui an, alături de mai mulţi colaboratori din Iaşi, Sibiu şi Bucureşti de către procurorii DIICOT suceveni, pentru infracţiuni privind criminalitatea informatică. Ghiţă Ignat s-a dovedit a fi unul dintre principalii piloni ai unei reţele specializate în falsificarea de carduri bancare, care a operat în Australia, Marea Britanie dar şi în Malaezia, prejudiciul estimat numai în ceea ce priveşte componenţa reţelei din care a facut parte Ghiţa Ignat fiind de 500.000 de dolari australieni. In urma activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză au fost identificate două grupări infracţionale, prima formată din: Gheorghe – Ghiţă Ignat, luptătorul de 31 de ani, din municipiul Suceava, S. N. C., de 39 de ani, de asemenea din Suceava şi O. I. T., de 31 de ani, din aceeaşi localitate şi o a doua, alcătuită din M. S., de 37 de ani, din Bucureşti, G. C. A., de 24 de ani, din Paşcani, G. D. B., de 33 de ani, din Bucureşti, I. C. C., de 23 de ani, din Bucureşti, R. A. M., de 34 de ani din Bucureşti şi G. N.. P., de 28 de ani, din Sibiu.
Gruparea coordonată de Ghiţă Ignat se ocupă de montarea de dispozitive de skimming la bancomate din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.) în vederea obţinerii datelor cardurilor bancare, clonării acestora şi retragerii frauduloase de numerar, iar a doua grupare desfăşura activităţi de phishing şi transferuri frauduloase de numerar.
Conform datelor furnizate de autorităţile australiene, în perioada iunie – septembrie 2010, au fost retraşi, în mod fraudulos, aproximativ 149.000 dolari australieni pe teritoriul acestui stat de către gruparea română. S-a stabilit de asemenea, că au fost făcute retrageri frauduloase şi de la ATM – uri din Malaiezia şi Marea Britanie, totalizând aproximativ 16.000 dolari australieni. Prejudiciul total estimat este de aproximativ 500.000 dolari australieni. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …