Friday , April 19 2024

UPDATE: Patronii de la FLORCONSTRUCT si Autoservice PASTRAV, eliberati de judecatori

Florea la DIICOT 27 mai 2013

UPDATE 20.25: In aceasta seara, judecatorii Tribunalului Suceava au stabilit ca Vasile Florea, patronul de la FLORCONSTRUCT, si Cosmin Pastrav – patronul Hidroterra si Autoservice Pastrav, pot fi cercetati in stare de libertate. Judecatorii au stabilit pentru acestia interdictia de a parasi tara. Vom reveni.

UPATE 08.30:  Azi-noapte, in acelasi dosar de evaziune fiscala  a mai fost retinut si  COSMIN PASTRAV,  patronul SC HidroterraSA ,  Autoservice Pastrav si al pensiunii “Santa Fe”. In total, in cursul noptii trecute, procurorii DIICOT Suceava au decis retinerea a 30 de persoane implicate in acestoperatiuni de evaziune si spalare de bani

Vasile Florea a fost reţinut azi -noapte, după mai multe ore de audieri, într-un dosar în care sunt implicate 118 persoane şi 39 de firme. 167 de percheziţii în 14 judeţe, din care 74 în Suceava, au fost organizate de procurorii DIICOT pentru destructurarea unei reţele organizate, specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani. Vasile Forea, patronul de la Florconstruct, firmă proaspăt câştigătoare a licitaţiei de salubrizare în municipiul reşedinţă de judeţ, a fost adus de poliţişti la Parchet după ce au fost efectuate percheziţii la firmă şi la domiciliul său. “Este o confuzie, aştept să mă audieze, dar actele firmei sunt în regulă”, spunea la intrarea în sediul DIICOT administratorul Florconstruct, Vasile Florea. La alte două firme importante din Suceava cu activitate în domeniul construcţiilor DIICOT a efectuat ieri percheziţii. 91 de persoane au fost aduse ieri pentru audieri la Suceava

O acţiune fără precedent a Serviciului Teritorial Suceava a DIICOT trimite în atenţia opiniei publice către o altă sferă a infracţionalităţii faţă de cele cu care ne-a obişnuit. Criminalitatea organizată în judeţul Suceava nu a fost concentrată doar către contrabanda cu ţigări, droguri ori operaţiuni ilegale în domeniul informatic. După o investigaţie ce a durat mai puţin de un an, procurorii au anunţat că au reuşit să destructureze o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani care într-un scurt interval a prejudiciat statul cu 9,8 milioane de euro.
Ieri dimineaţă au fost efectuate 167 de percheziţii domiciliare în 14 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Printre cei percheziţionaţi s-au aflat şi importanţi oameni de afaceri din Suceava.
Vasile Florea, administrator al SC Florconstruct SRL Suceava a fost supus percheziţiilor. “Eu cred că este o confuzie, eu ca administrator de firmă mă duc să mă audieze. Actele mele sunt în regulă”, declara Florea, înaintea audierilor. Astă noapte, după mai multe ore de audieri, procurorii au decis reţinerea patronului de la Florconstruct, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Firma Florconstruct, al cărui proprietar este Florea, se ocupă cu construcţii de drumuri, producere de agregate şi mixturi asfaltice, dar şi salubrizare şi are mai multe contracte încheiate cu primăriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc. Această firmă a câştigat, în asociere, lucrările de asfaltare în municipiul Suceava, iar la sfârşitul săptămânii trecute, tot în asociere, a câştigat licitaţia de salubrizare a municipiului Suceava, licitaţie contestată de firma Rosal. De asemenea, Florconstruct asigură salubrizarea în 25 de comune din judeţul Suceava.
La firma Loial Impex SRL s-au desfăşurat de asemenea percheziţii, ca şi la SC SUCT SRL.
Un alt patron invocat în dosar şi chemat să dea explicaţii a declarat ieri că nu are nicio legătură cu cauza, spunând că nu ştie despre ce este vorba. Diicot 27 mai 2013 - 1
Acţiunea DIICOT Suceava de ieri dimineaţă
Conform unui comunicat de presă transmis de IPJ Suceava în dimineaţa zilei de 27 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Suceava au demarat 167 de percheziţii domiciliare. Una în Bucureşti, 74 în Suceava, 14 în Botoşani, una în Bacău, 11 în Dâmboviţa, patru în Neamţ, trei în Timiş, una în Vrancea, 27 în Braşov, una în Mureş, două în Galaţi, una în Vâlcea, una în Ilfov, 24 în Iaşi şi două în Olt. . Au fost puse în executare 110 mandate de aducere.
Incepând cu luna iunie 2012, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalitătii Organizate Suceava, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat cercetări faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Din investigaţii a reieşit faptul că, pe raza judeţului Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat cu ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având drept scop sustragerea de plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului centralizat al statului prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor de bani provenite din aceste activităţi. Diicot 27 mai 2013 - 2
Principalii exponenţi ai grupului infracţional ar fi şase tineri din judeţul Suceava, respectiv Stănescu. M., de 20 de ani, Stănescu.C., de 20 de ani, Stănescu. M, de 21 de ani, G.C.C., de 25 de ani, C.A.I., de 24 de ani şi C.D.M. de 22 de ani. Cel mai probabil aceştia au fost “băgaţi la înaintare” de adevăraţii promotori ai afacerii, ei fiind de etnie romă, au vârste care nu le conferă experienţă în mari afaceri şi nici atitudinea lor în faţa anchetatorilor nu îi recomandă ca fiind creierele unei operaţiuni de o asemenea anvergură.
În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate a rezultat faptul că, la grupul infracţional menţionat mai sus ar fi aderat şi L. N., de 42 de ani, din oraşul Bucecea, judeţul Botoşani, care cu ajutorul lui A.N., de 32 de ani din Bacău, ar fi preluat societăţi comerciale atât de pe raza judeţului Suceava, cât şi din ţară, ultimul fiind desemnat asociat şi administrator al societăţilor comerciale preluate.
Ulterior, aceste societăţi comerciale ar fi fost puse la dispoziţia lui S.M, liderul grupului infracţional organizat, care le-ar fi introdus într-un circuit financiar fraudulos în sensul că, în numele acestor societăţi comerciale, care efectuau operaţiuni în principal, cu materiale de construcţii, s-ar fi emis facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi a municipiului Bucureşti, societăţi care, în baza facturilor menţionate mai sus, ar fi colectat TVA – ul aferent tranzacţiilor fictive şi şi-ar fi diminuat profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate.
Primele concluzii ale anchetei
Diicot 27 mai 2013 - 3
Astfel, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA-ului de plată şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat.
Membrii grupului sunt suspectaţi că intrau în contact direct cu administratori de societăţi comerciale interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau, efectuau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale “recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitate pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale “recrutate” sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii “livrate” pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive.
Ulterior, membrii grupului infracţional organizat sunt bănuiţi că retrăgeau aceste sume de bani beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.Diicot 27 mai 2013 - 5
După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent acestor tranzacţii, aceştia ar fi cesionat societăţile comerciale în cauză, firme care după câteva luni intrau în faliment.
Astfel, se bănuieşte că transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăţilor “recrutate” prin conturile societăţilor controlate de membrii grupului infracţional organizat, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca în final, sumele iniţiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.
Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat doar până în această fază a cercetărilor, ar fi de 9.800.000 de euro, însă urmează a fi calculat şi completat în urma verificărilor financiar contabile ce se vor efectua în cauză. În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, suspectate de comiterea infracţiunilor mai sus menţionate. După percheziţii, în cursul zilei de ieri, la Serviciul Teritorial Suceava al DIICOT au fost aduşi pentru audieri un număr de 91 de învinuiţi. Audierile au început dimineaţa, iar la închiderea ediţiei acestea nu erau încă terminate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …