Wednesday , February 1 2023

Patriarhul l-a felicitat pe episcopul vicar Damaschin de ziua ocrotitorului său spiritual

Patriarhul Daniel i-a transmis miercuri, 4 decembrie, un mesaj de felicitare Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu prilejul zilei onomastice a acestuia din urmă, care îl cinstește ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Ioan Damaschin.

Potrivit agenției de presă a Patriarhiei Române – Basilica – P.S. ­Da­maschin Dorneanul (pe numele său de mirean Ioan-Daniel Luchian) s-a născut în data de 24 iunie 1981 în comuna Dornești, județul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinților Constantin și Elena Luchian. Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul ­Mi­tropolit Dosoftei” Suceava, apoi la ­Fa­cultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teșu. Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultății de Teologie „Patriarhul Justinian” din București, secția Doctrină și Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă. Din 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei șaguna” din Sibiu, cu o lucrare despre Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr. În anii 2009 și 2010 Părintele ­Da­maschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

În ceea ce privește ascultările pe care le-a avut în Biserică, părintele ­Da­maschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 19 iulie 2004, apoi tuns în monahism pe 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul în 25 martie 2006, după care, în 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012. A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în 23 iulie 2017. (D.P.)

Vezi si

Anul acesta va fi reluată licitația anulată în pandemie pentru modernizarea a 10 locuri de joacă din Suceava

Primăria Municipiului Suceava va relua modernizarea unui număr de 10 locuri de joacă din oraș …