Friday , April 26 2024

Parlamentarii știu cel mai bine că banul nu are culoare politică: 12 foști deputați și senatori suceveni și-au dat mâna într-un proces comun pentru a-și salva pensiile speciale

Ei au reprezentat partide mai mari sau mai mici ori care azi nu mai există, dar ce-i unește pe toți e dorința de a-și păstra privilegiile. Unii vă sunt cunoscuți, de alții poate nu vă amintiți, iar de alții sigur nici nu ați auzit: Sanda Maria Ardeleanu, Cezar Cioată, Dorel Petre Crăciun, Constantin Gheorghe, Sabin Ghilea, Gabriel Dan Gospodaru, Teodor Hăucă, Petru Juravlea, Epifanie Tiberiu Maerean, Gavril Mîrza, Mihai Neagu, Tiberiu Aurel Prodan. Alți doi foști parlamentari, Ilie Niță și Sandu Alecu, au depus și ei acțiuni, separat, împotriva Senatului, respectiv a Camerei Deputaților, pentru a-și primi pensiile speciale 

În ultimele două săptămâni ale lunii trecute, aproximativ 150 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021. Pensiile respective au fost abrogate în aceeași lună.

În perioada 13-14 aprilie, aproximativ 20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească, din nou, pensii speciale.

Conform unei situații prezentate de G4Media.ro, cei mai mulți reclamanți se aflau atunci  în Prahova (16) și Iași (15), topul fiind completat de Galați (9), Argeș și Călărași (8), Sibiu, Vâlcea, Bistrița-Năsăud și Gorj (7), Neamț, Brăila, Bacău și Teleorman (5), Mehedinți, Buzău și Arad (4), Covasna (3), București, Giurgiu și Constanța (1).

Pe 15 aprilie a fost deschisă însă și la Tribunalul Suceava o acțiune comună a nu mai puțin de 12 foști parlamentari suceveni. În zilele următoare, pe 21, 22 și 23 aprilie, alți trei foști deputați și senatori suceveni au înregistrat procese prin care cer să reprimească privilegiile.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015, evident, la inițiativa PSD.

Acestea au fost desființate în luna februarie 2021 prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat). La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea”, nu beneficiază de același drept. Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Paradoxal, deși abrogarea a fost votată la unison de PSD și PNL, în mare parte, în calitate de reclamanți sunt tot politicieni din cele două formațiuni politice.

Astfel la Suceava, pe 15 aprilie, 12 parlamentari, de la mai toate partidele, au descoperit din nou că banii nu au miros sau culoare politică și, indiferent de stindardul sub care au luptat la alegerile din ultimele decenii, și-au dat mâna și au deschis un proces comun împotriva Parlamentului României (Senat și Camera Deputaților) prin care vor înapoi pensiile speciale.

Lista e deschisă, după alfabet, de Sanda Maria Ardeleanu, acum director al Bibliotecii Universității sucevene, care a avut două mandate de deputat (2008-2012 și 2012 – 2016) reprezentând PDL și mai apoi PNL.

Pensie specială consideră că merită și Cezar Cioată. Ați uitat de el? A fost un deputat ales în 2012 pe listele  PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), care a trecut în 2013 la Partidul Conservator și apoi la PSD, în 2015.

Dorel Petre Crăciun ne-a reprezentat și el patru ani în Camera Deputaților. A fost ales în 2000, pe listele PSD (PDSR, cum se numea atunci). Ca și în cazul lui Cioată, activitatea sa parlamentară a încetat după un mandat.

Constantin Gheorghe a fost și el alesul nostru. A ajuns senator în 2004, pe listele PUR, transformat apoi în Partidul Conservator. A stat în “barca” mogulului tv Dan Voiculescu până în mai 2007, când, în speranța că va prinde un nou mandat, a trecut la PD (Partidul Democrat). A candidat, dar nu a mai fost ales.

Fălticeneanul Sabin Ghilea a fost membru al Camerei Deputaților în legislatura1992-1996. A reprezentat PDSR (înaintașul PSD). În tot mandatul a avut o (1) declarație politică și o (1) interpelare.

Medicul stomatolog Ga­briel Dan Gospodaru a fost ales în colegiul uninominal 10 Suceava și ne-a reprezentat în Camera Deputaților în perioada 2008-2012. Membru al PDL, Gospodaru a luat cuvântul în plenul Camerei de două ori în cei patru ani. O dată când a depus jurământul de ales.

Teodor Hăucă a fost ales senator pe listele PD în 1996. A avut doar un singur mandat, sucevenii știind mai multe despre afacerile sale și ale fiilor săi decât despre activitatea sa politică.

Petru Juravlea a ajuns senator în 1996, pe listele Convenției Democrate din România (CDR), el fiind membru al PNȚCD (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat). În 2000, cu puțin înainte de încheierea mandatului, când CDR și PNȚCD deveniseră deja o glumă urâtă, Juravlea a devenit senator independent. Fostul președinte al țărăniștilor suceveni (devenit acum vreo câțiva ani membru de vază al sinistrului Partid România Mare) nu a mai avut un alt mandat, iar activitatea sa parlamentară a fost aproape inexistentă.

Epifanie Tiberiu Maerean a fost deputat ales pe listele FSN (strămoșul actualului PSD) în iunie 1990. Mandatul său a fost scurt, doar de doi ani. Ulterior, Maerean a activat în cadrul PSD, fiind consilier local, viceprimar și chiar, pentru scurt timp, viceprimar cu atribuții de primar în municipiul Rădăuți.

Gavril Mîrza a fost președinte al Consiliului Județean Suceava și lider al organizației județene a PSD. După ce a pierdut ambele funcții, cunoscutul politician sucevean ne-a reprezentat în Parlament vreme de opt ani. Între 2008 și 2012 ca senator și apoi, între 2012 și 2016 ca deputat al, evident, PSD.

Şi un oarecare Mihai Neagu a reprezentat județul Suceava în Parlament. De loc din Rădăuți, acest avocat a fost ales în 2012 senator din partea Partidului Conservator (PC). În cei patru ani cât a fost parlamentar, Neagu s-a remarcat printr-o orbecăială nesfârșită între partide. Cât era senator a fost membru al PC, în cadrul Uniunii Social Liberale, oleacă s-a declarat independent, apoi a mers la UNPR (Uniunea Națională pentru Progresul României, ciudățenia aia de partid făcută de “generalul” Gabriel Oprea), iar s-a dat independent, apoi a mers la Partidul Social Românesc (PSR – un așa-zis partid scos din joben de Mircea Geoană după ce a pierdut conducerea PSD), iar la UNPR și iar independent. N-a mai prins un alt mandat.

Tiberiu Aurel Prodan a fost senator vreme de 8 ani. Prima dată, în 2004, a fost ales pe listele ADA (Alianța Dreptate și Adevăr), ca reprezentant al PNL. În 2008, Prodan a fost ales din nou ca membru al PNL, partid din care și-a dat demisia în octombrie 2009, activând în continuare în Grupul Parlamentar al PDL și apoi al PNL.

După ce acest prim lot de 12 parlamentari a depus la Tribunalul Suceava această acțiune comună, pe 21 aprilie s-a gândit și Ilie Niță că merită să primească pensie specială, așa că a înaintat și el o acțiune în acest sens. Niță a ajuns în Senat în 2016 fiind ales din partea ALDE (Partidul Alianța Liberalilor și Democraților). În octombrie 2019, acesta a trecut la PSD. “Activitatea” de parlamentar a lui Niță nici măcar nu merită amintită. Ce trebuie spus însă neapărat este faptul că la începutul acestui an, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis condamnarea sa la 8 ani și cinci luni de închisoare cu executare, într-un dosar de evaziune fiscală, abuz în serviciu și fals. Sentința nu este definitivă.

Pe 22 aprilie a deschis proces la Tribunalul Suceava împotriva Camerei Depu­taților și fostul parlamentar Vasile Lupu. Fostul lider al PNȚCD a fost vreme de două mandate (1992-1996 și 1996-2000) deputat de Iași, dar după ce s-a pensionat s-a retras în localitatea natală, Liteni – județul Suceava.

Ultimul dintre foștii parlamentari care și-au revendicat în instanță dreptul la pensia specială este fălticeneanul Alecu Sandu. Acesta a fost deputat între anii 1996-2000 și 2000-2004, reprezentând până în noiembrie 2002 Partidul Democrat (PD). Ultimii doi ani ai celui de-al doilea mandat, Alecu Sandu și i-a petrecut în băncile PSD.

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei (pentru un parlamentar cu un singur mandat) și 12.168 de lei brut (de la trei mandate în sus), iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut.

Aceste sume se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice. (O.S.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Incredibil!
    Niste ratati cu pretentii de mari politicieni ai Romaniei!.
    Nu le mai ajunge!, nu vor sa intelega situatia reala tarii!