Tuesday , May 24 2022

Părinții pruncilor morți luna trecută depun plângere penală și cer demisia directorului medical Brădățan

Familiile Haidamac și Manea au angajat un avocat și vor să depună plângere penală, după ce copiii lor au murit fiind infectați în Spitalul Județean cu bacteria intraspitalicească Pseudomonas aeruginosa. “Stiu că nimic nu-mi va mai aduce băiețelul înapoi, dar vreau să nu mai treacă nimeni prin ce trec eu acum”, declară îndurerată Ana-Maria Manea, mama băiețelului mort la 11 zile de la naștere. Ca și în cazul bebelușului Haidamac, când directorul medical Brădățan a acuzat-o aiurea pe mamă că și-ar fi infectat copilul, și în al doilea caz, același director a făcut insinuări care să arate cu degetul spre părinți. “Stim că este o familie din mediul rural, cu o situație materială precară. Nu putem fi siguri în ce condiții a stat nou-născutul”, a declarat Brădățan pentru Obiectiv, în 14 martie. Familia Manea locuiește într-un apartament cu trei camere în Burdujeni și are o situație materială absolut normală. Ana-Maria Manea: “Cel mai tare m-a deranjat că doctorul Brădățan a declarat că nu există nicio legătură între cele două cazuri și că noi oricum mai avem acasă un copil bolnav. A vrut să insinueze ceva îngrozitor” . “In data de  7 martie, la ora 10.40, s-a luat legătura telefonic cu dr. BRADATAN – Dir Medical de la Spitalul Suceava”, menționează, cu parafă și semnătură, pe Foaia de Observație Clinică Generală a fiului familiei Manea, medicii de la Spitalul “Sf. Maria” din Iași. La o săptămână după aceea, directorul medical Brădățan declara public că nu știe despre micuțul Manea nimic altceva decât că “a murit la o zi după ce a ajuns la Iași” .

 
tiberius bradatan


In timp ce oficialii din conducerea Direcției de Sănătate Publică se dau de ceasul morții să acopere faptul că la Spitalul Județean Suceava sunt infecții intraspitalicești, părinții copiilor morți la începutul lunii martie, după ce au luat din secția de Maternitate a spitalului sucevean Pseudomonas aeruginosa, serotipul O:11, lizotip 31, sublizotip 5, după cum clarifică rezultatele emise de Institutul Național de Cercetare “Cantacuzino”, încă așteaptă lămuriri și vor ca vinovații să plătească pentru că ei și-au îngropat copiii. Soții Haidamac și soții Manea au hotărât să depună plângere penală împotriva spitalului.
După cum cotidianul “Obiectiv de Suceava” v-a relatat chiar de la apariția acestui caz, conducerea Spitalului Județean Suceava, prin vocea directorului medical, Tiberius Brădățan, a încercat să inducă ideea că nu ar fi nicio legătură între cele două cazuri de nou-născuți decedați, făcând la acea dată declarații de-a dreptul halucinante. “Unul dintre nou-născuți a murit la doar 27 de ore de la naștere. Acest copil a fost diagnosticat încă de la naștere cu bronhopneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas, dar se bănuiește că a fost contaminat de către mamă, încă din viața intrauterină”, a explicat Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean, la începutul lunii martie, imediat după decesul celor doi copilași.
facsimil 5
Facsimil după actul emis de DSP Suceava prin care se certifică faptul că Elena Haidamac, mama acuzată de medicul Brădățan că și-a contaminat fiul, nu este infectată cu Pseudomonas spp, bacteria care a cauzat moartea nou născutului.
1
Facsimil după “Foaia de Observație Clinică Generală” a micuțului Manea. In partea de jos medicii de la Spitalul Sf. Maria din Iași consemnează că “In data de 07.03.16, ora 10.40, s-a luat legătura telefonic cu dr. BR|D|TAN – Dir. Medical Sp. Suceava”. După o săptămână, pe 14 martie, Tiberius Brădățan declara public că nu are informații despre copilul mort la Iași
2
Facsimil după adresa prin care DSP Suceava solicită, în data de 15 martie, Institutului Cantacuzino să “confirme identificare, serotipare și lizotipare” pentru 10 tulpini de Pseudomonas spp, izolate de la Spitalul Județean. Printre ele se află, la poziția 7, și cele de hemocultură de la nou născutul Manea Alexandru.
4
Pe 30 martie, Insititutul Cantacuzino răspunde solicitării DSP și confirmă că la proba 7 (Manea Alexandru) s-a evidențiat Pseudomonas aeruginosa.

Cel de-al doilea copil a murit la vârsta de doar 11 zile. “A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgemțe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul “Sf. Maria” din Iași. Stim doar că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas. Copilul a fost ținut de familie acasă în tot acest timp. Stim că este o familie din mediul rural, cu o situație materială precară. Nu putem fi siguri în ce condiții a stat nou-născutul. Aceste două decese s-au produs la începutul lunii martie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz. Din acest motiv credem că nu există nicio legătură între aceste două decese”, a completat pe 14 martie Tiberius Brădățan. Aceste declarații s-au dovedit a fi în neconcordanță cu adevărul și au adâncit și mai mult drama unor părinți care nici măcar nu au apucat să se bucure de primul zâmbet al copiilor lor.

După cum v-am relatat într-un număr anterior, Elena Haidamac, mama acuzată de Brădățan că și-ar fi infectat copilul încă din viața intrauterină, a demontat insinuările mincinoase rostite de directorul medical al Spitalului Județean; ea a fost testată de specialiștii din cadrul DSP Suceava, iar rezultatul a fost negativ, dovedind că biata femeie nu este purtătoare a bacteriei Pseudomonas aeruginosa. Declarațiile acuzatoare ale directorul medical, Tiberius Brădățan, au produs o dublă traumă în familia Haidamac, soțul privind  acuzator la soția sa, crezând că ea este cea care i-a ucis poate ultima speranță de a mai fi tată. “Era primul meu copil, poate ultima mea șansă de a mai fi tată. Când l-am auzit pe directorul Brădățan ce spune, îmi venea să o strâng de gât. Că din cauza ei a murit copilul” , a povestit printre lacrimi Vasile Haidamac, tatăl copilului mort la doar 27 de ore de la naștere.3
Cazul celui de-al doilea copilaș mort: încă un neadevăr, din nou vina e aruncată pe părinți
Voit sau nu, directorul medical al Spitalului a dezinformat presa și, implicit, opinia publică din Suceava și în celălalt caz, al copilului care și-a dat ultima suflare într-un pătuț la Spitalul de Copii “Sf. Maria”din Iași. In primul rând, familia nu este din mediul rural, părinții locuiesc într-un apartament cu trei camere din cartierul sucevean Burdujeni, au o situație materială absolut normală și nici nu se poate pune problema ca nou-născutul, un băiețel dorit și așteptat cu multă dragoste, să fi fost ținut în condiții de igienă precară, așa cum a declarat cu subiect și predicat directorul Brădățan, care, din nou, a încercat și în acest al doilea caz să arunce vina asupra părinților. Pe data de 14 martie, când “Obiectiv” l-a întrebat exact pe directorul Brădățan dacă știe detalii despre decesul celor doi prunci, acesta susținea, așa cum puteți vedea și din declarația de mai sus, că nu știe nimic despre acest caz, doar știe că au murit. In posesia noastră a intrat însă Foaia de Observație Clinică a micului pacient Manea, de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași, în care este notat clar: “In data de 07.03.16, ora 10.40 s-a luat legătura telefonic cu doctorul Brădățan, director medical Spitalul Suceava”, notă semnată și parafată de medicul Florin Cristogel, de la Spitalul de Pediatrie “Sf. Maria” din Iași.  Directorul Tiberius Brădățan a fost informat că micuțul născut în spitalul pe care îl conduce a ajuns la Iași cu o infecție intraspitalicească foarte periculoasă, Pseudomonas Aeruginosa. Deci, așa cum hârtiile demonstrează, directorul medical știa cel puțin din data de 7 martie ce a cauzat moartea micului Alexandru. E inexplicabil de ce la o săptămână după aceea a preferat să spună că nu știe nimic și să încerce să arunce vina pe părinții îndurerați.
“Totul s-a declanșat la o săptămână de la externarea după naștere. Ne-am dus imediat cu copilașul la pediatrul care o are în grijă și pe fetița noastră, mai avem acasă o fetiță în vârstă de trei ani. După ce l-a consultat ne-a trimis de urgență la spital. Am ajuns la UPU pe la ora 19,00. Ne-au luat rapid când am spus că este vorba despre un nou-născut. I-au luat febra, i-au pus mască pentru oxigen. Era chiar între schimburi. Era agitație, îi vedeam pe medici că nu știu ce să facă. Am început să pun întrebări, dar nu primeam răspunsuri. La un moment dat le-am spus că dacă nu pot face nimic, să mă trimită în altă parte. Plec oriunde, la Iași, la București, la Cluj. Nimeni nu-mi răspundea nimic. Au venit o grămadă de doctori, l-au consultat, au ridicat din umeri și au plecat. Atunci a intervenit soțul și a spus că vrem să plecăm la un alt spital, dar răspunsul celor din UPU ne-a șocat. Cică este nevoie de o comisie care să decidă dacă se poate. Au încercat să ne convingă că în primul rând trebuie să-l stabilizeze, după care să-i ia puncție din coloană. Atunci am refuzat categoric și am spus că vreau să plec la alt spital. Mai era acolo o fetiță cu diabet și au decis în final să ne trimită la Iași, împreună. Eram disperată. Am chemat un preot în UPU ca să ne boteze copilul. Nu ne-am gândit că ne vom întoarce fără el. Am făcut-o pentru ca toată familia și cei dragi să se poată ruga pentru el”, ne-a povestit printre lacrimi Ana-Maria Manea, mama copilului. Așa cum reiese din declarațiile sale, nimeni nu i-a spus concret ce are copilul ei, chiar dacă medicii ieșeni i-au făcut o grămadă de teste și analize. A stat la căpătâiul lui, văzând cum dintr-un moment în altul copilul ei moare încet și nimeni nu poate face nimic. “Era plin de echimoze, se albăstrea din ce în ce mai tare. Soțul a stat cu noi toată ziua, iar pe la ora 20,00 s-a pornit spre Suceava. Am avut un sentiment ciudat, începeam să înțeleg că nimeni nu mai poate face nimic pentru copilul meu. M-am dus la magazinul din incinta spitalului și am cumpărat lumânări, după care mi-am sunat soțul să se întoarcă. Simțeam că în noaptea aceea copilul nostru drag moare și nu eram pregătită să fac față de una singură. In jurul orei nouă a făcut primul stop cardio-respirator. A fost resuscitat. Au mai urmat încă vreo zece, iar la 21,30 a fost declarat decesul”, și-a continuat povestirea Ana-Maria Manea, cu vocea sfâșiată de durere. Copilul ei s-a dus și nimeni nu i-a spus de ce. A aflat după câteva zile, dintr-un articol publicat de cotidianul “Obiectiv”. “Mi-a spus soțul că a citit articolul pe internet. Că au murit doi copii care au luat bacteria Pseudomonas din spital. Nu eram siguri la început că era vorba despre fiul nostru. După toată tragedia, eu am ajuns din nou la spital. In ziua înmormântării, am plecat pe bază de semnătură, pe propria răspundere, ca să-mi îngrop copilașul. Am revenit în spital seara și am fost transferată la Iași, unde am stat internată două săptămâni. Mi-a fost descoperită o problemă medicală cam complicată. Fac tratament și acum cu anticoagulante. In perioada internării, am început să caut pe internet tot ce s-a scris în presă. Cel mai tare m-a deranjat că doctorul Brădățan a declarat că nu există nicio legătură între cele două cazuri și că noi oricum mai avem acasă un copil bolnav. A vrut să insinueze ceva îngrozitor. Primul nostru copil este perfect normal, merge la grădiniță, nu a fost născut cu niciun fel de handicap, iar băiețelul nu a murit din cauza noastră, ei l-au omorât. Imi amintesc și acum că nu m-am spălat niciodată la chiuveta din salonul de la Maternitate. Era foarte murdară și în trei zile cât am stat acolo nu a venit nimeni cu o cârpă măcar să o șteargă. Dar abia când m-a întrebat doctorița Zorescu dacă nou-născutului i s-a făcut zilnic toaleta, am realizat că a fost spălat de către asistentă, în fiecare zi, exact în acea chiuvetă. Regret enorm că nu am fost să nasc la Iași. Fetița, primul nostru copil, a fost născută la Iași. Am optat în urmă cu trei ani pentru un spital din Iași pentru că nu am avut încredere în Spitalul din Suceava. Acum, având un copil acasă, ne-am gândit că monitorizarea mea pe parcursul sarcinii, apoi nașterea în Iași va însemna pentru ea prea mult. M-am gândit că vom fi nevoiți să lipsim zile întregi de acasă, în fiecare lună… și așa am decis să nasc în Suceava”, a completat mama îndurerată, care încă nu a primit răspunsuri din partea autorităților la toate întrebările. A intrat totuși, după ce avocatul familiei a făcut o cerere către DSP Suceava, în posesia buletinului de analize emis de Institutul “Cantacuzino” și care confirmă infecția copilașului lor cu Pseudomonas aeruginosa.
După cum  v-am relatat în numerele anterioare ale cotidianului “Obiectiv”, medicii ieșeni au recoltat probe de la copilul familiei Manea, probe pe care le-au trimis spre edificare la Institutul bucureștean, spre deosebire de medicii suceveni, care nu au procedat așa, considerând că nu este necesar și nu au recoltat probe de la copilul familiei Haidamac, decedat după doar 27 de ore de viață. Singurele probe care au plecat din Suceava către Institutul “Cantacuzino” sunt cele recoltate de pe suprafețe de către inspectorii DSP, din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie. Toate aceste rezultate certifică o realitate cruntă – la spitalul sucevean este bacteria Pseudomonas aeruginosa, cunoscută și sub numele de bacilul pioceanic. Foarte periculos, acesta poate determina infecții cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. In fața unei bacterii atât de periculoase, multirezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuți nu au avut nicio șansă.
După mai bine de două săptămâni de când Institutul Național de Cercetare “Cantacuzino” a emis și rezultatele probelor prelevate din spitalul sucevean, conducerea DSP, prin directorul Andrei Ianovici, refuză să le furnizeze părinților rezultatele, motivând că “ancheta epidemiologică este în lucru, de aceea nu putem încă răspunde solicitării dvs. de comunicare în scris a rezultatului acesteia, urmând a reveni cu precizări în perioada imediat următoare”. Familia Manea va depune, prin intermediul avocatului, o plângere penală și speră că în acest fel vor scuti alți părinți de durerea imensă de a-și pierde copilul. “Stiu că nimic nu-mi va mai aduce băiețelul înapoi, dar vreau să nu mai treacă nimeni prin ce trec eu acum. Sunt dispusă să merg până la capăt, indiferent unde va fi acesta. Nu mă mai interesează nici efortul financiar și nici cel sentimental pe care voi fi nevoită să-l depun. Copilul meu a murit din cauza neglijenței unor oameni care nu-și fac treaba”, a încheiat plină de amărăciune Ana-Maria Manea. De asemenea, familia Haidamac a pus la dispoziția avocatului angajat toate documentele necesare înaintării plângerii penale.
De când s-au întâmplat aceste tragedii, conducerea Spitalului Județean a înăsprit condițiile de acces în secția de Obstetrică-Ginecologie. Se pare că mamele nu mai au voie, la internare, să aducă nimic de acasă, nici pentru ele, nici pentru nou-născuți, iar programul de vizită s-a redus. (Cristina RUSTI)

Vezi si

41,8% dintre suceveni s-au autorecenzat până acum

Prefectura Suceava a informat că până luni, 23 mai 2022, în județul Suceava s-au autorecenzat …

3 comments

  1. Aici ar trebui să cadă scaunul medicului-sef de secție si asistentei-sefe de pe nou născuți! Dar cum nimic nu e normal în tara asta..nici ele nu vor răspunde pt situația asta!

  2. la cum minte baiatu asta, pe banda rulanta, e candidatul ideal pentru primar !!

  3. În altă ordine de idei: degeaba o să câștige Brădățan alegerile și va fi noul primar al Sucevei că va avea mereu dosarele astea pe cap și va fi șantajabil. Urât lucrat! Totuși, este interesant ca studiu printre cei care se apucă serios de politică!