Părinții elevilor de la Şcoala ”Ion Creangă” Suceava, ”puși pe jar” de un elev și o profesoară care au călătorit săptămâna trecută în Italia

26/02/20 ora:6:55am

Un elev al școlii este izolat la domiciliu încă din cursul zilei de duminică, 23 februarie, după ce s-a întors din Italia, dintr-o localitate afectată de îmbolnăvirile cu coronavirus. In ceea ce o privește pe o profesoară de limba engleză care călătorise în weekend în Italia, conducerea unității școlare a precizat că aceasta nu a vizitat niciuna din zonele în care s-au înregistrat cazuri de infecție cu coronavirus 

Părinți ai unor elevi de la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava s-au panicat, în cursul zilei de ieri, când au aflat că o profesoară a revenit la catedră după o scurtă călătorie în Italia. Situația detaliată a sejurului, care însă conținea falsa informație că dascălul s-a întors din Milano, zonă afectată de infecția cu coronavirus, a indus în eroare mai mulți părinți. Aceștia nu au avut curajul să se adreseze direcțiunii pentru a cere lămuriri, care, de altfel, ar fi calmat spiritele, ci au împrăștiat zvonurile false în rândul altor părinți.

Conducerea unității școlare a confirmat că profesoara de limba engleză călătorise în weekend în Italia, însă a precizat că aceasta nu a vizitat niciuna din zonele în care s-au înregistrat cazuri de infecție cu coronavirus. ”Am vorbit cu doamna profesoară și mi-a explicat că, într-adevăr, s-a aflat în Italia în weekend, însă nu a fost în zonele în care sunt confirmate cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. A spus că s-a făcut un triaj pe aeroport, la întoarcere, și a semnat o declarație pe propria răspundere cum că nu vine din zonele afectate, astfel că în cazul dumneai nu se impun niciun fel de măsuri de carantină”, a explicat Luminița Martiniuc, directorul Şcolii ”Ion Creangă” Suceava, care a transmis pe această cale că cel mai indicat în astfel de situații este ca părinții să se adreseze conducerii școlii, cea mai în măsură să ofere informații, lămuriri și să ia măsuri, dacă se impun, tocmai pentru a evita panica în rândul elevilor și părinților, mai ales în această perioadă în care zvonurile și dezinformările se găsesc pe buzele oricui.

Totuși, un elev al școlii este izolat la domiciliu încă din cursul zilei de duminică, 23 februarie, după ce s-a întors din Italia, dintr-o localitate afectată de îmbolnăvirile cu coronavirus. ”Avem un elev de clasa a III-a care a fost în vizită la tatăl său, în Italia, în una din localitățile afectate de coronavirus. Duminică seara mama a sunat-o pe învățătoarea copilului și i-a prezentat situația. Doamna învățătoare m-a sunat apoi pe mine să mă întrebe cum să procedeze și i-am spus că elevul trebuie să stea acasă, iar lecțiile le va primi prin telefon sau pe internet”, a precizat directoarea Luminița Martiniuc.

Şcolile trebuie să renunțe în această perioadă la deplasări, manifestări școlare sau excursii

Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ, precum și atenționările Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu diverse virusuri, Ministerul Educației și Cercetării recomandă limitarea/ suspendarea/ anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate. ”În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul școlar are obligația de a informa Direcția Județeană de Sănătate Publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinație, durata deplasării și numele persoanei/ persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/ adeverință medicală care să ­a­teste că sunt clinic sănătoase”, se arată în informarea transmisă de Ministerul Educației, care consideră necesară și limitarea la maximum/ suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național). De asemenea, este de preferat ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii ”școala altfel” să se desfășoare în sediul/ incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri. (Oana NUȚU)

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Anca 26/02/2020 la ora 14:01 -

    Probabil persoana care a anuntat presa despre profesoara este o ” femeie frustrată” pe plan profesional si a dorit sa-i facă rău prin intermediul presei! Sper ca doamna profesoară să nu se lase intimidată de astfel de ” specimene” și o data cu trecerea carantinei sa o puna la punct!

  2. doru 26/02/2020 la ora 11:56 -

    Sunt multe programe Erasmus care se deruleaza sau se vor derula in Italia în tot județul.Acolo cum se procedeaza???