Thursday , April 25 2024

Părinții care au mai mulți copii solicită zilnic ajutorul IȘJ pentru cursurile online

Începând cu această săptămână, când școala s-a mutat exclusiv online, toate apelurile primite de IȘJ la Linia Telverde se învârt în jurul imposibilității unor elevi de a participa la cursurile online. Este vorba despre elevi care provin din familii cu mai mulți copii și nu reușesc să participe la cursurile online pentru că nu dețin suficiente dispozitive cu conexiune la internet. Soluțiile propuse sau chiar identificate de inspectorii școlari presupun implicarea unităților școlare și a autorităților locale. IȘJ Suceava încă nu a primit de la Ministerul Educației nicio informație concretă cu privire la data la care ar urma să ajungă cele 8.500 de tablete din programul național ”Școala de acasă”.

Părinții elevilor care provin din familii cu mai mulți copii apelează la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava în speranța găsirii unor soluții pentru a putea participa la cursurile online, în perioada aceasta în care activitățile didactice din unitățile de învățământ sunt suspendate. Linia Telverde pusă la dispoziție de către inspectorii școlari este accesată zilnic de părinți care întâmpină tot felul de probleme. Începând cu această săptămână, toate apelurile primite de IȘJ se învârt în jurul imposibilității unor elevi de a participa la cursurile online.

secretarasite ”Ne-au sunat numai părinți până acum, nu și elevi, iar toate problemele puse în discuție au la bază imposibilitatea copiilor de a intra online pentru a participa la cursuri. Vorbim despre familii cu foarte mulți copii care nu dețin suficiente dispozitive electronice pentru a le permite tuturor copiilor să se conecteze, mai ales că în cele mai multe cazuri programul se suprapune. Rețin cazul unei doamne din Udești care a spus că are un copil de grădiniță la grupa mare, un altul la clasa pregătitoare și unul de clasa I, iar orele la care trebuie să intre online cu clasa se suprapun și nu dispune de telefoane sau tablete pentru fiecare dintre ei”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Soluțiile propuse sau chiar identificate de inspectorii școlari presupun implicarea unităților școlare și a autorităților locale. Astfel, în unele cazuri s-a recurs la împrumutarea unei tablete sau a unui laptop din dotarea școlii sau a primăriei, iar în privința situațiilor în care programul cursurilor online a doi sau mai mulți frați s-a suprapus s-a luat decizia decalării orarului. ”E drept că, de cele mai multe ori, nu putem decât să oferim sprijin moral părinților care ne sună cu astfel de probleme, dar au fost și situații în care am găsit rezolvări prin solicitarea școlilor sau a autorităților locale să se implice”, a conchis inspectorul Puiu.

IȘJ Suceava încă nu a primit de la Ministerul Educației nicio informație concretă cu privire la data la care ar urma să ajungă lotul de tablete din programul național ”Școala de acasă”, care va oferi posibilitatea participării la cursurile online acelor elevi care momentan sunt nevoiți să lucreze doar cu materialele didactice oferite de profesorii de la clasă. Este vorba despre aproximativ 8.500 de tablete alocate de minister județului nostru. Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat în cursul zilei de miercuri, în cadrul unei conferințe, că luni începe distribuția altor peste 100.000 de tablete, dar nu a precizat județele în care vor ajunge dispozitivele.

Amintim că, în județul nostru sunt 13.894 de elevi fără dispozitive electronice care să le permită să desfășoare lecțiile online, 11.688 de elevi nu au acces la internet, iar 141 elevi nu au curent electric în locuințe, în condițiile în care, în acest an școlar, sunt peste 113.000 de elevi înscriși în sistemul de învățământ din județ, potrivit datelor transmise de IȘJ Suceava. (Oana NUȚU) 

secretarasite

Vezi si

Gheorghe Flutur a verificat din nou lucrările la drumurile județene. “Tot județul este un șantier”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost din nou, miercuri, pe șantierele unde se …