Parcarea supraterană de la Primărie va trece peste strada Universității, până la Stadion

12/09/19 ora:1:01am

„Într-un an de zile, după licitație!”, este termenul avansat de Ion Lungu pentru finalizarea lucrărilor, numai că documentația în sine nu este definitivată, deocamdată fiind lansată dezbaterea privind locația și varianta ca parcarea să se extindă spre Stadion, cu pasaj de trecere auto pe strada Universității. Această variantă recentă a readus în atenția publicului chestiunea actualului stadion care nu este nici modernizat și despre care, periodic, se fac tot felul de afirmații privind atragerea de fonduri fie în scopul modernizării, fie în vederea ridicării altuia nou  

Primăria Municipiului Suceava a lansat în dezbatere varianta unei par­cări supraterane cu 200 de locuri care va fi construită în laterala sediului din bdul 1 Mai, spre stadion iar proiectul prevede ca traficul rutier pe strada Universității să fie realizat pe sub parcare.

„Lansăm în dezbatere publică această variantă! În urma discuțiilor avute cu proiectantul, varianta cea mai eficientă este să realizăm parcarea supraterană pe locul actualei parcări din fața (laterala – n.r.) primăriei, cu extindere pe strada Universității până la stadion, cu circulație pe strada Universității prin parcarea supraterană. În acest fel s-ar putea face o parcare supraterană de 200 de locuri”, a precizat primarul Ion Lungu pe contul său de facebook. În acest sens, el a atașat o imagine din care rezultă că înălțimea pasajului pe sub parcarea supraterană va fi de două niveluri. Potrivit celor precizate de edil, imaginea prezentată este o simulare a viitoarei construcții, prin urmare este de presupus că înălțimea maximă a respectivului pasaj ce va fi realizat nu va depăși 5,5-6m.

De asemenea, edilul a ținut să facă unele precizări de la bun început, arătând că nu și-a schimbat ideea cu privire la necesitatea realizării unor parcări supraterane în oraș, dar că în ceea ce privește parcarea de la Pri­mă­rie, au fost necesare anumite modi­ficări față de varianta inițială. „Așa cum am anunțat, Primăria Municipiului Suceava a demarat procedura pentru realizarea parcărilor supraterane în orașul nostru. Prima parcare va fi realizată la primărie. Inițial am dorit să facem această parcare în spatele primăriei însă, din păcate, suprafața este mică și nu corespunde cerințelor acestei investiții”, a declarat Ion Lungu.

Subiectul parcării supraterane a stârnit discuții pe facebook, nu doar între primar și cetățeni, ci mai ales între numeroșii susținători ai proiectului și câțiva care au considerat că este potrivit să aibă o atitudine critică, uneori cârcotașă.

Dincolo de numeroasele aprecieri asupra cărora nu vom insista, merită menționată preocuparea unora vizavi de faptul că o mică parte din clădirile stadionului vor fi dezafectate pentru a face loc viitoarei parcări supraterane. „O modernizare a stadionului Areni e prevăzută? Stă lumea pe bănci de lemn ca acum 40 ani” reclamă unii în vreme ce alții spun doar că „ar fi frumos să modernizăm și stadionul cu ocazia asta … nu dă bine…”. Unele reacții au fost bizarre de genul „echipă aveți ca să vă facă stadion?”. Unii nu au scăpat ocazia de a întreba, ironic, dacă parcarea supraterană se va face „ca și stadionul de acum 4 ani?”, aluzie la o promisiune mai veche a autorităților locale care au mizat pe sprijinul guvernamental, fără succes până acum. „Asta se face cu siguranță. Stadionul nu știu dacă prind copii noștri …”, a fost reacția susținătorilor proiectului parcării, în vreme ce alții au avut un punct de vedere mai nostalgic de genul „Încet, încet dispare și Stadionul. O idee bună (cea a parcării supraterane – n.n), dar …”.

Cât privește parcarea ca atare, dincolo de multitudinea de reacții pozitive, menționăm câteva care ar putea fi încadrate în zona pesimismului ori a scepticismului. „Parcările supraterane au un design minimalist. Un șantier în plus în inima orașului îl va paraliza substanțial, dacă nu complet … Nu cred că e o soluție nici practică, nici arhitecturală … ținând cont că arhitectura Primăriei este una modernă atunci și parcarea trebuie să fie pe măsură! Spor la lucru!”, a fost mesajul lui George Condor. Un altul, mai hâtru, s-a apucat de glume de genul „Când îmi cumpăr avion, face și Lungu stadionu’ și parcarea”, însă edilul nu pare să fi gustat ironia și i-a răspuns personal acestuia că „Am mai făcut două parcări subterane, și nu v-ați cumpărat avion. O zi bună!”. Este interesant că un bucureștean stabilit în Italia a întrebat când iar răs­punsul ironic a venit din partea unui sucevean că „peste patru mandate”. La întrebarea cât timp s-ar putea rea­liza această parcare, adresată de alt sucevean angajat la o firmă de transport, Ion Lungu a răspuns că „într-an an de zile, după licitație!”. (Dan PRICOPE)

 

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. ion 12/09/2019 la ora 12:19 -

    dar stadionul? are cel putin 3 mandate.