Wednesday , April 7 2021
Breaking News

Pandemia de Covid-19 amplifică criza de medicamente din farmaciile sucevene

Medicamente vitale cum ar fi Sifor, Euthyrox sau chiar banalul vaccin antigripal se găsesc cu greu în farmaciile din județ

Sute de suceveni bolnavi trec prin momente îngrozitoare pentru a găsi unele medicamente vitale supraviețuirii lor, cum ar fi Sifor, Euthyrox, unele medicamente pentru tratarea cancerului și chiar banalul vaccin antigripal care se găsește greu în  farmacii.

Peste 20 de medicamente esențiale lipsesc din spitalele și farmaciile sucevene la această oră. Vorbim despre medicamente ieftine, dar vitale pentru cei care suferă de cancer, boli de inimă sau afecțiuni pulmonare. Se pare că aceste medicamente nu mai sunt produse sau vândute pe piața din România pentru că producătorii sau importatorii susțin că nu fac profit.

La mijloc sunt pacienții, disperați că trebuie să își procure singuri, din străinătate, pastilele care îi țin în viață. Bolnavii, în special cei care suferă de cancer, care nu pot să-și procure din străinătate medicamentele de care au nevoie, apelează la asociațiile umanitare. O explicație ar fi că, după ieftinirea forțată a medicamentelor, unele nu mai aduc profit pe piața românească. Așa că aprovizionarea nu se mai face constant, iar cei care suferă sunt pacienții. În timp ce specialiștii, medicii și autoritățile statului caută soluții pentru rezolvarea problemei, pacienții sunt victime ale unei situații care nu și-a găsit rezolvarea de azi de zile. De mai bine de jumătate de an, în farmaciile din județ este criză de Euthyrox, un medicament vital pentru cei care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide. Discontinuitățile unor medicamente pe piața farmaceutică s-au manifestat chiar ca o adevărată criză, din diferite motive, amplificate de contextul pandemiei COVID-19, dar bolnavii cronici asigurați au dreptul la medicație gratuită, starea lor de sănătate deteriorându-se și mai mult în ultima perioadă. “Probabil că farmaciile individuale vor fi preluate de către marile lanțuri farmaceutice, dacă nu vor mai putea rezista pe piață din cauza lipsei medicamentelor”, a explicat Doinița Cocriș, președintele Colegiului Farmaciștilor Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Rețea de traficanți de țigări din Vicov, coordonată de un pușcăriaș din Penitenciarul Botoșani, destructurată de DIICOT Galați

Procurorii gălățeni au făcut la începutul săptămânii 43 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, …