Friday , April 19 2024

Pandemia de Covid-19 a crescut numărul deceselor în județ cu cel puțin 20% față de anul trecut

În tot cursul anului trecut, în județul nostru s-au înregistrat sub 6.000 de decese, iar în perioada ianuarie – octombrie a acestui an au murit 7.248 de suceveni. Și indicativul mortalităţii infantile din judeţ continuă să fie peste media naţională

Pandemia de Covid-19 a făcut ca numărul deceselor în rândul sucevenilor să crească foarte mult în acest an față de 2019. Dacă în tot cursul anului trecut în județul nostru s-au înregistrat sub 6.000 de decese, în perioada ianuarie – octombrie a acestui an au murit 7.248 de suceveni.

Potrivit datelor statistice privind principalele fenomene demografice din judeţul Suceava, date publicităţii de Direcţia de Sănătate Publică, în judeţ s-a înregistrat în intervalul ianuarie – octombie 2020 un spor natural negativ, înregistrându-se mai multe decese decât naşteri.

Doar în cursul lunii trecute, la nivelul judeţului nostru s-au născut 474 de copii şi s-au înregistrat 717 decese, iar până la sfârșitul lunii octombrie s-au născut 6.693 de copii, raportat la 7.248 de decese. De menţionat că doar în zona Rădăuţi s-a înregistrat un spor natural pozitiv, numărul naşterilor depăşindu-l pe cel al deceselor, în această zonă înregistrându-se în perioada menționată 1.959 nașteri și 1.408 decese. Cel mai mare spor negativ s-a înregistrat în zona Fălticeni, unde au fost doar 1.022 de nașteri și 1.474 decese, după care urmează zona Vatra Dornei cu 168 de nașteri și 483 de decese. În zona Sucevei, în perioada ianuarie-octombrie 2020, s-au născut 2.083 de copii și s-au înregistrat 2.228 de decese. Diferență mare între numărul nașterilor și cel al deceselor s-a înregistrat și în zona Câmpulung Moldovenesc, unde s-au născut 303 copii, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii octombrie, iar 567 suceveni au pierdut lupta cu viața.

Și indicativul mortalităţii infantile din judeţ continuă să fie peste media naţională, numărul deceselor la copii mai mici de un an fiind în continuare destul de mare. De la începutul anului, 37 de copii s-au născut morţi, iar alţi 42 de bebeluşi au pierdut lupta cu viaţa înainte de a împlini vârsta de un an, la aceștia adăugându-se alte șapte decese printre copii cu vârsta cuprinsă între un an și patru ani. În perioada ianuarie-octombrie 2020, la Spitalul Judeţean Suceava s-au născut opt copii morţi, la care s-au adăugat şi 14 decese în rândul copiilor cu vârsta de până la un an și patru decese în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între un an și patru ani. Cei mai mulți copii morți s-a născut la Spitalul Municipal Rădăuți, unde până la sfârșitul lunii octombrie au venit pe lume 15 bebeluși fără viață, iar 11 au murit înainte de a împlini un an. La Spitalul din Vatra Dornei nu s-a născut niciun copil mort, iar la Spitalul din Siret nu a murit niciun copil cu vârsta de până într-un an.

Dacă printre cauzele deceselor în rândul sucevenilor infecția cu Covid 19 ocupă, din nefericire, un loc fruntaș, printre principalele cauze ale deceselor în rândul nou-născuţilor se numără îngrijirea necorespunzătoare în familie. Încă sunt copii ţinuţi în frig, prost alimentaţi ori care ajung uneori prea târziu la medic atunci când au o suferință. Alt motiv pentru mortalitatea ridicată este şi prematuritatea. În ultimii ani, tot mai mulţi copii se nasc înainte de termen, ceea ce face ca şansele lor de supravieţuire să fie mai scăzute. Vinovate pentru moartea celor mici sunt şi anomaliile congenitale, afecţiunile apărute în perioada perinatală, bolile aparatului respirator, cele infecţioase, dar şi accidentele. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

No comments

  1. Dacă printre cauzele deceselor în rândul sucevenilor infecția cu Covid 19 ocupă, din nefericire, un loc fruntaș, printre principalele cauze ale deceselor în rândul nou-născuţilor se numără îngrijirea necorespunzătoare în familie. Încă sunt copii ţinuţi în frig, prost alimentaţi ori care ajung uneori prea târziu la medic atunci când au o suferință. Alt motiv pentru mortalitatea ridicată este şi prematuritatea. În ultimii ani, tot mai mulţi copii se nasc înainte de termen, ceea ce face ca şansele lor de supravieţuire să fie mai scăzute. Vinovate pentru moartea celor mici sunt şi anomaliile congenitale, afecţiunile apărute în perioada perinatală, bolile aparatului respirator, cele infecţioase, dar şi accidentele. (Cristina RUȘTI)
    Asa e in tinutul manastirilor. Nu ai ce face, plin de crestin ortodocsi anti gay.