Thursday , April 25 2024

Pandemia de Covid 19 a afectat bolnavii de HIV, Tuberculoză și Hepatită virală – numărul acestora în creștere, în județul nostru

DSP organizează în luna decembrie campanii de informare a populației pentru a evita răspîndirea acestor boli transmisibile

Direcția de Sănătate Publică Suceava, în parteneriat cu Autoritățile publice locale care au în subordine unitățile spitalicești din județ, cabinetele școlare, ssistenții comunitari, mediatorii sanitari, cât și medicii de familie, derulează în luna decembrie 2021 Campania „Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SIDA, Tuberculoză (TB) și Hepatită”, în contextul pandemiei COVID-19.

”În România, în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA sunt implicate nouă centre regionale care transmit datele la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” – Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România. În anul 2020 au fost raportate 432 cazuri noi HIV/SIDA. Institutul Național de Pneumoftiziologie „Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat în sistemul european TESSy pentru anul 2019 – 11.618 cazuri de tuberculoză, cu 4,8% mai puține față de anul precedent. Conform Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C – 48 cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234). Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală (HV) schimbă o viață, nu doar în termeni de sănătate personală, dar și de risc de sărăcie, marginalizare și stigmatizare. Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Această criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este și un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine și împreună. Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile și cu COVID-19”, au menționat reprezentanții DSP Suceava.

Pe tot parcursul lunii decembrie, cadrele medicale incluse în această campanie de informare vor derula activități sub sloganul „Acces echitabil, Vocea tuturor contează”, activități care au drept scop, informarea populației.

Numărul bolnavilor infectați cu virusul HIV sau suferind de SIDA este în creștere la nivelul județului Suceava. În cursul acestui an, au fost diagnosticate alte trei cazuri noi, fiind 226 de suceveni infectați cu virusul HIV și 76 de cazuri de pacienți bolnavi de SIDA, dar specialiștii susțin că în spatele fiecărui caz sunt încă cel puțin 15 cazuri nedepistate. Mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în evidențele Direcției de Sănătate Publică Suceava sunt din zona Fălticeni, după care urmează zonele Suceava și Vatra Dornei. De la începutul acestui an, s-au înregistrat două decese în rândul acestor pacienți, dar în cursul anului trecut, cinci suceveni au murit, două decese survenind în rândul pacienților nou-diagnosticați.

Şi cazurile de Tuberculoză sunt în creștere în județul nostru, de la începutul acestui an, 36 de suceveni primind acest diagnostic, iar numărul pacienților a ajuns la 181 de cazuri. În ceea ce privește situația cazurilor de hepaită virală, aceasta urmează un traseu ascendent, fiind diagnosticate alte 47 de cazuri noi, de la începutul anului. (C. R.)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …