Thursday , December 8 2022

Pândă a polițiștilor din Marginea pentru prinderea unui transport ilegal de lemn

Bănuind că după un transport însoțit de avize o autoutilitară cu remorcă va mai face un transport de lemn folosind aceleași documente, un echipaj din Marginea a urmărit transportul unei firme din localitate. Ei au reușit să prindă a doua zi același camion încărcat cu 53,37 m.c. lemn rotund cherestea de esență rășinoase, în valoare totală de 18.874 lei, marfă pentru care șoferul nu avea acte. Firma transportatoare a fost amendată cu 15.000 de lei, iar lemnul a fost confiscat

În urma unei informații, o patrulă de poliție rurală din Marginea, desfășurând activități specifice pe linie de silvicultură, a oprit pentru control săptămâna trecută, pe 19 septembrie, pe drumul comunal Bercheza de pe raza comunei Sucevița, o autoutilitară marca Mercedes ce tracta remorca marca Narko și se deplasa din direcția comunei Sucevița către centrul comunei Marginea transportând material lemnos.

De fapt, cu o zi înainte, pe 18 septembrie, în jurul orei 19.45, în timp ce desfășura activități specifice pe linie de silvicultură pe raza comunie Sucevița, polițiștii au observat mai multe autoturisme suspecte aparținând SC Holztransport SRL Marginea și SC Gatermar SRL Marginea supraveghind zona și dispunerea echipajelor de poliție. Existând suspiciuni că urmează să se efectueze un transport ilegal de material lemnos, conform informației obținute, polițiștii au efectuat o pândă, astfel că la ora 20.02 au observat pe DN 17A autoutilitara și remorca mai sus menționate, ambele aparținând SC Holztransport SRL Marginea, deplasându-se din direcția comunei Sucevița către comuna Marginea, transportând material lemnos.

Verificând transportul de material lemnos în aplicația IWOOD TRACKING, echipajul a constatat că pentru autoutilitara marca Mercedes a fost emis avizul de însoțire seria AA, nr. 4943368 din 18.09.2019, orele 19:48,48, pentru cantitatea de 17,10 mc lemn rotund esență rășinoase, iar pentru remorca marca Narko a fost emis avizul de însoțire seria AA, nr.4943369 din 18.09.2019, orele 19:50,43, pentru cantitatea de 30,50 mc lemn rotund esență rășinoase.

S-a constatat că transportul res­pectiv de material lemnos avea proveniență legală și existând suspiciuni că societatea în cauză urmează să transporte în mod repetat material lemnos în baza acestor avize, ansamblul rutier respectiv nu a fost oprit pentru control, însă s-au continuat activitățile specifice de supraveghere de la distanță a presupusului traseu.

Astfel, la ora 23.52, polițiștii au observat din nou ansamblul rutier mai sus menționat deplasându-se pe DN 17A pe raza comunei Sucevița, spre fondul forestier de pe raza comunei Sucevița, de această dată fiind gol, fără material lemnos.

A doua zi, la ora 07.09, polițiștii au oprit pentru control pe D.C. Bercheza de pe raza comunei  Sucevița autoutilitara cu remorcă și care, de această dată, transporta material lemnos.

Autoutilitara era condusă de Adrian-Constantin A., de 30 ani, din comuna Marginea, administrator al SC  Holztransport SRL Marginea, care a prezentat pentru control documentele personale, precum și avizele de însoțire menționate mai sus, pe baza cărora efectuase deja transportul de material lemnos cu o zi în urmă.

Aplicația IWOOD TRACKING le-a arătat polițiștilor că pentru cele două mijloace de transport nu au fost emise alte avize de însoțire pentru materiale lemnoase. Fiind vorba ­des­pre un transport multiplu de material lemnos în baza acelorași documente, ansamblul rutier a fost însoțit la punctul de descărcare „Atelier Împletituri” din comuna Marginea, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a efectuat inventarierea materialului lemnos, constatându-se că acesta transporta cantitatea totală de 53,37 m.c. lemn rotund cherestea de esență rășinoase, în valoare totală de 18.874 lei, materialul lemnos neavând proveniență legală.

În acest caz, SC  Holztransport SRL Marginea a fost sancționată contravențional cu amendă în sumă de 15.000 lei, iar cantitatea de 53,37 m.c. lemn rotund pentru cherestea de esență rășinoase a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea. (O.S.)

 

Vezi si

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor …