Friday , April 19 2024

Panarama-panaramelor în învăţământul sucevean: Nevasta directorului – şefă în comisia de Bac la Liceul Particular nr. 1

Elevii de la Liceul Particular nr. 1 au dat primele examene de bacalaureat la Liceul Alimentar, iar în conducerea comisiei este taman soţia directorului acelui liceu privat şi un director al unui alt liceu, despre care se spune că se află în relaţii bune cu directorul Liceului Particular nr. 1. Cei de la Inspectoratul Scolar Judeţean susţin că desemnarea s-a făcut prin tragere la sorţi, dar în urma întrebărilor venite din partea reporterilor OBIECTIV cu privire la soţia directorului respectivului liceu, ieri la amiază conducerea ISJ a decis să o trimită pe aceasta la o altă comisie.  Liceul Particular nr. 1 este o catastrofă a învăţământului sucevean, aşa-zişii absolvenţi ai acestei fabrici de rebuturi educaţionale reuşind să obţină la Bacalaureatul de anul trecut incredibilul loc 34 la nivel judeţean, cu un procent de promovabilitate de 11,3% 

Soţia unui director de liceu particular din municipiul Suceava a ajuns, oficial în urma unei trageri la sorţi cât se poate de cinstită, în conducerea comisiei de bacalaureat unde sunt corectate lucrările de la bacalaureat a elevilor de la liceul soţului ei. Este vorba despre Cristina Lohănel, profesoară la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi soţia lui Dan Lohănel, directorul Liceului particular nr. 1 din Suceava.
Anul trecut, fiindcă examenul de bacalaureat a fost mai strict, elevii de la Liceul Particular 1 au picat pe capete şi procentul de promovare a fost de 11,3%, situând unitatea respectivă de învăţământ pe un ruşinos loc 34 la nivel de judeţ, mult sub procentele de promovabilitate de peste 90% din anii anteriori crizei sau chiar din prima parte a acesteia.
Anul acesta, elevii de la respectivul liceu, inclusiv cei care nu au promovat anul trecut examenul de bacalaureat, susţin probele la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, după cum a precizat şi directoarea acestei instituţii de învăţământ, Crăiţa Buda – Niga.
Potrivit metodologiei, sunt organizate centre de examinare la nivelul unor licee, la nivelul judeţului nostru fiind 21 de asemenea centre. La cel de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au fost trecuţi, tot printr-o împărţeală obiectivă, cinstită şi nevinovată făcută de şefimea de la ISJ, şi elevii de la Liceul Particular nr. 1.
Desemnarea conducerilor comisiilor respective s-a făcut la nivelul Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava. In mod “absolut întâmplător”, în conducerea comisiei care are grijă ca şi elevii de la liceul lui Dan Lohănel să dea cu bine BAC-ul este Virginel Iordache, în calitate de preşedinte, despre care mai multe cadre didactice au spus că un vechi prieten de-al acestuia.
“Intâmplător” a fost şi faptul că ISJ Suceava a avut curajul să lase soarta să-şi facă mendrele şi, în urma unei nevinovate, curate şi neviciate trageri la sorţi, au numit-o vicepreşedintă la comisia de bacalaureat tocmai pe soţia prietenului lui Virginel Iordache, Cristina Lohănel în calitate de vicepreşedinte. Evident, întregul corp de profesori din conducerea ISJ şi din conducerea unităţii de învăţământ unde este centrul de examinare nu a observat această situaţie anormală şi nu a făcut nimic pentru îndreptarea ei.
Directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară nu a vrut să comenteze această situaţie, pe motiv că desemnarea membrilor comisiei este de competenţa Inspectoratului Scolar. Nici inspectorul general adjunct, Cristina Teodorovici nu a vrut să comenteze, spunând că nu ea s-a ocupat de comisiile de examinare şi a spus că responsabil cu acest aspect este celălalt adjunct, Gabriela Scutaru. Intrebată despre această situaţie, Scutaru a evitat să dea un răspuns imediat şi a precizat doar că are nevoie de puţin timp pentru a se documenta în legătură cu acest caz.
La nici două ore după ce Gabriela Scutaru a fost întrebată de reporterii OBIECTIV în legătură cu cazul Cristinei Lohănel, la nivelul ISJ a fost luată decizia ca aceasta să fie schimbată din comisia de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Cea care a confirmat acest lucru este purtătorul de cuvânt al ISJ, Laura Hacman. Aceasta a recunoscut că schimbarea Cristinei Lohănel şi trimiterea ei în comisia de examinare de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” s-a făcut în urma a ceea ce ea le-a calificat fiind „sesizări” din partea jurnaliştilor OBIECTIV care s-au interesat despre acest caz. Conform celor spuse de Laura Hacman, nu s-a ştiut despre această situaţie la nivelul conducerii ISJ iar măsura mutării Cristinei Lohănel la o altă comisie este în conformitate cu metodologia.
Culmea culmilor este faptul că oficialii de la ISJ susţin că nu este ilegal ca soţia unui director de liceu să fie în conducerea comisiei de bacalaureat de la centrul de examinare unde elevii respectivului liceu susţin examene.
Până ca ISJ Suceava să o fi mutat pe Cristina Lohănel la altă comisie, elevii de la liceul soţului ei au dat examenele orale de la bacalaureat – limbă maternă, limbă străină, competenţe digitale – şi proba scrisă la limba română. Ieri, când reporterii ziarului Obiectiv de Suceava s-au interesat la ISJ şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară despre această situaţie, elevii au susţinut proba la limba maternă. (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

2 comments

  1. Unde este o neregula trebuie sa fie implicata si conducerea Colegiului Tehnic de Ind.Alimentara.

  2. Titlul articoluli mi se pare foarte inspirat. Sau poate ca stiu ce stiu reporterii de la Obiectiv. Adevarul este ca o mai mare panarama ca acum nu cred ca a mai fost in ISJ. Nu ca inainte ar fi fost totul OK. Cat despre “alegerea calculatorului”…cei care sunt corecti si “au prins panarame” in exercitiul functiunii si le-au stricat planurile…nu au mai vazut comisie niciodata. Dar asta e…plina lumea de panarame.