Tuesday , October 4 2022

Până la 31 martie trebuie depus proiectul pentru finanțarea transportului electric metropolitan

Așa numita „foaie de parcurs” pentru proiectul privitor la realizarea unei divizii de autobuze electrice destinată exclusiv transportului metropolitan sucevean a fost stabilită recent.

Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul Ion Lungu în cadrul declarației de presă de miercuri, 23 februarie, la care edilul a precizat despre „foaia de parcurs” că este una cu termene foarte strânse și urgent a fi realizate. De altfel, edilul sucevean a ținut să specifice că respectiva „foaie de parcurs” a fost convenită la o întâlnire care a avut loc la sediul Primăriei Suceava și la care au luat parte primarii localităților din Zona Urbană Funcțională Suceava: Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Salcea, Şcheia și, bineînțeles, Suceava.

Între 22 și 25 martie, aceste localități trebuie să dea HCL-uri privind acest proiect cu participarea financiară și celelalte probleme legat de terenurile pentru amplasarea stațiilor de încărcare. Depunerea spre finanțare a proiectului privind transportul metropolitan de persoane cu ajutorul autobuzelor electrice se va face – în primă fază – în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență iar apoi – într-o etapă ulterioară – prin Programul Operațional Regional. Valoarea proiectului este, în prima etapă, de 18,167 de milioane de euro iar cu acești bani vor fi achiziționate 20 de autobuze mari și 8 autobuze mici și 30 de stații de încărcare a autobuzelor.

La întâlnirea de la Primărie s-a stabilit și bugetul pentru prima etapă a proiectului, cea care va fi finanțată prin PNRR, restul urmând a fi finanțat pe POR. Municipiul Suceava vine cu suma de 12,493 milioane de euro, orașul Salcea cu 500.000 de euro iar celelalte comune cu câte 324.770 de euro fiecare. „Mă bucur că a fost un consens pe acest proiect care probabil va fi primul proiect pe care îl vom depune pe PNRR. El are termen de depunere data de 1 aprilie. Nu prea îmi place această dată de aceea să spunem că până la 31 martie vom avea finalizată documentația pentru acest proiect”, a spus Ion Lungu. El a explicat că deși Suceava are transport electric implementat, a acceptat să pună suma cea mai mare tocmai ca să poată promova acest transport în cadrul ZUF. „Ne putem dezvolta doar împreună”, a conchis Ion Lungu. Avantajul municipalității este, în opinia lui Ion Lungu, de a scoate transportul interjudețean din oraș pentru a fluidiza traficul. (D.P.)

 

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …