Friday , May 7 2021

Palatul Administrativ e înțesat cu detectoare de fum, dar pârjolul de sâmbătă a fost anunțat de un nene de peste drum

„Sunt senzori de fum în toată clădirea, inclusiv la mansardă. Alarma nu a fost declanșată de către senzorii de incendiu existenți în clădire. Incendiul a fost anunțat de către o persoană care lucra la toaletarea copacilor”, a declarat, ieri, maiorul Marian Constantin Ruscan, prim-adjunct al inspectorului-șef al ISU Suceava. Din fericire, documentele de arhivă ale Prefecturii și ale Consiliului Județean nu au fost afectate, deoarece acestea se păstrează la demisolul clădirii, iar acesta nu a fost afectat nici de apă și nici de flăcări. Sunt afectate sălile Bucovina și Ştefan cel Mare, în aceasta din urmă cele două candelabre mari fiind prăbușite

Majoritatea birourilor din Palatul Administrativ care au fost afectate după incendiul de sâmbătă nu sunt funcționale mai mult ca urmare a intervenției pompierilor pentru stingerea incendiului decât de la flăcările ca atare. Din fericire, documentele de arhivă ale Prefecturii și ale Consiliului Județean nu au fost afectate deoarece acestea se păstrează la demisolul clădirii, iar acesta nu a fost afectat nici de apă și nici de flăcări. Explicații în acest sens au fost date de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

Întrebat cu privire la situația documentelor care nu erau la arhivă, ci în birourile din Palatul Administrativ, Niculai Barbă a spus că în acele spații care au fost afectate nu erau decât „hârtii în lucru, iar documentele care erau totuși se păstrează în dulapuri sau în fișete și nu au fost afectate”. Potrivit celor explicate de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, parterul și primul etaj al Palatului Administrativ sunt cel mai puțin afectate de incendiu și de intervențiile pentru stingerea focului.

Vicepreședintele CJ, Niculai Barbă a subliniat faptul că documentele niciunei instituții nu au fost afectate, nici de incendiu, nici de apa cu care au intervenit pompierii. ”Nici serverele STS sau SRI„, a adaugat Barbă.

Pe de altă parte, s-a preferat a se utiliza o cantitate mare de apă pentru a fi izolat incendiul la nivel de mansardă și a nu se propaga la etajele inferioare, fapt care dacă s-ar fi produs ar fi avut consecințe mult mai grave decât cele de la ora actuală. Etajele superioare ale Palatului Administrativ sunt „afectate pe porțiuni”, Niculai Barbă spunând că latura de nord a clădirii (spre str. Vasile Bumbac) este neafectată de incendiu.

Totuși, în vreme ce mare parte din birourile care funcționau în Prefectura Suceava nu au fost afectate de incendiu, birourile prefectului și subprefectului Daniel Prorociuc sunt printre cele mai afectate. Sunt și birouri ale Prefecturii unde nu sunt pagube, în schimb, în ceea ce privește spațiile Consiliului Județean cele mai afectate sunt sălile Bucovina și Ștefan cel Mare, în aceasta din urmă cele două candelabre mari fiind prăbușite. Niculai Barbă a explicat că acolo s-au prăbușit deoarece erau ținute de lanțuri de metal care nu au mai rezistat la acțiunea flăcărilor care au afectat puternic mansarda și apoi la apa turnată de pompieri pentru stingerea focului.

În ceea ce privește senzorii de incendiu din clădirea Palatului Administrativ care nu au declanșat alarma, așa cum ar fi fost normal, sâmbătă dimineață, chestiunea a fost recunoscută oficial de către maiorul Marian Constantin Ruscan, prim-adjunct al inspectorului-șef al ISU Suceava. După cum a spus maiorul Marian Constantin Ruscan, incendiul a fost anunțat la 112 de către un bărbat care lucra la toaletarea copacilor în zona fostului restaurant Gloria. „Sunt senzori de fum în toată clădirea, inclusiv la mansardă. Urmează ca centrala de detecție, întreg sistemul de securitate la incendiu să fie evaluat de un expert în domeniu. Alarma nu a fost declanșată de către senzorii de incendiu existenți în clădire. Incendiul a fost anunțat de către o persoană care lucra la toaletarea copacilor”, a spus maiorul Marian Constantin Ruscan. (D.P.)

FOTO: Facebook

 

Vezi si

Sute de copii nevaccinați împotriva rujeolei, după ce DSP a epuizat dozele ROR încă de la sfârșitul anului trecut

Medicii de familie au început să se confrunte cu tot mai multe cazuri de rujeolă. …

One comment

  1. O firma de garsoniera a unui infractor ales demono_kratic de catre cireada de covidioti. ASTA E ROMANIA, O TARA CONDUSA DE INFRACTORI NUMITI POLITIC SAU CU RELATII. ROMANI MARE,CA STAT ESTE UN RATEU 100%