Thursday , July 18 2024

 Pagube importante într-o gospodărie din Liteni în urma unei explozii

O explozie a avut loc, miercuri dimineață, la o gospodărie din orașul Liteni. Deflagrația s-a produs din cauza acumulărilor de gaze, rezultate în urma unor defecțiuni ale instalației aferente buteliei de aragaz.

Pompierii militari au fost anunțați, miercuri dimineață, la ora 6.38, prin apel 112, că într-o gospodărie din orașul Liteni s-a produs o explozie neurmată de incendiu.

La fața locului, s-au deplasat o autospecială de stingere, cu accesorii pentru descarcerare, dar și un echipaj SMURD.

Cel mai probabil, deflagrația s-a produs din cauza acumulărilor de gaze, rezultate în urma unor defecțiuni ale instalației aferente buteliei de aragaz.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale importante. Bucătăria de vară a fost distrusă în totalitate, inclusiv bunurile din interior. De asemenea, au fost afectate elemente de construcție și de tâmplărie de la casa de locuit.

”Rugăm cetățenii să trateze recomandările pompierilor profesioniști cu maximă seriozitate, pentru a se proteja şi pentru a transforma propria locuinţă în cel mai sigur şi confortabil loc, atât pentru ei, cât şi pentru întreaga familie.

Utilizarea necorespunzătoare a buteliilor/instalaţiilor de gaze lichefiate poate provoca incendii sau deflagrații ce se pot solda cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu rănirea unor persoane sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti”, a transmis maior Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

În cazul utilizării buteliilor de aragaz, se interzice:

– utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;

– racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;

– amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40oC;

– utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje;

– transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;

– folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);

– trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit;

– transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;

– suprapunerea garniturii noi peste cea veche;

– încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;

– spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, leșie etc.);

– efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.

De asemenea, umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

 

Vezi si

Gospodărie din Ipotești, distrusă de un incendiu pornit de la un aragaz nesupravegheat

Joi, în jurul orei 12.30, a fost semnalat un incendiu la o casă de locuit …