Friday , April 19 2024

Pacienții suceveni așteaptă și peste 30 de zile pentru analize medicale gratuite

Majoritatea laboratoarelor de analize din Suceava au programări făcute până la începutul lunii mai. In această perioadă, biletul de trimitere pe care pacienții l-au primit de la medicul de familie își pierde valabilitatea

analize medicale [800x600]

Conform actualului contract cadru în vigoare încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate și furnizorii de servicii medicale, toate persoanele cu vârsta între 18 și 39 de ani, dar fără simptome de boală și care sunt asigurate în sistemul public de sănătate trebuie să se prezinte o dată la trei ani la medicul de familie, iar cele de peste 40 de ani sunt obligate la un consult anual. Medicul de familie trebuie să întocmească așa-numita riscogramă, pentru aflarea riscurilor de îmbolnăvire ale fiecărei persoane. Pachetul de servicii medicale de bază cuprinde, printre altele, analize de laborator, pe care persoanele asigurate se presupune că trebuie să le facă gratuit. Printre aceste investigații de laborator intră și o hemoleucogramă completă, glicemie, colesterol, testare HIV pentru femeile gravide, exudat faringian, urocultură, coprocultură. În plus, se presupune că asigurații ar trebui să beneficieze gratuit și de examen radiologic cranian standard, radiografie de membre, radiografie retroalveolară, radiografie panoramică, mamografie în două planuri, ecografie generală pentru zona abdominală și pelvis. La toate acestea se mai adaugă și o investigație EKG, ecocardiografie și RMN, doar că reprezentanții Ministerului Sănătății nu reușesc să acopere și costurile acestor din urmă investigații.
Majoritatea laboratoarelor de analize medicale din Suceava care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a efectua gratuit aceste analize au deja programări făcute până la mijlocul lunii mai. In aceste condiții, dacă bolnavii așteaptă până când le vine rândul, biletul de trimitere pe care îl au de la medicul de familie își pierde valabilitatea. Reprezentanții laboratorului Biotest, care primește în fiecare lună de la CAS Suceava suma de aproximativ 40.000 de lei, se tot plâng că banii sunt insuficienți, iar lista programărilor se întinde până la începutul lunii mai. Laboratorul de Investigații Medicale Hipocrat primește peste 10.000 de lei, dar fondurile se epuizează de obicei până la mijlocul lunii, iar lista programărilor se întinde pe câteva săptămâni. Tot de fonduri insuficiente se plânge și laboratorul sucevean SYNEVO, care, deși are suma contractată lunar în valoare de peste 60.000 de lei, cheltuiește peste 75% din fonduri în primele două săptămâni ale fiecărei luni. Nici Clinica de investigații medicale SANTE nu stă mai bine. Reprezentanții acestei unități de servicii paraclinice primesc de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava peste 10.000 de lei pe lună, iar banii se cheltuiesc din primele zile. Policlinica Bethesda primește aproximativ 20.000 de lei lunar, bani care acoperă doar pentru două săptămâni investigațiile medicale gratuite pentru pacienții asigurați.
La nivelul județului Suceava sunt 27 de laboratoare de servicii paraclinice în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, dar situația este similară în toate aceste unități medicale. Fondurile alocate de către prin CAS Suceava, necesare acoperirii cheltuielilor pentru analizele medicale ale pacienților asigurați, sunt insuficiente, dovadă că se epuizează în procent de aproape 80% până la jumătatea lunii. (Cristina RUSTI)
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …