Thursday , April 25 2024

Pacienții internați la Spitalul Județean au fost transferați la unitățile spitalicești din județ

”De peste 24 de ore tot vin ambulanțe, mai avem paturi, mai putem primi”, a declarat, ieri, Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuți. De frica răspândirii coronavirusului, medicii de la Spitalul Județean Botoșani cer testarea tuturor pacienților suceveni, înainte de transfer

 

Cadrele medicale din întreg județul sunt în alertă din noaptea de marți spre miercuri, de când a început transferarea celor 124 de pacienți care se aflau internați în Spitalul Județean. Ambulanțete fac față cu greu cerințelor.  Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, pacienții confirmați pozitiv la COVID 19 vor fi repartizați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava care se află într-o clădire pavilionară separată. Această clinică are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108. Pacienții confirmați negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgențe își vor continua tratamentul izolați la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. Pacienții care sunt confirmați negativ și reprezintă urgențe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferați în spitale din județul Iași, în funcție de patologie. ”Ne-am chemat pe toți în curtea spitalului pentru a începe să transferăm pacienții. A fost o nebunie. Fiecare ne spunea altceva”, a povestit un ambulanțier care a făcut o noapte întreagă drumuri la Spitalul din Rădăuți.

Cei mai mulți pacienți suceveni au fost transferați la Spitalul Municipal Rădăuți. Unitatea spitalicească are o capacitate de 250 de paturi și din declarațiile managerului Traian Andronachi reiese că spitalul are are paturi libere și drept urmare, posibilitatea de a primi pacienți. ”De marți dimineață tot vin ambulanțele cu pacienți de la Suceava. Nu pot spune cu exactitate câte cazuri am preluat până acum. Au venit mulți, am pierdut șirul. Mai avem paturi libere. Mai putem primi. Ne descurcăm”, a declarat Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuți.

Multe cazuri au ajuns și la Spitalul din Fălticeni. ”E haos. Au venit ambulanțe cu pacienți. Unele s-au întors la Suceava, pentru că erau suspecți cu Covid. Au trimis la grămadă, iar noi i-am trimis înapoi”, povestește îngrozită o asistentă de la unitatea spitalicească fălticeneană. Se pare că Spitalul din Gura Humorului a primit în ultimele ore femei care au dorit să nască natural, iar cazurile preluate de Ambulanță din zona de munte, au fost transportate la spitalele din Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc.

Se pare că Spitalul Județean Botoșani este destul de reticent în a primi pacienți suceveni, de frica răspândirii acestui virus. ”Sunt de accord să primim pacienții din Suceava. Dar cu o singură condiție. Toți pacienții să fie testați, altfel ajungem încă un spital închis și nu știu cui folosește asta”, a menționat un medic urgentist de la Spitalul Județean Botoșani.

În 48 de ore se estimează deschiderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Suceava, care este supusă procesului de dezinfecție. UPU va începe să funcționeze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iași, clinicile private din Suceava, precum și personal din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava.

Situația este dramatică pentru cei 16 nou-născuți prematur din secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Suceava. Aceștia ar trebui să mai petreacă aproape două luni într-un incubator, în caz contrar, viața le-ar fi pusă serios în pericol. Se pare că până la această oră, medicilor de pe această secție nu le-a comunicat nimeni nimic. Atât cadrele medicale din secția de Obstetrică-Ginecologie, cât și cele de la Neonatologie, nu au fost încă testate pentru Coronavirus. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …