Friday , April 19 2024

Ortodocsii de rit vechi se pregatesc pentru Craciun

N cre[tinii ortodoc[i de rit  vechi respect\ tradi]iile [i obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea c\ s\rb\torile de iarn\ sunt decalate cu 13 zile n pentru ru[ii lipoveni din jude]ul Suceava, Cr\ciunul are o însemn\tate mai aparte, fiind  o s\rb\toare pur spiritual\, în care accentul se pune pe rug\ciuni, neexistînd alte obiceiuri laice

Cre[tinii ortodoc[i de rit vechi se preg\tesc pentru a s\rb\tori  pe  7 ianuarie, prima zi de Cr\ciun, s\rb\torile lor de iarn\ fiind decalate cu 13 zile în urma refuzului de a trece la Calendarul Gregorian, adoptat de majoritatea cre[tinilor. În România mai multe minorit\]i etnice, printre care sârbii, ru[ii lipoveni [i ucrainenii au s\rb\torile de iarn\ conforme ritului vechi .Cre[tinii ortodoc[i de stil vechi respect\ tradi]iile [i obiceiurile celor de stil nou cu deosebirea c\ s\rb\torile de iarn\ sînt decalate cu 13 zile. Decalajul a ap\rut în anul 1924, cînd o parte din cre[tinii ortodoc[i au refuzat s\ adopte Calendarul Gregorian, men]inându-l pe cel Iulian.
Istoria ortodoc[ilor pe Stil Vechi începe în 1924 cînd Biserica Ortodox\ Român\ a introdus calendarul Gregorian, ceea ce a însemnat o actualizare a calendarului cu 13 zile. O parte din credinciosi nu au acceptat actualizarea calendarului, ci s-au grupat în jurul ieromonahului Glicherie Tanase, de la Manastirea Neamt, d=nd astfel na[tere Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi. Actualmente, sediul acestei Biserici este la M\n\stirea Sl\tioara din jude]ul Suceava
Cre[tinii ortodoc[i de rit vechi s\rb\toresc Anul Nou în noaptea dintre 13 si 14 ianuarie, iar Boboteaza la 19 ianuarie. Biserica Ortodox\ de rit  vechi din România are peste un milion de adep]i [i aproximativ 200 de biserici, schituri [i m\n\stiri, majoritatea construite dup\ 1989. Sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de stil vechi este în jude]ul Suceava, la M\n\stirea Sl\tioara, unde se afla circa 70 de c\lug\ri. Aici  vin  credincio[i de stil vechi pentru a petrece Cr\ciunul. La m\n\stirea Slatioara au început deja preg\tirile iar de pe masa  de Craciun nu vor lipsi mânc\rurile din pe[te. Oaspetii vor avea parte si de un pahar de ]uic\  sau unul de vin. Potrivit vechiului calendar Iulian, pe data de 7 ianuarie se s\rb\tore[te Cr\ciunul pe stil vechi. Pentru aproximativ 2.500 de ru[i lipoveni care tr\iesc în jude]ul Suceava, în comunit\]i din Clim\u]i, comuna Mu[eni]a, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna For\[ti, dar [i în municipiile Suceava, F\lticeni, R\d\u]i [i în ora[ul Gura Humorului, s\rb\torile de iarn\ au loc cu dou\ s\pt\mîni dup\ credincio[ii care se orienteaz\ dup\ calendarul Gregorian .

N Pentru lipoveni, Cr\ciunul este o s\rb\toare pur spiritual\
Pentru ru[ii lipoveni, Cr\ciunul are o însemn\tate mai aparte. Este o s\rb\toare pur spiritual\, în care accentul se pune pe rug\ciuni, neexistînd alte obiceiuri laice. Asta pentru c\ Biserica a fost [i este un factor de o importan]\ covîr[itoare în existen]a unei comunit\]i, credin]a fiind de-a lungul timpului singurul element care a ]inut închegat\ o comunitate de etnici ru[i lipoveni. Grupa]i în comunit\]i mai mici sau mai mari, ei se încumet\ [i în 2008 s\ tr\iasc\ dup\ regulile pe care le-au adus staroverii care au plecat din Imperiul Rus în sec XVII [i s-au stabilit pe teritoriul României, în Moldova [i Dobrogea. Masa de Cr\ciun a ru[ilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftia special\, care se serve[te cu hrean), lap[a (t\i]ei fier]i în sup\ de pas\re), s\rm\lu]e în foi de vi]\ de vie sau varz\. Nu lipse[te pe[tele, care se reg\se[te preparat în ciorba de peri[oare sau chiftelu]e. La desert se servesc cozonac cu nuc\, col]una[i cu brînz\ (vareniki) [i alte specialit\]i ruse[ti. Imediat dup\ mas\ încep s\ apar\ [i colind\torii, care cînt\ în cas\, în fa]a icoanei. Singurul colind este o cîntare bisericeasc\, “Hristos Rajdaetsea”. Colindul începe de la preotul satului [i continu\ la restul gospod\rilor. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

No comments

  1. Atentie, sa nu faceti confuzie intre ” rit vechi” si ” stil vechi” pentru ca nu sunt acelasi lucru. Cand vorbim de ” rit vechi” facem referire in general la lipoveni care sunt o grupare a Bisericii Ruse ce s-a rupt de Biserica oficiala iar ” stil vechi” ne referim la crestinii ortodocsi ce tin vechiul calendar iulian, si nu cel gregorian, adoptat dupa 1924 de Biserica Ortodoxa Romana.