„Oricând, dacă nu respectăm măsurile, ne putem trezi iar în scenariul roșu”

reportersite
03 decembrie 2020, 7:04

Primarul Lungu continuă să facă apel la prudență și după scăderea incidenței COVID sub 3 la mia de locuitori in municipiul Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut un apel la cetățenii din municipiul Suceava să respecte măsurile de protecție impuse în contextul pandemic actual chiar dacă în după amiaza zilei de marți s-a anunțat că incidența cazurilor active de noul coronavirus a scăzut sub 3 la mia de locuitori.

Miercuri dimineață, primarul Ion Lungu făcuse afirmații similare cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară în contextul în care incidența cazurilor de COVID-19 era de 3,22‰.
În jurul orei 13:20 a fost anunțată, oficial, rata incidenței cazurilor de noul coronavirus în fiecare dintre localitățile județului Suceava, municipiul reședință de județ înregistrând doar 2,93‰. „Sunt prudent în continuare. Oricând ne putem trezi din nou în scenariul roșu dacă nu respectăm regulile”, a spus Ion Lungu, arătând că, pe de altă parte, nu și-a pierdut optimismul în ce privește posibilitatea luării unei decizii privind reluarea funcționării unităților de învățământ, măcar în sistem hibrid.

Totuși, edilul a precizat că decizia reluării funcționării școlilor și grădinițelor nu mai este la nivel local, în funcție de scenariile verde, galben și roșu, ci este la nivel central deoarece ordinul de suspendare a fost dat de ministru, pentru o perioadă de 30 de zile. Totuși, Ion Lungu nu exclude ca în perioada următoare să fie luată o decizie similară, așa cum în această perioadă s-a luat – de asemenea, la nivel central – și decizia multașteptată de deschidere a piețelor agroalimentare. Cu toate acestea, mai sunt unele măsuri care pot fi luate dacă se revine în scenariul galben, edilul arătând că revenirea în acest scenariu se face, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Totuși, edilul a precizat că o decizie în acest sens trebuie făcută într-un interval de 48 de ore de la data la care s-a constatat scăderea incidenței sub 3‰ și că, de asemenea, la data la care va avea loc ședința CJSU trebuie să se mențină trendul descendent al cazurilor active de noul coronavirus. (D.P.)