Wednesday , April 24 2024

Ordinul eparhial „Mușatinii” i-a fost conferit de ÎPS Calinic actorului Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a primit Ordinul eparhial „Mușatinii” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Potrivit unui comunicat postat vineri, 27 august, pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, această distincție a fost oferită actorului de ÎPS Calinic „în semn de înaltă prețuire pentru remarcabilele interpretări artistice susținute, pentru devotamentul, dragostea, înțelegerea și talentul care a dat dovadă în promovarea artei cinematografice, a valorilor istoriei naționale, dar și a frumoaselor plaiuri bucovinene, de care se simte atât de legat”.

„Deși este născut în inima Ardealului, la Cluj-Napoca (27 ianuarie 1936 – n.r.), marele actor Florin Piersic este strâns legat de Bucovina din două motive: locul de obârșie al părinților săi (Corlata, localitate care, actualmente, aparține de comuna Berchișești și de unde era de loc tatăl său, mama sa fiind de asemenea bucovineancă din localitatea Valea Seacă, copilăria petrecându-și-o și la Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți pentru ca, ulterior, la Cluj-Napoca, să urmeze Liceul de băieți nr. 3, în prezent, Colegiul Național „Emil Racoviță– n.r.) și cariera sa cinematografică – peste 55 de filme, din care multe cu tematică istorică, au fost turnate în această zonă. Să amintim doar Neamul șoimăreștilor (1965, regizat de Mircea Drăgan – n.r.) ori Frații Jderi (1974, regizat de Mircea Drăgan – n.r.) și este suficient să înțelegem cât de mult îndrăgește această zonă și istoria ei. și acum, după atâtea decenii de la turnarea filmelor istorice, se întoarce cu emoție la Dragomirna, la Putna Binecredinciosului Voievod ștefan cel Mare și Sfânt, la Cetatea de Scaun a Sucevei și își aduce aminte cu drag de frumoasele clipe de înregistrări, apreciind în mod  special dragostea bucovinenilor cu care întotdeauna a fost întâmpinat. Este un om care întotdeauna a știut să transmită modul lui aparte de a fi creștin, de a fi apropiat de Biserică. Nu începea o înregistrare sau vreun spectacol fără să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci, știind că va avea ajutorul în ceea ce va face doar de la Bunul Dumnezeu. Este un adevărat român cu care ne mândrim”, se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar spectacolul de absolvire a fost „Peer Gynt” de Henrik Ibsen și tot în anul 1957 a debutat cinematografic în filmul „Ciulinii Bărăganului”, interpretând rolul lui Tănase. Celebritatea și popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă – zeci de roluri pe scena Naționalului bucureștean, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, interpretând roluri cu diferite valențe de la film de acțiune la film istoric, de la comedie la film muzical. Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea și Mărgelatu.

În comunicatul ASR semnat de pr. Constantin Oprea se face referire la faptul că, în urmă cu puțină vreme, într-un interviu, spunea că a devenit Florin Piersic datorită dragostei sale pentru oameni și respectului pentru profesia aleasă. Potrivit comunicatului ASR, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiți actori români din toate timpurile, „atât pentru talentul incontestabil, cât și pentru sufletul său deschis, cu care pășește de fiecare dată în fața publicului”, propriile experiențe de viață nelipsite de tâlc și umor transmițându-le prin stilul său inconfundabil.

„Ceea ce este fascinant la Florin Piersic este emoția pe care o transmite în jur, fiind un adevărat monument viu; pune „stăpânire” pe cei din jurul său atunci când începe să vorbească. Vorbește mult pentru că are ce spune. Este deschis, zâmbitor, cald și emoționează prin cuvintele bine alese pentru publicul prezent. În semn de înaltă prețuire pentru remarcabilele interpretări artistice susținute, pentru devotamentul, dragostea, înțelegerea și talentul care a dat dovadă în promovarea artei cinematografice, a valorilor istoriei naționale, dar și a frumoaselor plaiuri bucovinene, de care se simte atât de legat, astăzi, 27 august, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Ordinul eparhial „Mușatinii” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Să trăiți întru mulți, frumoși și binecuvântați ani, Maestre!”, se încheie comunicatul ASR.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. (D.P.)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …