Wednesday , February 8 2023

Ordinul de începere a lucrărilor pentru heliportul de la Spitalul Județean a fost emis la jumătate de an după emiterea autorizației de construcție

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a unui heliport pe terasa Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, dar și pentru construirea unui lift exterior. El a anunțat despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă susținută în curtea sediului organizației județene Suceava a PNL, cu referire la proiectele importante pentru dezvoltarea județului și la așteptările pe care le are electoratul în acest sens și pentru care a fost votată în număr mare echipa de candidați ai PNL la alegerile locale de duminică, 27 septembrie. El a declarat că investiția va costa 5,2 milioane de lei (4,88 milioane de lei pentru heliport) și va fi finanțată de administrația județeană. Președintele Flutur a spus că își dorește ca Spitalul să fie racordat la sistemul SMURD cu aterizări ale elicopterelor pe plafonul superior.

Reamintim că în data de 17 martie, adică la o zi după ce a fost emis decretul președintelui României privind intrarea în stare de urgență din cauza coronavirusului, Primăria municipiului Suceava a emis autorizația de construire pentru „Obiectivul de investiții UPU – SMURD – Construire heliport pe terasa superioară a spitalului”. Desigur, cererea pentru emiterea autorizației de construcție a fost formulată de Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, iar categoria de importanță a lucrărilor este “B” – deosebită. Autorizația de construire a fost emisă în mai puțin de trei luni de la data la care a fost emis certificatul de urbanism pentru autorizația de construire, adică înainte de ajunul Crăciunului.

Ideea acestui obiectiv de investiție a fost vehiculată, relativ timid, în ultima parte a primului mandat al președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și a fost reluată de mai multe ori de fostul președinte Cătălin Nechifor. Spre final de 2017 era anunțată de către conducerea administrației județene și de către conducerea SJU intenția de a demara investiția într-un heliport, fiind chiar vehiculată o posibilă finanțare europeană, dar abia la final de 2018 a început a se concretiza câte ceva pe partea de documentație.

În data de 21 decembrie 2018, Primăria municipiului Suceava a eliberat certificatul de urbanism pentru Spitalul Județean de Urgență de „Întocmire Studiu topografic, geotehnic, meteorologic, de amplasament și de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții UPU – SMURD – construire heliport pe terasa superioară a spitalului”.

De altfel, SJU Suceava a inițiat, în data de 16 noiembrie 2018, procedura de achiziție publică privind întocmirea studiilor topografic, geotehnic, meteorologic, de amplasament și apoi a celui de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții UPU – SMURD – construire heliport pe terasa superioară a spitalului. Valoarea estimată a fost de 160 de mii de lei, data finală a depunerii ofertelor a fost 29 noiembrie 2018, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate – preț” în care oferta financiară avea pondere de 70% în calcularea punctajului.

Firma câștigătoare este ABC Development Aviation SRL din București a cărei ofertă a fost pentru suma de 159 de mii lei, contractul fiind încheiat în data de 13 decembrie. Menționăm că firma are experiență în domeniul construcțiilor de genul hangarelor și heliporturilor, exemple fiind la Constanța și Galați. Termenul de predare al documentațiilor era de 31 decembrie 2018. Finalizarea documentațiilor respective, chiar și într-un ritm alert cum s-a vehiculat nu înseamnă că situația este aproape de rezolvare, realizarea proiectului tehnic va mai dura câteva luni, în funcție de durata procedurii de atribuire, implicit eventualele contestații după care va demara execuția lucrării. Prin urmare, în cel mai fericit caz erau șanse ca abia din a doua jumătate a anului să înceapă construcția în sine a heliportului iar asta doar dacă nu apar întârzieri pe partea de licitații și de proiectare ca atare.

 

Însă licitația pentru atribuirea contractului de execuție lucrări ale heliportului de la SJU Suceava a fost organizată în data de 21 august 2019. O singură ofertă a fost depusă de către o asociere de firme având ca leader compania suceveană Loial Impex iar ceilalți asociați fiind ABC Development Aviation SRL București și Geiger Transilvania SRL Cristești Mureș, în vreme ce subcontractanți declarați au fost CG Design Cons SRL, Lift Service SRL și Moldproiect ASD, acesta fin urmă fiind și terț susținător. Analiza ofertei tehnice și a celei financiare a fost realizată extrem de repede, pe data de 3 septembrie 2019 fiind deliberat rezultatul și făcută comunicarea rezultatului procedurii. Totuși, anunțul de atribuire a fost postat în SEAP/SICAP abia pe 19 noiembrie 2019, deși contractul s-a încheiat tot pe data de 3 septembrie 2019. Valoarea contractului pentru heliport era de 4.882.387,25 lei, fără TVA, cu circa 7 mii lei mai puțin față de valoarea estimată de 4.895.943,59 lei fără TVA – din care 327 mii lei fără TVA pentru proiectare, o sumă de 3,57 milioane lei pentru construcții și instalații iar aproape 852 mii lei pentru utilaje care necesită montaj. (D.P.)

secretarasite

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …