Ludovic Orban condiționează un PNDL 3 de rezolvarea situațiilor cu proiectele de la PNDL 1 și PNDL 2

reportersite
23 octombrie 2020, 18:44

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Suceava, că PNDL nu se va suspenda așa cum au apărut știri în presă, arătând că este un „fake-news” al opoziției. Întrebat dacă va exista și un PNDL 3, premierul a spus că în primul rând trebuie finalizate actualele programe, PNLD 1 și 2 și că are în vedere un nou program de investiții pentru localități. „Întâi să finalizăm PNDL 1 și PNDL 2. Suntem în pregătire cu un Program Național de Dezvoltare Locală, dar trebuie să știm exact ce proiecte vor fi finanțate de la buget și ce proiecte vor fi finanțate prin fonduri europene”, a spus Ludovic Orban.

El a explicat că la PNDL 1 care a fost administrat în mare măsură de PSD sunt și astăzi proiecte nefinalizate. „În materie de PNDL 1, care a fost administrat în cea mai mare măsură de guvernele PSD, există acum aproape o mie de proiecte nefinalizate. Aici va trebui să intervenim cu un act normativ, pentru că, dacă nu intervenim, autorităţile locale care au beneficiat de finanţare pe PNDL 1, dar nu au procesele verbale de recepţie la terminarea lucrării gata până în 31 decembrie, trebuie să ramburseze toţi banii pe care i-au primit. O să venim cu un act normativ, astfel încât să prelungim cu an de zile termenul de finalizare a lucrărilor din PNDL 1”, a precizat premierul Ludovic Orban.

El a adăugat că pe PNDL 2 se fac demersuri de gestionare a lucrurilor de aşa natură încât să apară doar minime întârzieri. Semnale din teritoriu arată încă că și la PNDL 2 sunt primării care nu au terminat lucrările sau altele care tocmai le-au terminat, dar încă nu au fost rambursate toate sumele de bani de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și, prin urmare, nu se poate închide nici pentru acestea procedura. În atare situații, și pentru acest gen de proiecte de pe PNDL 2 urmează a fi transmise în teritoriu acte adiționale de prelungire cu doi ani a termenului, însă nu mai este neapărată nevoie de un act normativ cum este cazul la PNDL 1.

De altfel, premierul a recunoscut, la Suceava, că este o problemă privind asigurarea fondurilor pentru plata facturilor în contul sumelor nerambursabile contractate de primării pentru diverse lucrări finanțate în PNDL 2, despre care a spus că va fi rezolvată. „Este o problemă de suplimentare a bugetului PNDL și o vom rezolva la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației”, a spus Ludovic Orban. Din câte se pare însă, pe fondul unei mai bune gestionări la PNDL 2 față de PNDL 1, problemele nu sunt atât de complicate, majoritatea care sunt țin fie de întârzieri la plată din partea Guvernului, fie de demararea tardivă a unor lucrări pe fondul tergiversării unor proceduri de licitație, ceea ce face imposibilă finalizarea acestora în 2020 și de aceea ar mai fi necesară parcurgerea unei perioade de un an sau maxim doi și apoi să fie încheiate proiectele. (D.P.)