Friday , December 2 2022

Oraşul Liteni sub ape, înainte de Paşti

inundatii obiectiv2

O rupere de nori de jumătate de oră a inundat 100 de gospodării, 16 case, cinci persoane au fost evacuate u s-au înecat mai multe zeci de păsări, DJ 208 A a fost afectat pe 1,5 kilometri, 30 de kilometri de drum local a fost deteriorat u 85 de hectare de teren agricol au fost compromise u litenenii afectaţi de inundaţie vor primi ajutoare alimentare, înainte de Paştele pe care ar fi dorit să îl petreacă în tihnă

Ruperea de nori care a afectat în bună parte comunitatea din oraşul Liteni în după amiaza zilei de miercuri – 1 mai a.c., a afectat, conform statisticii realizate în comun de Consiliul Judeţean, Prefectura Suceava şi Primăria Liteni un număr de 96 de gospodării, în cadre 16 locuinţe au fost inundate, fără a le fi afectată structura de rezistenţă. Cinci persoane din două locuinţe au fost evacuate în noaptea de miercuri spre joi, dar în cursul zilei de ieri acestea s-au întors acasă. 40 de găini s-au înnecat iar 1,5 kilometri din DJ 208A a fost afectat. S-au colmatat trei kilometri de şanţuri, un pod şi patru podeţe au fost afectate. DJ 208C a fost afectat de asemeneape distanta de 0.5 km pe raza Orasului Liteni iar varianta de ocolire a podului Roscani- Liteni de pe DJ208C a fost de asemenea făcută impracticabilă. 85 de hectare de terenuri agricole au fost inundate.
Primaria orasului Liteni a intervenit pentru repunerea în circulaţie a drumurilor locale, împreună cu jandarmii şi pompierii suceveni, cât şi cu localnici din oraşul Liteni. S-a intervenit pentru evacuarea apei din case, anexe gospodăreşti, beciuri, fântâni şi terenuri agricole.
inundatii obiectiv 3Consiliul Judetean Suceava şi Institutia Prefectului au distribuit cu ajutorul jandarmilor apă plată şi alimente de primă necesitate. In ziua de sâmbătă, în ajunul Paştelui, persoanele afectate în urma inundatiilor vor primi câte un coş de alimente specific sărbătorilor pascale din partea Consiliului Judetean Suceava şi a Instituţiei Prefectului. “Prefectul Judeţului Suceava, Florin Sinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor le multumesc tuturor celor care s-au implicat în actiunea de la Liteni, care va continua până la înlăturarea pagubelor produse”, se arată într-un comunicat comun al CJ Suceava si a Prefecturii.
Primarul Tomiţă Onisii – “tocmai terminaserăm curăţenia de Paşti”
Primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, a arătat cum s-a petrecut necazul în localitatea în care o diriguieşte.”Ieri, înainte de ora 15.00, cerul s-a înnorat a început o ploaie care după jumătate de oră s-a transformat în rupere de nori. Furtuna nu a durat mai mult de 30 – 40 de minute. Apa s-a scurs de pe versanţi, atrăgând şi pământul de pe terenurile agricole proaspăt lucrate şi a inundat drumul judeţean, calea ferată şi mai multe locuinţe cu gospodăriile şi grădinile aferente. Am intervenit cu mijloacele proprii şi totodată am anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au venit cu mai multe motopompe pentru a scoate apa din curţile, casele şi beciurile oamenilor. A venit miercuri seară şi un pluton de jandarmi pentru a ne ajuta să eliminăm efectele calamităţii. Ieri activitatea a continuat, jandarmii au revenit pentru a aduce ajutoare şi pentru a ajuta la scoaterea mâlului din gospodării. Din păcate, cu patru săptămâni în urmă am început o acţiune de curăţenie a localităţii. Am balastat drumurile neasfaltate, am curăţat şanţurile, am vopsit arborii de pe marginea drumului. Când credeam că în sfârşit, ne vom putea bucura de sărbătorile de Paşti, a venit acest necaz peste noi”, a declarat primarul Tomiţă Onisii.inundatii obiectiv 4
Conform ultimelor estimări, numărul caselor afectate de inundaţii a crescut la 16, numărul gospodăriilor cu probleme a ajuns la circa 100, 30 de kilometri de drum a fost deteriorat şi peste 85 de hectare de terenuri agricole au fost distruse. Ieri, în paralel cu eforturile localnicilor, a pompierilor şi jandarmilor de a elimina efectele calamităţii, se făcea, de către autorităţile judeţene şi locale o statistică exactă a pagubelor. (N.R.)

Vezi si

Femeie de 28 de ani prinsă în toiul nopții la volan fără permis

În noaptea de miercuri spre joi, la orele 01:50, pe drumul județean 178 de pe …