Tuesday , January 31 2023

Orarul zborurilor pe Aeroportul Suceava în sezonul de iarnă, modificat aproape zilnic

Cu excepția curselor externe spre orașul cipriot Larnaca, majoritatea celorlalte zboruri externe au fost decalate cu intervale cuprinse între una și două săptămâni, iar o parte din cele cinci curse săptă­­mânale spre Londra, programate după 25 octombrie, nu vor fi operate de la mijlocul lunii viitoare până aproape de jumătatea lunii decembrie. Nicio veste bună nu a fost comunicată referitor la zborurile spre Bucuresti, care continuă să fie doar trei pe săptămână  

În actualul context pandemic s-au produs veritabile restructurări ale numărului de curse aeriene și ale destinațiilor. Dinamica modificărilor orarului de zbor al curselor externe continuă să fie una destul de „susținută” la nivelul Sucevei și nu numai. Asta dacă avem în vedere că față de orasrul afișat în data de 20 octombrie pentru intervalul 25.10.2020 – 27.03.2021 s-au operat deja câteva modificări în câteva zile. Astfel, conform celor afișate pe site-ul Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava pe data de 25 octombrie a.c..

Inițial, orarul afișat pe site-ul Aeroportului în data de 20 octombrie indica faptul că începând din 25 octombrie vor fi cinci curse pe săptămână de la Suceava către Londra-Luton în zilele de luni, miercuri, vineri, sâmbătă – cu plecarea de la 11:45 – și duminică, plecarea fiind de la 11:50. Începând din 8, respectiv 10 decembrie, WizzAir va efectua curse Suceava – Lodra și în zilele de marți – plecare de la ora 20:40 – și joi, plecare de la 11:45 spre capitala Regatului Unit. Potrivit ultimelor modificări postate pe site-ul aeroportului sucevean, cursele de luni și de vineri nu vor fi operate în intervalul 16.11 – 07.12 și, respectiv, 06.11 – 11.12. Pe de altă parte, deși se precizase că o nouă cursă va fi operată de marți, 8 decembrie spre Luton, ulterior pe site-ul aeroportului apare faptul că doar pentru ziua marți, 27 octombrie, va fi o cursă Suceava – Londra cu plecarea de la ora 21:55. De asemenea, cursa pentru ziua de sâmbătă, 31 octombrie,  nu va avea loc la ora 11:45, ci la ora 20:55.

Reamntim că acum un an, compania WizzAir anunța iar aeroportul sucevean confirma că vor fi efectuate curse zilnice spre Londra-Luton și urma a se ajunge să efectueze 9 curse săptămânale către capitala Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Potrivit datelor afișate pe site-ul aeroportului în data de 20 octombrie, se specifica faptul că din 25 octombrie și până în decembrie vor decola doar două curse de la Suceava la Milano-Bergamo. Una va fi la joi iar alta duminică, în ambele cazuri decolarea va fi de la ora 19:55. și tot pe data de 20 octombrie se comunca faptul că, începând din 4, 7 și 9 decembrie vor fi introduse încă trei curse Suceava – Milano în zilele de vineri, luni și miercuri, cu plecare, de asemenea, de la orele 19:55. În ce privește Acest din urmă aspect, modificarea de pe site-ul aeroportului sucevean arată că respectivele curse de luni, miercur și vineri vor fi introduse din datele de 14, 16 și, respectiv, 18 decembrie. Reamintim că și în precedentul sezon rece spre capitala modei – Milano – au fost cinci curse săptămânale, dar organizate în manieră diferită.

Potrivit sursei citate în 20 octombrie, se anunța oficial că zborurile către Memmingen vor avea două frecvențe pe săptămână – în zilele de miercuri și duminică, plecarea fiind de la ora 13:00. Numai că din 4, respectiv 8 noiembrie, să fie suspendate până în 2, respectiv 6 decembrie. Ieri, modificările la orarul zborurilor spre Memmingen arătau că vor fi suspendate cursele în intervalul 4.11 – 09.12 și, respectiv, 08.11 – 13.12. Precizăm despre aeroportul de la Memmingen că se află la circa 100 de kilometri de Munchen, 70 – 80 kilometri distanță de Augsbruch, 50 – 60 km distanță de Ulm și aproximativ 120 km de Stutgardt. Reamintim că zborurile către Memmingen au fost introduse din vara anului 2019 (trei curse săptămânale) și iar în precedentul sezon rece au fost incluse două curse săptămânale, în zilele de luni și de vineri.

Așa cum a fost anunțat din vara aceasta, o cursă aeriană spre o altă destinație din Germania va fi operată de la Suceava și anume spre Dortmund. Conform informării din 20 octombrie, pentru început, va fi o singură cursă aeriană operabilă în fiecare zi de vineri, cu plecare de la ora 16:50 și abia din data de 7 decembrie, compania WizzAir va mai introduce o cursă aeriană spre Dortmund, în fiecare zi de luni, cu plecare de la ora 16:50. Potrivit modificărilor afișate ulterior, ambele curse spre Dortmund vor fi operaționale din luna decembrie, încpând cu data de 14 (luni) și, respectiv, 18 (vineri).

Conform informării din 20 octombrie, din decembrie va fi operabilă și o a doua destinație spre Regatul Unit, anume la aeroportul Doncaster/Sheffiled când erau anunțate două frecvențe săptămânale, ambele ci plecare de la ora 11:55, una începând de duminică, 6 decembrie iar alta de miercuri, 9 decembrie. Este de notat că ambele curse aeriene spre Doncaster/Sheffiled sunt planificate a se face la câteva minute după decolarea aeronavei spre Londra-Luton. Modificările introduse vizează doar decalarea datelor de la care cele două curse aeriene vor fi operaționale și anume miercuri, 16 decembrie și duminică, 20 decembrie.

Coform informării de pe site-ul aeroportului din data de 20 octombrie, cursele anunțate spre Viena și, respectiv, orașul cipriot Larnaca vor fi efectuate în orarul de iarnă 25 octombrie 2020 – 28 martie 2021 cu două frecvențe pe săptămână, însă în ambele cazuri abia din decembrie. În cazul destinației cipriote, nu s-au anunțat după data de 20 octombrie niciun fel de modificări, ceea ce înseamnă că zborurile vor fi efectuate cu plecare de la Suceava începând de la ora 21:55 a fiecărei zile de marți și sâmbătă, cu începere din data de 5, respectiv 8 decembrie.

În ceea ce privește plecările spre capitala Austriei, acestea vor fi în fiecare dimineață a zilelor de duminică – dar nu începând din data de 6 decembrie cum era anunțat, ci din data de 20 decembrie – și a celor de joi – dar începând din data de 17 decembrie, nu din data de 10 decembrie cum era anunțat inițial. În ambele cazuri plecarea va fi la ora 09:10.

Pentru acest sezon rece fuseseră anunțate, conform datelor de pe site-ul aeroportului valabile la 20 octombrie, că pentru Bologna au fost menținute două curse, în zilele de sâmbătă (începând din 5 decembrie) și de marți (începând din 8 decembrie) cu plecare în ambele cazuri de la 20:10. Modificările de pe site-ul aeroportului, la data de 25 octombrie, indicau că respectivele curse aeriene urma a fi operaționale la data de 15 decembrie, într-o zi de marți și la data de 19 decembrie, într-o zi de sâmbătă.

Pentru Roma, așa cum am specificat și în precedentul articol din cotidianul Obiectiv de Suceava, este o noutate faptul că nu se va mai ateriza pe aeroportul de la Ciampino, ci pe cel de la Fiumicino. De asemenea, la data de 20 octombrie, informarea oficială pentru orarul din sezonul de iarnă 25 octombrie 2020 – 28 martie 2021 arăta că vor fi plecări de la Suceava spre Roma-Fiumicino în zilele de sâmbătă, 5 decembrie și de marți, 8 decembrie – plecare în ambele cazuri de la 18:35 – iar de joi, 24 decembrie, urma fi introdusă o a treia cursă aeriană de la Suceava spre Roma Fiumicino, cu plecare de la aceeași oră. Modificările de pe site-ul aeroportului, la data de 25 octombrie, indicau că vor fi operaționale cursele de marți și de sâmbătă începând cu data de 15 decembrie, respectiv 19 decembrie iar la cursa de joi nu au fost niciun fel de modificări.

În ce privește Bologna și Roma, în sezonul de iarnă precedent erau două curse pe săptămână, în zilele de marți și sâmbătă – 15:35 pentru Bologna, în vreme ce decolarea spre Roma avea loc la ora 16:20 în zilele de marți și de sâmbătă.

Situația continuă să rămână neplăcută vizavi de operatorul național TAROM unde nu apare nicio modificare față de data de 20 cotombrie când pe site-ul aeroportului sucevean era anunțat că vor fi doar trei curse spre capitala României: în fiecare dimineață de luni, joi și vineri, cu plecare de la 05:35.

De altfel, una din puținele vești bune pentru cei care vor să călătorească pe calea aerului de la Suceava este că față de sezonul de iarnă precedent 27 octombrie 2019 – 28 martie 2020, în sezonul de iarnă 25 octombrie 2020 – 28 martie 2021 vor fi mai multe destinații externe. Aceasta pentru că, din fericire, câteva destinații externe anunțate suplimentar în sezonul cald din 2020 sau precedentul sezon rece pentru intervalul 25.10.2020 – 27.03.2021 au fost menținute. (Dan PRICOPE)
secretarasite

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …