Opt unități școlare din județ sunt în scenariul roșu. Colegiul ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul ”Lațcu Vodă” Siret și Școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret au trecut azi la școala online

reportersite
17 septembrie 2020, 7:25

secretarasite
Trecerea în scenariul roșu pentru unitățile de învățământ din Siret este o consecință a depistării focarului de coronavirus de la Spitalul de Psihiatrie, în urma creșterii gradului de infectare cu coronavirus din localitate la 3,07. La Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni sunt patru cazuri, dintre care trei sunt directorii unității. Tot patru cazuri sunt și la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, însă cadrele didactice s-au infectat înainte de începerea școlii, iar în cazul a două învățătoare s-au găsit înlocuitori, astfel că unitatea școlară rămâne în scenariul galben.

Directorul prim și cei doi directori adjuncți ai Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus zilele trecute, iar miercuri un al patrulea caz a fost raportat de către DSP Suceava. Drept urmare, colegiul a trecut de la scenariul hibrid la cel roșu, astfel că toate cursurile se vor desfășura online. Conducerea colegiului a fost preluată de un membru al Consiliului de Administrație, după cum prevede procedura în astfel de situații, așa cum s-a întâmplat și la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, în cursul zilei de marți. Amintim că directorul prim și adjunctul liceului pedagogic sucevean sunt infectați cu coronavirus, alături de alte patru cadre didactice, una dintre acestea fiind soția directorului Renato Tronciu.

Tot patru cazuri de COVID-19 sunt înregistrate și în rândul angajaților Școlii Gimnaziale nr. 4 Suceava, însă cadrele didactice s-au infectat înainte de începerea școlii, iar în cazul a două învățătoare s-au găsit înlocuitori, astfel că unitatea școlară rămâne în scenariul galben. ”Sunt deja patru cazuri la Colegiul <Mihai Băcescu> Fălticeni și de azi s-a trecut în scenariul roșu. La Școala Gimnazială nr. 4 sunt tot patru cazuri, însă cadrele didactice s-au îmbolnăvit înainte de începerea școlii. Au găsit înlocuitori pentru două cadre didactice și s-au putut organiza astfel încât rămân în scenariul galben. În cazul orașului Siret gradul de infectare a trecut la 3,07, astfel că toate unitățile școlare se închid și trec în scenariul roșu”, a declarat inspectorul școlar Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava.

secretarasite

Astfel, trei colegii și o școală din județul Suceava au trecut din scenariul galben în cel roșu în primele zile ale acestui nou an școlar. Este vorba despre Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul ”Lațcu Vodă” Siret și Școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret. De asemenea, Școala ”Aurelian Stanciu” Salcea și structurile arondate – Școala gimnazială ”Mandache Leocov” Prelipca și Școala gimnazială ”Costache Iacob” Văratec – au început noul an școlar direct în scenariul roșu, deși inițial aprobaseră scenariul verde. Potrivit Primăriei Salcea, două cadre didactice au fost depistate pozitiv cu coronavirus în data de 13 septembrie și s-a luat decizia testării celor 66 de cadre didactice din cele trei unități școlare. În cursul zilei de ieri s-au recoltat probele pentru testele SARS-COV2, iar în așteptarea lor unitățile de învățământ rămân închise, preventiv.
secretarasite
La aceste șapte cazuri se alătură Școala Gimnazială nr. 9 ”Ion Creangă” Suceava, prima și singura unitate de învățământ din județ care a optat pentru scenariul roșu, însă nu din cauza virusului care face ravagii. Spațiile de învățare sunt în renovare, lucrările fiind întârziate pe perioada sesiunii de toamnă a Bacalaureatului, când unitatea școlară a fost centru de examen, iar mai multe cadre didactice din școală suferă de afecțiuni ce sunt încadrate în categoria de risc.

Potrivit ghidului pentru învățământul preuniversitar, depistarea a minim trei cazuri într-o unitate de învățământ duce la trecerea automată a activității didactice în online. De asemenea, o localitate intră în scenariul roșu, iar cursurile se mută 100% online, dacă sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv cu coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Situația din Siret este o consecință a depistării focarului de coronavirus de la Spitalul de Psihiatrie. (Oana NUȚU)

reportersite