Sunday , March 3 2024

Opt copii din Dumbrăveni au rămas orfani după ce tatăl lor a murit la Londra răpus de coronavirus

Bărbatul muncea pe un șantier din Londra și a pierdut lupta cu acest virus, după zece zile de spitalizare. ”Totul mergea bine, ar fi trebuit să-l externeze în vreo două zile”, a povestit, plin de durere, Ianis Urzică, fratele bărbatului decedat. Intreaga comunitate românească din Londra s-a mobilizat exemplar și în doar 24 de ore a strâns aproape 90.000 de lire sterline, pentru a ajuta familia greu încercată, propunându-și să ajungă la suma de 100.000 de lire sterline. „Îi vom ajuta cu tot ce va fi nevoie. Le transmit condoleanțe din partea mea și a familiei mele. E greu, e tare greu”, a declarat cu vocea gâtuită de durere Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni.

O familie din Dumbrăveni a fost lovita cumplit de urgia coronavirusului. Opt copii au rămas fără tată. Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, muncea pe un șantier din Londra pentru a-și întreține familia și se pare că ar fi luat virusul de la muncă. Acum, soția și cei opt copii, cu vârste între șase luni și 12 ani, încearcă să aducă sicriul cu trupul neînsuflețit în țară, pentru a-l înmormânta acasă.

”Totul a început cu o răceală. A stat acasă o săptămână, nu s-a mai dus la muncă. A crezut că își revine și a vrut să se întoarcă. Doctorul i-a spus că e bine și se poate duce. A muncit două zile și i s-a făcut din nou rău. A sunat la medic și a anunțat, dar i s-a spus să stea în casă. A stat așa încă vreo două zile, când a simțit că nu mai poate să respire. A venit ambulanța după vreo trei ore. I-au pus oxigen și și-a revenit. L-au internat pe Terapie Intensivă, starea sa era gravă. După o săptămână petrecută la ATI, și-a revenit. A fost mutat în salon și se discuta chiar de externare, când brusc, situația s-a schimbat. Starea sa s-a agravat. Se pare că a făcut niște cheaguri de sânge care i-au blocat tot”, a povestit, plin de durere, Ianis Urzică, fratele lui Nicu, pe care acum toată familia îl plânge și îl așteaptă acasă, în sicriu, din păcate.

Drama familiei este cu atât mai mare cu cat nici nu îl vor putea toți cei dragi conduce pe ultimul drum. Restricțiile în vigoare permit accesul la înmormântare a maximum opt persoane, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi prezenți părinții și frații săi. ”Sperăm ca într-o săptămână să reușim să-l aducem acasă, demersurile sunt destul de greoaie. Toți prietenii lui din Londra au strâns o sumă mare pentru a ajuta copiii, dar ei au rămas fără tată. Toți banii din lume nu le vor mai aduce tatăl înapoi. Cei mici nici nu și-l vor aminti”, a completat Ianis Urzică.

Întreaga comunitate românească din Londra s-a mobilizat exemplar și în doar 24 de ore a strâns aproape 90.000 de lire sterline, pentru a ajuta familia greu încercată, propunându-și să ajungă la suma de 100.000 de lire sterline. Donatii se pot face si AICI, pe platforma gofundme.com.

Se pare că demersurile pentru repatrierea sicriului cu trupul neînsuflețit sunt destul de greoaie, dar nu imposibil de parcurs. ”Este greu, durează câteva zile, dar ne descurcăm. Am găsit și la Consulat înțelegere. Săptămâna aceasta avem șase sicrie de adus în țară. Nicu Urzică este singurul sucevean. Mai avem trei din Bacău, doi din Bistrița și o femeie din București. Fiecare caz ascunde o tragedie. Covid-ul face prăpăd. Toți sunt tineri. Munceau în Anglia pentru o viață mai bună. O femeie din București, de exemplu, avea 40 de ani și creștea singură un băiat de 14 ani. Acum copilul a rămas orfan și probabil îl va lua statul. E crunt ce se întâmplă. Știu că Nicu, suceveanul nostru, a lăsat opt copii în urmă”, a povestit Liviu Bodale, administratorul firmei ”Liviu Funerar Expres” din Vicovu de Sus, firma care va aduce la Dumbraveni sicriul cu Nicu Urzică.

Sătenii din Dumbrăveni sunt înmărmuriți de durere și nu pot acepta faptul că unul de-al lor a fost răpus de COVID – 19 la doar 34 de ani. ”Vai de capul nostru! Nu ne vine să credem. El muncea în Londra și avea grijă de familia lui. Venea în fiecare vară acasă. Îmi amintesc că jucam fotbal. Nu pot să cred, așa de tânăr… Sperăm să rezolve totul și pe săptămâna viitoare să ajungă acasă, să poată să-l înmormânteze. Soția a transmis că rămâne acasă cu cei opt copii. Nu se mai poate întoarce în Londra, fără Nicu. Îi vom ajuta cu tot ce va fi nevoie. Copiii luau alocații în Anglia, le vom face dosare acasă. Le transmit condoleanțe din partea mea și a familiei mele. E greu, e tare greu”, a declarat cu vocea gâtuită de durere Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Un muncitor de 63 de ani a murit la Dolhasca, pe șantierul axialului Suceava – Iași

Vineri, în jurul orelor 11.00 – 11.20, B. Vasile, de 63 ani, din comuna Trușești, …