Friday , September 30 2022

Operațiunea „Cu ciubotele înglodate prin Suceava” – descindere la Consiliul Local

Cetățenii care locuiesc pe străzi neasfaltate din Suceava au făcut o petiție și s-au “răcorit” în ședința CL de pe 27 februarie, revoltați că dacă nu vor să ajungă murdari la școală ori serviciu trebuie să meargă cu cizme până la colțul străzii, pe care să le lase la un magazin și apoi să se încalțe  cu altceva. Deși au semnalat de mai bine de un an Primăriei acest lucru, ba chiar la început de 2019 a fost selectat – în baza așa numitei „bugetări participative” – proiectul de modernizare a străzii respective, la final de februarie 2020 strada arată mai rău ca în 2019

Un scandal picant cum nu s-a mai văzut de mult în Consiliul Local Suceava a avut loc la ultima ședință de pe data de 27 februarie. Supărați că strada pe care locuiesc arată ca după bombardament, mai mulți cetățeni au înaintat o petiție la Primărie. Ba mai mult, au făcut și un demers în sensul includerii străzii respective printre proeictele prioritare la bugetarea participativă, adică acea inițiativă a municipalității prin care cetățenii sunt consultați prin internet cu privire la proiectele care să fie susținute. Astfel, o femeie care locuiește în zona străzii Pictor Dumitru Dacian a venit cu fiica sa și, când i s-a dat cuvântul, a scos niște cizme murdare cu noroi pe care le-a pus chiar lângă primarul Ion Lungu. Ea s-a declarat supărată și a explicat că recurge la gestul nu tocmai convențional de a protesta fiindcă nu o dată i s-a întâmplat să fie nevoită să folosească cizmele până iese din strada plină de gropi și noroi și abia apoi să încalțe altceva.

Cum era de așteptat, primarul Ion Lungu s-a cam enervat, poate și pentru că s-au făcut referiri la aspecte politice. Pe de o parte, oamenii din zonă care, de altfel, au semnat petiția, nu doar doamna care a scos cizme murdare și le-a pus lângă primar, au spus că plătesc taxe și impozite la Primăria Suceava, de aceea trebuie administrația locală să le refacă strada. „Cine v-a pus să vă faceți case în câmp”, a întrebat primarul ale cărui replici pot fi sintetizate în ideea că Primăria nu a avut cum tine pasul cu cei care au făcut case peste tot unde au avut teren.

Pe de o parte, cei nemulțumiți de felul în care arată strada respectivă au spus că dacă tot plătesc taxe și impozite la Primărie pentru intravilan și nu au nici stradă practicabilă și nici mijloace de transport ar trebui atunci să plătească „taxe de câmp”, referindu-se cel mai probabil la nivelul de impozitare pentru terenurile din extravilan.

Pe de o parte, Ion Lungu susținea că nu sunt resurse financiare suficiente pentru a face toate aceste străzi atât de rapid și a admis că a greșit că au fost date autorizații de construire în zone care nu erau dezvoltate încă, iar acum cei care locuiesc acolo vin la Primărie și reproșează că nu li s-au asigurat toate facilitățile necesare.

În ceea ce privește suspiciunile/acuzațiile cum că demersul de a veni cu cizme murdare în Consiliul Local ar avea o tentă electorală, replica de partea cealaltă a fost că astfel de acuzații sunt „diversiuni” fiindcă oamenii ale căror case sunt pe străzile Pictor Dumitru Dacian și Eugen Lovinescu sunt pur și simplu nemulțumiți și nu au interese electorale, ci interesul lor este să aibă o stradă pe care să poată circula în condiții normale, civilizate.

Reamintim că, în 2019, proiectul propus la „Bugetare participativă” referitor la asfaltarea străzii Pictor Dumitru Dacian și a celor adiacente a întrunit 231 de voturi, fiind propus spre finanțare. În 2020 nu e încă nimic făcut iar în ultima perioadă, odată cu încălzirea vremii, gropile s-au înmulțit mai mult, la fel ca praful și noroiul. „Strada Pictor Dumitru Dacian, cu lungime de aproximativ 500 metri, permite accesul sucevenilor de pe străzile Nicolae Istrate, Eugen Lovinescu, Mihai Băcescu către strada Gheorghe Doja – rută principală care asigură legătura între cartierele Ițcani și Burdujeni – și de acolo spre diferite destinații. Cu toate pietruirile/balastările efectuate în decursul anilor, în sezoanele umede accesul pe strada crează disconfort prin noroiul care se formează și prin crearea de canale de erodare. La intersecția cu strada Gheorghe Doja sunt în permanență gropi adânci pe care șoferii care vor să iasă ori să pătrundă pe strada Pictor Dumitru Dacian trebuie să le evite. În perioadele cu temperaturi ridicate praful care se formează în urma deplasării autovehiculelor și le face viața un calvar celor care locuiesc în zonă. Deplasarea copiilor la școli sau grădinițe este dificilă și presupune depozitarea cizmelor de cauciuc la un magazin din zonă”, sunt aspecte relatate în final de 2018 pentru bugetarea participativă aferentă lui 2019 și despre care cei de la Primărie au la cunoștință, motivația proiectului de reparație a străzii Pictor Dumitru Dacian și a celor adiacente fiind încă pe site. Prin urmare, era la cunoștința măcar a celor care se ocupă cu partea de lucrări de reparații/reabilitări/modernizări de străzi că acei locuitori folosesc de multe ori cizme ca să nu ajungă murdari la serviciu ori la școală, pe care le depozitează la un magazin de lângă colțul străzii. La fel cum Primăria fusese informată de atunci că și taximetrele „refuză de cele mai multe ori curse în zonă”. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Primăria Liteni a început lucrările de asfaltare a opt kilometri de drumuri

Nouă sectoare de drum din Corni, Roșcani și Liteni vor beneficia de covor asfaltic în …

No comments

 1. Petru asfaltari nu sunt bani, dar pentru concert de 100 000 euro de 14 februarie sunt…paine si circ!!! Trist e ca nici la alegerile de anul asta nu avem alternativa…

 2. Domnule Toma …….,
  Va raspund eu la intrebare: aceasta sigur nu este democratie, aceasta este hotie pentru ca dl. Lungu are bani peuntru pod peste apa sucevei, la care nu exista drum de acces si peste care nu exista legatura cu soseaua spre Plopeni, pentru a fluidiza traficul pentru cei ce doresc sa evite ambuteiajul de la mall.
  Exista doar interese in a cheltui banii platitorilor de taxe si vom primi de la dl. Lungu o roata “panaramica” la cetate, din care vom putea admira cele doua cimitire (la care vom ajunge toti, mai devreme sau mai tarziu..) precum si “calaul (vechea groapa de gunoi), turnul de la termica si mall, s.a.m.d.

 3. Invitati-l pe Lungu sa vada strazile din Ungaria, Austria. Poate intelege ceva!

 4. Toma necredinciosul

  1. Nu fost scandal.
  2. Domnul Primar este un mare miciunos.
  3. A spus ca asfaltarea unei strazi costs foarte mult. Nu ajung 100 000€.
  4 Cand au selectat proiectele si au vazut daca sunt sau mu eligibile cum de se incadra in suma PROMISA.
  5. In aprilie 2019 dl. Primar ne-a invitat sa ne arate ca str. Pictor Dumitru Dacian si conexe sunt in Buget.
  6. Cu diverse ocazii a nominalizat in presa locala numele strazii ca fiind urmatoarea dupa o etapa ce era in lucru in acel moment.
  7 Pe 27.02. 2020, parca nici nu a auzit de acea strada. O confunda cu una privata.
  8. In noiembrie 2019, Monitorul de Suceava care a facut o interpelare a D-lui promar refeor la poiectul IMPLICAT .SV – Bugetare participativa, a afirmat ca strada Pictor Dumitru Dacian si conexe este in faza de proiect.
  9. Serviciul investiti cu greu a gasit dosarul cu IMPLICAT.SV prin fisete. Seful setviciului a zis “CE ARE MAI CU MOT STRADA ASTA DECAT ALELE?”
  Frumos raspuns de functionar public.
  10. Firmele care pun balast de ani de zile prospera. Sa calculam costurile a cel putin 2 balastari oe an (pe hartie) ca fizic nu u fost, si sa vedem cate strazi se asfaltau cu banii incasati de acestea.
  11.Nu ne-am facut csse pe camp. Erau strazi in nomenclatorul stradal. Aveau curent electric, partial gaz metsm. Acum au de 9 ani canalizare si apa.
  12. Nu e momentul de balciuri si distractii , roti panoramice si alte nebunii. Vedeti granitul din fata casei de cultura gaurit, crapat, uns cu ulei si grasime de la mici. Si decorat de porumbei.Acus se gasesc bani pentru inlocuit. Dar noi ???
  13. Platim taxe si impozite si am facut case aducand profit firmelor ce vand materiale si altora ce fsc servicii
  14. Suntem mai putini decat cei de la bloc dar sa pavezi trotuare ca sa parcheze masinile (vezi zona ANL) si politia locala sa treaca fluierand nu e OK. LA ANUL VIITOR IAR PAVATI CA SAREA SAU CLORURA ATACA )
  15. Deja pentru protestul nostru intemeiat incep sa apara presiuni gen ” VEDE-TI-VA DE TREABA” S.A.M.D.
  ASTA E DEMOCRATIE?