Wednesday , April 24 2024

Operaționalizarea graduală a Spitalului Județean Suceava depinde de asigurarea resursei umane

Secretarul de stat Ionel Oprea a insistat asupra acestui aspect la ultima ședință care a avut loc la Prefectura Suceava în cursul zilei de vineri, 17 aprilie. Planul de operaționalizare graduală al SJU Suceava a fost discutat a treia oară la nivel de Prefectură după ce la precedenta ședință, din 16 aprilie, generalul Ionel Oprea informa că necesarul de paturi pentru prima etapă din cele trei este satisfăcut . Față de ședința anterioară, când președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, atrăgea atenția cu privire la problema asigurării concentrației de oxigen pentru a doua etapă, semnalele pozitive au fost că respectiva problemă și-a găsit rezolvarea. La SJU funcționau vineri 37 de ventilatoare și capacitatea de testare pentru depistarea infecțiilor de coronavirus a ajuns la 300 de persoane

Secretarul de stat Ionel Oprea, coordonator al Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a făcut o prezentare a situației existente în unitatea medicală în cadrul ședinței care a avut loc la Prefectura Suceava pe data de 17 aprilie, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. În prezentarea făcută, generalul Ionel Oprea a pus accent pe asigurarea resursei umane, „absolut necesară în oricare din proiecțiile celor trei etape cuprinse în planul de operaționalizare graduală a spitalului județean pentru atingerea capacității de răspuns maximal”.

Președintele Sindicatul Sanitas Suceava, Ovidiu Tomșa, a solicitat ca modalitatea de răsplătire suplimentară a efortului cadrelor medicale să aibă la bază o analiză reală, și să beneficieze de ea personalul care, prin eforturi titanice, au asigurat continuitatea activității medicale. Potrivit unei informări a Prefecturii Suceava, Gheorghe Flutur a specificat că aparatul administrativ pe care îl conduce este în permanent dispus să întreprindă toate acțiunile legale necesare pentru restabilirea funcționalității normale a spitalului, inclusiv cele prin care se va asigura bonusuri suplimentare pentru personalul medical și auxiliar al spitalului județean ce este implicat în activitățile de combatere a virusului. În schimb, secretarul de stat Ionel Oprea a ținut să se consemneze – în ceea ce privește acordarea de suplimente financiare – faptul că va fi asigurată în urma propunerilor colectivului medical, care cunoaște cel mai bine realitățile din spital.

Reamintim că urmare a ședinței din data de 16 aprilie cu privire la planul de operaționalizare graduală a SJU, Gheorghe Flutur a solicitat pentru a doua zi o ședință de lucru la care să participe reprezentanții sindicatelor salariaților Spitalului, Colegiul Medicilor Suceava, medicilor de familie și medicilor stomatologi, precum și cei prezenți la ședința de joi.

Pe de o parte, Gheorghe Flutur semnalase necesitatea „stimulării adiției de personal medical calificat” la SJU, iar pe de altă parte, șeful administrației județene semnalase – tot în contextul necesității implementării „Planului de operaționalizare graduală” a unității spitalicești de interes județean – și o problemă legată de asigurarea concentrației de oxigen.

Astfel, la ședința de joi, 16 aprilie, s-a comunicat că firma care a câștigat licitația pentru asigurarea lucrărilor de întreținere și funcționare a declinat lucrarea fără a face o constatare și fără a oferi consultanță pentru soluționarea acestei probleme. Tot la ședința de joi s-a precizat că acest aspect a fost considerat ca fiind „prioritate zero”, avându-se în vedere mai multe variante alternative de soluționare. „Un punct vulnerabil identificat anterior, care consta în asigurarea concentrației de oxigen la spitalul județean a fost rezolvat, urmând a fi amplasat un stocator cu o capacitate de 10.000 litri oxigen lichid, cu asigurarea circuitelor necesare”, se arată în precizarea făcută după ședința din data de 17 aprilie.

Totodată, Ovidiu Tomșa a solicitat asigurarea materialelor de protecție pentru personalul medical implicat în activitatea de tratare a cazurilor Covid-19, precum și testarea personalului medical. Generalul Ionel Oprea a specificat că la momentul actual spitalul județean dispune de materiale de protecție care să acopere nevoile personalului medical implicat. Astfel, potrivit informării transmise de Prefectura Suceava, în ceea ce privește restabilirea funcționalității normale a spitalului, și optimizării nivelului de răspuns în condițiile actuale, cu referire directă la asigurarea logisticii medicale, vineri SJU dispunea de un număr de 37 de ventilatoare. „Mai mult, capacitatea de testare a crescut, prin intermediul celor 3 aparate PCR și a celui de analiză rapidă donat de către Crucea Roșie România, astfel încât vorbim de un număr de 300 de teste de analiză zilnic ce pot fi asigurate de laboratorul spitalului județean. În completarea acestora, Direcția de Sănătate Publică Suceava colaborează cu Institutul Balș din Cluj și laboratorul Sinevo București, care asigură rezultatele la un interval de 24-48 ore de la primirea testelor”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava. Reamintim că ultimele date oficiale indicau, înainte de prima ședință de miercuri cu privire la Planul de operaționalizare graduală a SJU, o capacitate de maxim 250 de teste la unitatea spitalicească de interes județean.

Reamintim că în cadrul ședinței de joi, generalul Ionel Oprea a anunțat referitor la „Planul de operaționalizare graduală” a unității spitalicești de interes județean că necesarul de paturi pentru prima etapă – 40 paturi la ATI și 900 de paturi pe secții – este satisfăcut. Reamintim că după ședința de miercuri, prefectul Alexandru Moldovan a informat că 1.200 de paturi în spital sunt necesare etapa a II-a, și un număr de 1900 de paturi, respectiv 1200 de paturi în spital și 700 de paturi în alte locații sunt necesare în etapa a III-a.

La ședința de vineri au participat, pe lângă prefectul Alexandru Moldovan, secretarul de stat Ionel Oprea, președintele CJ Gheorghe Flutur, și Ovidiu Tomșa – președintele Sindicatului Sanitas Suceava, următorii: subsecretar de stat Ovidiu Șandor, Manuela Trifan – director interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Irina Franciuc – Asociația medicilor de familie din județul Suceava, Gabriel Gospodaru – Colegiul medicilor stomatologici, Cornel Dediu – directorul organizației Crucea Roșie România – Filiala Suceava, Ion Lungu – primarul municipiului Suceava si altii. Din motive obiective, Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, nu a putut onora invitația, dar a transmis sprijinul instituției pe care o reprezintă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …