Tuesday , April 23 2024

Omenia sucevenilor, pe toate ”fronturile”. Refugiații, întâmpinați cu mâncare, haine, medicamente, transport, cazare și, în primul rând, cu brațele deschise

De la declanșarea războiului din țara vecină, mii de români s-au arătat  dispuși să cazeze în imobilele proprietate personală sau chiar să găzduiască alături de ei familii, în special femei cu copii, oferind de asemenea mâncare, haine, produse de igienă personală și chiar jucării. Zilnic, sunt zeci de oameni care merg în Vama Siret cu mașinile personale pentru a transporta refugiații oriunde au nevoie, până la gară, la aeroport, autogară sau chiar în orașe mai îndepărtate. Un mare ajutor în aceste zile, în Vama Siret și nu numai, îl reprezintă voluntarii, oameni dispuși să ajute la făcut pachete, împărțit produse, pliante cu informații esențiale pentru refugiați și orice alte activități. Grija și empatia s-au extins și asupra prietenilor necuvântători ai celor care au fugit din calea războiului, astfel că s-a reușit centralizarea unui număr impresionant de locuri de cazare pentru câini, pisici și animale de companie, asigurate cu seriozitate de asociații pentru protecția animalelor.

Frică, disperare, tristețe, durere și deznădejde pe o parte a graniței, iar de cealaltă parte bunătate, empatie, ajutor, optimism, sinceritate și căldură sufletească. Vama Siret este, zilele acestea, nucleul binefacerii îndreptate către refugiații care caută siguranța zilei de azi și de mâine, o privire caldă și sinceră, brațe deschise și disponibilitatea românilor de a-i ajuta. Și au găsit mai mult decât au căutat, mai mult decât au sperat, așa cum au declarat imediat ce au pășit în țara noastră și s-au dumirit cu privire la ce se întâmplă de această parte a graniței.

În funcție de situația fiecăruia și modul în care empatizează cu refugiații, fiecare propune o formă de sprijin și ajutor pentru sutele de suflete care trec granița și intră în țara noastră, fie în așteptarea veștilor bune de finalizare a conflictelor în țara natală, fie pentru a ajunge la cel mai apropiat aeroport de unde să-și continue drumul spre destinația salvatoare. Oameni de rând sunt dispuși să cazeze în imobilele proprietate personală sau chiar să găzduiască alături de ei familii, în special femei cu copii, oferind de asemenea mâncare, haine, produse de igienă personală și chiar jucării. Sunt zeci de oameni care merg în Vama Siret cu mașinile personale pentru a transporta refugiații oriunde au nevoie, până la gară, la aeroport, autogară sau chiar în orașe mai îndepărtate.

S-au creat grupuri strict pentru traducători, în și din limba ucraineană, care să ajute telefonic refugiații care nu cunosc limba română și nici limba engleză, sunt distribuite în mediul online chestionare pentru a centraliza posibilitățile de cazare pe județe și se comunică foarte mult pentru a găsi persoane dispuse să transporte ucrainenii din vamă spre orașele din țara noastră în care vor să ajungă fiecare, în funcție de destinația lor. Ba mai mult, au fost distribuite și cartele telefonice cu credit inclus, un mare ajutor în special pentru femeile plecate cu inima înjumătățită, care și-au lăsat soții în urmă sau, mai rău, fiii și care au de străbătut drum lung până la o destinație sigură pentru ele și copiii lor și au nevoie să audă vocea celor rămași peste graniță.

Toate parohiile din județul Suceava, în special cele din localitățile din apropierea Vămii Siret, au inițiat tot felul de acțiuni pentru a aduna produse pentru refugiați, pentru a găsi oportunități de cazare sau transport pentru cei care intră în țara noastră sau de a ajuta cu o simplă traducere pentru a afla nevoile acestor oameni. Parohia ”Sf. Gheorghe” Burdujeni, aflată în proximitatea Gării Burdujeni, punct de tranzit pentru cetățenii ucraineni, a organizat ronduri cu voluntari care să transmită intenția de ajutorare a celor care au nevoie și să ofere un ceai cald sau o gustare.

Mai mult ca oricând viața liturgică trebuie împreunată cu activitatea filantropică. Trăim vremuri tulburi la granițele țării noastre. Aducem gând de rugăciune pentru ca Dumnezeu să înmoaie gândul celor ce s-au ridicat împotriva fraților lor, iar arma să fie înlocuită cu îmbrățișare frățească. Cu toate acestea, nu putem sta nepăsători la ce se petrece. Parohia noastră fiind poziționată lângă Gara Burdujeni, un punct de tranzit pentru refugiații ucranieni, până acum am înființat un comitet parohial legat de criza refugiaților. Astfel, ne-am organizat cu voluntari care să facă ronduri în zona gării, ne-am aprovizionat cu sandwich-uri, apă și ceai, iar unii enoriași ne-au pus la dispoziție apartamente pentru a putea caza persoane ce tranzitează țara noastră. Un cântăreț al Bisericii noastre ce are cetățenie ucraniană le oferă în permanență asistență în tot ce ține de traducere. Până acum am cazat 5 persoane, iar o parte din ei deja au plecat spre țări occidentale”, a transmis preotul Cristian Băițan, parohul Bisericii ”Sf. Gheorghe” Burdujeni.

Un mare ajutor în aceste zile, în Vama Siret și nu numai, îl reprezintă voluntarii, oameni dispuși să ajute la făcut pachete, împărțit produse, pliante cu informații esențiale pentru refugiați și orice alte activități. Sunt zeci de persoane care își dedică total timpul lor pentru a posta pe rețelele de socializare, site-uri și grupuri de comunicare anunțuri cu privire la ajutorul oferit ucrainenilor sau informații utile pentru ei, dar și pentru a răspunde la întrebările celor care vor să ajute sau cer ajutor în numele prietenilor care au intrat în țara noastră sau urmează să ajungă la vamă și sunt speriați pentru că nu știu ce îi așteaptă. Alte zeci de voluntari s-au organizat exemplar, în echipe, comunică constant și găsesc soluții în timp record, pentru că ei consideră ajutorarea refugiaților o luptă contracronometru și lucrează 24 de ore din 24, dedicați total.

Patiserii, pizzerii, restaurante sau cafenele, firme mici sau mari, cu toții distribuie masiv pe rețelele de socializare disponibilitatea lor de a servi refugiații cu o masă caldă, băuturi sau mâncare la pachet, toate gratuit. Centre medicale și cabinete stomatologice și-au oferit serviciile pentru ucrainenii în nevoie, iar medici pediatri și-au publicat numerele de telefon pentru a oferi consultații telefonic.

Fundația Umanitară ”Nord 2001”-Sânge pentru România a reușit să pună la punct o amplă acțiune de întrajutorare a refugiaților care ajung în Cernăuți, astfel că au încărcat un camion cu toate produsele achiziționate sau donate de oamenii de bine, care au fost transportate la Vama Siret în seara zilei de sâmbătă, unde s-a făcut transferul produselor într-un alt camion sosit în vamă. ”Acțiunea va continua și în zilele următoare. Sunt mulți cei care au nevoie de noi! Toate produsele alimentare și nealimentare sunt binevenite, în plus medicamente și produse medicale și de igienă ne sunt solicitate din Cernăuți!”, au transmis reprezentanții asociației.

Grija și empatia umană s-au extins și asupra prietenilor oamenilor care au fugit din calea războiului, astfel că s-a reușit centralizarea unui număr impresionant de locuri de cazare pentru câini, pisici și animale de companie, asigurate cu seriozitate de asociații pentru protecția animalelor. ”Asociația Casa lui Patrocle Suceava își anunță oficial sprijinul și asistența acordată familiilor din Ucraina care intră în România prin Vama Siret însoțite de animale, INDIFERENT DE SPECIA ACESTORA. Suntem la Suceava, la 40 km. distanță de granița cu Ucraina.Vom face toate eforturile umane pentru a găsi soluții de cazare, adăpostire și asistență veterinară pentru animalele care vor avea nevoie de sprijin, repetăm – indiferent de specie (câini, pisici, cabaline, taurine, bovine, păsări). Siguranța oamenilor este acum prioritatea autorităților. Însă, prin profilul activității noastre de Protecție a Animalelor, prioritizăm și soarta victimelor colaterale, a necuvântătoarelor care au nevoie de ajutor”.

Important de precizat că a fost emisă o derogare pentru intrarea pe teritoriul României a animalelor de companie din Ucraina, chiar dacă nu sunt identificate în mod corespunzător cu un microcip/tatuaj, nu sunt vaccinate împotriva rabiei sau vaccinarea nu mai este valabilă, persoana responsabilă putând completa Formularul de localizare a animalului de companie în teritoriu (adică în România).

Toate ajutoarele de care beneficiază ucrainenii care ajung în Vama Siret sunt rezultatul eforturilor tuturor românilor, din Suceava și din multe alte orașe din țară. Mobilizarea este masivă în mediul online, iar colaborarea oamenilor cu inimă mare și posibilități de a ajuta în aceste momente grele s-a concretizat în tot felul de acțiuni de succes, finalizate prin cazarea refugiaților în locuri sigure, având la dispoziție cele necesare pentru a trece cu bine peste ziua de mâine, cel puțin, și pentru a dormi în liniște și cu speranța la vești bune. (Oana NUȚU)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …