Wednesday , February 8 2023

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2021 are loc săptămâna viitoare, la Câmpulung Moldovenesc

Din lotul României fac parte și Maurizio Pavel, clasa a XII-a, și Dragoș Andrei Sîrghi, clasa a XI-a, ambii elevi la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava. Olimpiada se va desfășura în regim hibrid. Elevii vor fi monitorizați audio-video de Comitetul de Organizare Internațional, iar probele pe care le vor susține constau în: 1) Analiză de Date (3 ore), 2) Fizica Soarelui (2 ore), Proba Teoretică (5 ore), Proba pe echipe (30 de ore) și Proba de planetarium (45 de minute). După terminarea fiecărei probe, lucrările scrise ale elevilor vor fi scanate și trimise prin intermediul internetului în Columbia, unde vor fi corectate de Comitetul Științific (Jury), format din oameni de știință din țara organizatoare.

Duminică, 14 noiembrie, la Câmpulung Moldovenesc, are loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, în prezența fizică a celor mai buni elevi din țară, care vor reprezenta România. Anul acesta România participă cu două echipe formate din câte 5 elevi, cei mai buni din țară, coordonați de 3 Team Leaders. În lotul României sunt și doi elevi din județul Suceava. Este vorba despre Maurizio Pavel, clasa a XII-a, și Dragoș Andrei Sîrghi, clasa a XI-a, ambii elevi la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava. Îndrumătorii lor sunt prof. dr. Petru Crăciun și lector univ.dr. Cristian Pîrghie.

Selecția celor două echipe s-a realizat în urma desfășurării Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, care a avut loc la Suceava, în perioada 26-29 iulie a.c. La Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică IOAA-2021- Columbia (14-21 noiembrie 2021), participă 63 de țări de pe toate continentele lumii. Din cauza pandemiei, fiecare țară participantă la această olimpiadă a convocat lotul reprezentativ într-o singură locație, iar subiectele pentru olimpiadă vor veni din Columbia.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) –Columbia 2021 se va desfășura în regim hibrid. Elevii vor fi monitorizați audio-video de Comitetul de Organizare Internațional, iar probele pe care le vor susține constau în: 1) Analiză de Date (3ore), 2) Fizica Soarelui (2ore), Proba Teoretică (5 ore), Proba pe echipe (30 de ore) și Proba de planetarium (45 de minute). După terminarea fiecărei probe, lucrările scrise ale elevilor vor fi scanate și trimise prin intermediul internetului în Columbia, unde vor fi corectate de Comitetul Științific (Jury), format din oameni de știință din țara organizatoare.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanțe ridicate din întreaga lume. Înființată în Thailanda în 2007, a fost inițiată de cinci țări – Thailanda, Indonezia, Iran, China și Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internațional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomia în viitor printre tinerii cărturari. În anul 2014 România a organizat la Suceava a 8-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, la care au participat 44 de echipe din 37 de țări. Organizatorii IOAA-2014 au fost Ministerul Educației Naționale, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, IȘJ Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava.

Organizatorii competiției au transmis că Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc a subvenționat cazarea și masa lotului României la un hotel din zona Câmpulung Moldovenesc, în perioada 13-21 noiembrie. Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc a realizat materialele promoționale, s-a ocupat de logistică și de organizarea timpului liber a lotului României la IOAA-2021, iar profesori voluntari vor asigura buna desfășurare a probelor scrise. Colegiului Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc a contribuit la partea de logistică, iar Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava și Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO s-au implicat în organizarea IOAA-2021.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 21 noiembrie. (O. NUȚU)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …