Wednesday , February 8 2023

Oficii de dezvoltare montană la Sucevița și Poiana Stampei

Comunele Poiana Stampei și Sucevița din județul Suceava au fost aprobate ca localități care vor găzdui sedii ale Oficiului de Dezvoltare Montană, această decizie aparținând Ministerului Agriculturii. Scopul deschiderii sediului este de a veni în sprijinul fermierilor din zona de munte a județului Suceava. Sediile vor fi deschise imediat după ce personalul specializat, care va activa aici, va promova concursurile pentru ocuparea funcțiilor.

Astfel, la noul sediu din Poiana Stampei, precum și la cel din Sucevița, oamenii din sectorul agricol din localitățile din zona de munte vor putea să obțină informații despre strategia de dezvoltare durabilă a zonei montane la nivel de bazin montan și vor avea posibilitatea să depună proiecte. 21 de unități administrativ teritoriale sunt arondate centrului de la Poiana Stampei și 24 centrului de la Sucevița. Cu precizarea că în cazul celui din urmă au fost arondate localități care nu fuseseră incluse, inițial, în zona montană – Cacica, Păltinoasa, Pârteștii de Jos, Valea Moldovei, Vicovu de Jos și Voitinel – introduse doar pentru aplicarea prevederilor „Programului de încurajare a activităților din zona montană” aprobat inițial prin Legea nr. 197/2018 a Muntelui (în care se prevedea doar alocarea, timp de zece ani, a sumei de 1 miliard de euro, în cadrul acestui program și pentru implementarea sa) și apoi prin Legea nr. 334/21.12.2018 care detaliază prevederile programului respectiv.

Salariații care vor activa în acest sedii vor asigura informarea fermierilor cu privire la legislația specifică agricolă și vor aduce lămuriri cu privire la oportunitățile de finanțare.

În același context se vor organiza și activități de consultanță și asistență tehnică de specialitate pentru întocmirea documentației în vederea accesării de fonduri europene și naționale de către fermierii din teritoriul montan, iar cei interesați pot solicita și utilizarea mențiunii de calitate facultativă „produs montan”. (D.P.)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …