Friday , February 3 2023

Oficiali ai județului Suceava și ai landului Stiria au discutat despre cooperarea în mai multe domenii de interes comun

Dezvoltarea învățământului dual și silvic, gestionarea stațiunilor de schi și balneo-climaterice, promovarea reciprocă a USV și a universităților din regiunea austriacă, silvicultura și micile afaceri au fost subiectele de interes discutate de de­legațiile din Suceava și din landul Stiria  

În prima zi a vizitei în landul Stiria, președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost primit oficial de președintele Parlamentului din Graz, Gerhard Kurzmann, de viceguvernatorul re­giunii, Michael Schickhofer, el având discuții și cu consulul ono­ri­fic al României în Austria, Andreas Bardeau. Delegația din județul Su­ceava a avut discuții cu conducerea Primăriei stațiunii turistice Fuers­tenfeld.

„În cadrul acestor întâlniri am discutat despre dezvoltarea de parteneriate, pentru învățământul dual, pentru învățământul în domeniul gestionării stațiunilor turistice de schi și a celor cu ape termale. Trebuie spus că am găsit aici un respect foarte mare față de Bucovina. Ei știu foarte multe lucruri despre Bucovina și sunt optimist în deschiderea unor legături puternice așa, cum am făcut și cu regiunea Schwaben, din Germania”, a declarat Gheorghe Flutur. Menționăm că primarii localităților sucevene declarate stațiuni de interes național – municipiile Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei (aceasta fiind și stațiune balneo-climaterică), Mihăiță Negură și Ilie Boncheș, precum și orașul Gura Humorului, prin primarul Marius Ursaciuc – au participat în delegația Sucevei în landul Stiria.

De altfel, reprezentanți ai Județului Su­cea­va și ai Landului aus­triac Stiria au discutat despre cooperarea în mai multe domenii de interes pentru cele două regiuni.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, în domeniul edu­cației s-au abordat teme privind învățământul profesional și tehnic, învățământul dual și în­văță­mântul silvic și superior. La discuții au participat rectorul Universității Montane din Graz, Wilfried Eich­lseder, și responsabilul pentru relații internaționale al Universității din Graz, Mediha Ohranovic. Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a fost reprezentată la discuții de pro­rectorul Mihai Dimian. Potrivit unei informări a CJ Suceava, în ceea ce privește învățământul universitar s-a discutat, pe lângă mobilitatea pe pro­gramul Erasmus, și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate de USV și universități din Stiria.

Un subiect foarte interesant se referă la o colaborare pe managementul riscurilor, privind prevenirea și combaterea dezastrelor.

În ceea ce privește silvicultura, subiectele de interes au fost legate de înființarea și dezvoltarea de pe­pi­niere silvice, despre noile teh­no­logii în exploatarea pădurilor astfel încât să se asigure protecția mediului, dar și despre valorificarea superioară a produselor din domeniul silvic. Totodată, participanții au evi­­dențiat rolul clusterelor în care să fie integrate localități și administrații silvice.

În domeniul mediului de afaceri, interesul a fost focalizat pe industria alimentară, în special pe procesarea produselor micilor fermieri și valo­rificarea acestora în structurile ­turis­tice printr-un marketing adecvat, dar și pe construirea de case cu elemen­te din lemn. Totodată, s-au purtat discuții și despre parcurile industriale care se vor dezvolta în Siret și Suceava și alte oportunități de investiții în județul Suceava. Este de menționat că mediul de afaceri sucevean a fost reprezentat de Nicolae Troașe, președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava. (D.P.)

 

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …