Thursday , April 18 2024

Obreja, fostul șef de la Permise, încă 30 de zile de arest

Curtea de Apel Suceava a admis, în parte,  vineri, 19 februarie, apelul înaintat de procurorii DNA în dosarul fabricii de permise de la Suceava. Astfel, după ce la începutul săptămânii Tribunalul Suceava a respins propunerea formulată de DNA privind prelungirea măsurii arestării preventive față de inculpații din dosarul privind corupția de la Serviciul Permise și Înmatriculări  Suceava, judecătorii Curții de Apel au decis că fostul șef al acestui serviciu, comisarul șef Obreja Radu-Ionuț, și alți doi inculpați (Perijoc Gheorghe-Ionel şi Bolohan Florin) vor rămâne încă 30 de zile după gratii.

” Înlătură din încheiere toate dispoziţiile privitoare la inculpaţii Obreja Radu-Ionut, Perijoc Gheorghe-Ionel şi Bolohan Florin. În temeiul art. 236 Cod procedură penală şi art. 234 Cod procedură penală rap. la art. 202 alin. 1, 2, 3 şi 4 lit. e şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 25.02.2021 şi până la data de 26.03.2021 inclusiv, a măsurii arestării preventive, luată prin încheierea nr. 101 din data de 27.11.2020 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava în dosarul nr. 3903/86/2020 al aceleiaşi instanţe, definitivă prin încheierea nr. 75 din data de 03.12.2020 pronunţată de judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Suceava, faţă de inculpaţii:

Obreja Radu-Ionut, cercetat pentru săvârşirea a două infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 Cod penal, patru infractiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000 si o infractiune, în formă continuată, de spălare a banilor, prev. de art. 49 lit. b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

Perijoc Gheorghe-Ionel, cercetat pentru săvârșirea a două infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 Cod penal, și șase infracțiuni de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 289 Cod penal, cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. 1 Cod penal;

Bolohan Florin, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 Cod penal, și trei infracțiuni de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 289 Cod penal, cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 19.02.2021”.

În același timp, inculpații Cristian Blîndu, Nicolae Cezar Macoviciu și Leon Ionuț Mihăescu au fost plasați sub controlul judiciar pentru 60 de zile.

Un alt inculpat, Radu Popovici, a fost plasat în arest la domiciliu.

Reamintim că în data de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Suceava au descins la Serviciul Regim Permise și Înmatriculări din incinta Iulius Mall Suceava.

14 persoane au fost reținute  atunci în cazul permiselor de conducere obținute fraudulos și al înmatriculărilor ilegale de vehicule. Printre acestea, șeful Compartimentului Regim Permise Suceava, care, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro într-o singură zi. De asemenea, au mai fost reținuți ofițer DGA Mihail Martin și doi instructori auto.

Conform procurorilor, ”în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în calitatea menționată mai sus, în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor”.

Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

”O situație specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuț, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro. În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu „albirea banilor”.

Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuț, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută”, susțin procurorii.

Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

La data de 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la șeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere.

În primă fază, un milion de euro au fost ridicați de procurorii DNA în urma perchezițiilor desfășurate pe raza județului Suceava.

Pe urmă, s-a aflat că 1,2 milioane de euro, 790.000 de lei, ceasuri de lux, bijuterii și opt autoturisme de lux au fost ridicate de DNA de la polițiștii și funcționarii de la Serviciul Permise și Înmatriculări Auto și RAR Suceava.

 

Vezi si

Trei adulți și doi copii răniți într-un accident petrecut între Cacica și Vârfu Dealului

Miercuri, după amiază, în jurul orei 15.15, un autoturism a ieșit în afara părții carosabile …