Friday , April 19 2024

Obreja, fostul șef al “fabricii de permise” de la Suceava, eliberat din arest. Cum îl avertizase “cârtița” de la contra-informații că este în pericol: „Este grav cățelul de la mall, nu găsim antibioticul…”

Comisarul șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto Suceava, a părăsit marți seara arestul IPJ Suceava, unde a fost încarcerat timp de aproape șase luni. Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.

Obreja este cercetat de procurorii DNA într-un dosar de luare de mită și constituire de grup infracțional și se afla în arest din noiembrie 2020. Conform legii, o persoană care nu este trimisă în judecată nu poate să stea în arest preventiv mai mult de 180 de zile, astfel că Obreja a fost eliberat acum din arest.

Potrivit procurorilor DNA, Radu Obreja a fost capul unei rețele care s-a specializat în fraudarea examenelor pentru obținerea permisului de conducere, contra unor sume de bani cuprinse între 200 și 6.000 de euro.

Avertismentul codat dat de “cârtița” de la contra – informații șefului de la Permise Suceava

Ancheta de amploare a DNA privind modalitatea prin care erau acordate permise de conducere la nivelul județului Suceava a scos la iveală detalii incredibile, prezentate marti într-un nou material de stiripesurse.ro.

Reamintim că de la finalul anului trecut,  DNA a executat un tur de forță la această la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, unde a destructurat un grup coagulat ce se ocupă cu preponderență în acordarea permiselor contra unor sume de bani dar și cu alte chestiuni de țin de această sferă.

În primă fază au fost reținuți instructori, polițiști examinatori și șefi ai acestui serviciu, apoi într-un al doilea dosar a fost reținut șeful contra-informațiilor poliției sucevene, în speță colonelul Florin Timu.

Dosarul II – șeful de la Contra-Informații Suceava

Astfel, în cel de-al doilea dosar ce a rezultat din această mega-anchetă a DNA, procurorii DNA de la Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a colonelului Florin Constantin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne).

Acesta a fost inculpat pentru fapte de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală și față de OBREJA RADU IONUț, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

Anchetatorii militari au notat în ordonanțele lor că în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, colonelul Timu, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.

De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.

De asemenea, se arată, din probele mai sus menționate, reiese și faptul că numitul col. TIMU Florin Constantin a divulgat, fără drept, numitului OBREJA Radu-Ionuț, informații nedestinate publicității, confidențiale, în posesia cărora intrase în virtutea funcției pe care o deținea și anume cea de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava.

Când pereții au urechi…

Una din probele forte ale anchetatorilor DNA Militar în dosarul colonelului de la contra-informații este o înregistrare ambientală făcută în biroul lui Radu Obreja, șeful de la Permise Suceava.

Acesta discuta cu Radu Popovici, om de încredere, și sfătuitor al acestuia care era la curent cu ilegalitățile ce aveau loc la serviciul condus de Obreja.

În discuția ambientală cei doi vorbesc despre informațiile nedestinate publicității primite de Obreja de la colonelul Timu, șeful de la Serviciul de Contra-Informații al Poliției, serviciu care trebuia să producă probe relevante privind faptele lui Obreja.

Discuția din 10 martie 2020 surprinde în clar faptul că informații precum că unele persoane sunt deja cercetate în dosarul privind modalitatea de acordare a permiselor au ajuns la Obreja de la colonelul Timu.

Redăm mai jos fragmente relevante ale discuției dintre cei doi:

Radu Popovici (RP): Da de ce ești așa de dezorientat? Vrei să vorbești cu ăsta? Vorbesc și aranjez să te întâlnești..

Radu Obreja (RO): Cu cine? A, nu! Nu, am vorbit ieri cu cineva si mi-o zis băi, uite asta afirmație: la Suceava o să bubuie…ia Botoșani, vacs!

RP: Nu știu ce să zic!

RO: Da’ ție, atunci când o afirmat Petrică, cum ți s-o părut, foarte serios, foarte grav?

RP: lîîî….el, cum să spun, Radu, nu-i un om cum suntem noi doi, sau cum suntem așa…el îi mai…dar, da! Eu ți-am spus de unde!

RO: “Bună dimi, este grav cățelul de la mall, nu găsim antibioticul, vă aștept la farmacie să îl înlocuim” Grav, știi? Deci îi vorba că îs vreo trei flancuri pe care se atacă: un dosar este cel pe înmatriculări,..

RP: Dar despre ăla (neinteligibil)

RO: Hî?

RP: (neinteligibilȚ îl consideri închis!

RO: Da? Nu știu!

RP: Ba da, știu eu de-aseară—

RO: Ti-o zis Timu?

RP: Îhî!

RO: Şi? în ce sens? Cu rezultate sau fără rezultate?

RP: Îîî…

RO: A! Finis, Periioc..,

RP: (neinteligibil) Vali, Perijoc, Bimbo (neinteligibil)

RO: Probabil, da! Si care-i problema?

RP: Nu, niciuna!

RO: (neinteligibil) mie Timu mi-a zis că ar fi Finis documentat. Perijoc documentat…hî?

RP: Si Bimbo!

RO: Bimbo, așa, si două fete de la ghișeu!

RP: Da, si două fete!

RO: Documentat înseamnă că probe! Asa ceva..,

RP: Asta înseamnă documentat?

RO: Da! Al doilea flanc este cel în care lucrează DGA-ul de la București pe linie de permise, aici! De câteva luni, cel puțin din ianuarie! Care-i urât!

RP: (Popovici este apelat telefonic) Zi repede! Repede! li trimisă, cum nu-i trimisă? Sigur ți le-am dat! li la el, îi la el, are Geta, le are…le are Geta…cred că-i dat, Silviu, cred că-i dat…pa…

RO: Şi al treilea flanc cred că pe Boaru îl lucrează oamenii pe plan local! La sesizarea lui Timu cred că îl lucrează…

RP: Nu…

RO: Nu?

RP: Nu din cauza lui!

RO: A, nu!

RP: Să nu ai impresia că… orice până la atâta, nu!

RO: Deci, ce-ai făcut, ce-ai achitat, ce tre’ să-ți dau?

RP: Ce? La ce te referi, zi?

RO: La impozite, la taxe, la (neinteligibil)..

RP: Nimic, Radu! Scade apometrele din chiria pe care trebuie să o primești, iei 100 de coco de acolo…

RO: Da’ unde-ai pus apometre? A, la…?

RP: La aia, atuncea, cu care nu prea-mi place mie să vorbesc…”, se arată în dosarul anchetatorilor militari.

Anchetă cu … cărțile pe masă

Anchetatorii DNA au fost șuntați în mega ancheta de la Permise Suceava prin divulgarea unor informații ce constituiau secrete de serviciu.

Din dosarul anchetatorilor militari rezultă că numele unor persoane față de care se colectau probe în baza unor mandate tehnice emise de judecători de drepturi și libertăți erau divulgate tocmai superiorului acestora care de asemenea cunoștea mare parte din operațiunile procurorilor DNA ce vizau servicul pe care îl conducea.

Scurgerea de informații provenea, potrivit anchetatorilor tocmai de la șeful Serviciului de Contra Informații al Poliției sucevene, cel care trebuia să se asigure de descoperirea și documentarea temeinică a faptelor de corupție sau de alt gen al lucrătorilor MAI.

Anchetatorii atrag atenția că astfel de scurgeri de informații sunt grave și pot bloca de tot ancehte vaste care costă statul român bani și mai ales resursă umană, se mai arată în materialul publicat marti de stiripesurse.ro.

Drept la replică transmis de apărarea lui Timu

Urmare apariției articolelor publicate de stiripesurese.ro, ce au vizat prezentarea publicului larg a unor detalii din ancheta de amploare a DNA privind presupuse fapte de mare corupție la nivelul mai multor structuri publice de la nivelul județului Suceava, apărarea colonelului Florin Timu a reacționat și a transmis un drept la replică.

Pentru că și OBIECTIV a preluat o parte dintre aceste materiale, prezentăm în continuare dreptul la replică al ofițerului de contra-informații, cu precizarea că nici acesta dar nici informațiile prezentate nu au drept scop efectuarea unui proces efectiv de intenție sau emiterea unor acuzații, ci prezentarea detaliată către publicul larg a stării de fapt din dosarul anunțat în mod public de către DNA prin comunicat de presă aflat pe pagina instituției.

Drept la replică

  1. În primul rând, apreciez că acest articol a fost conceput într-o manieră neprofesionistă, tendențioasă, nefiind redactat într-o manieră care permite cititorilor formarea propriei convingeri, ci s-a stabilit de către autorul articolului că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN a săvârșit fapte de natură penală, având ca scop inducerea în eroare a publicului și denigrarea domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN.
  2. Dovada clara a faptului că autorul articolului a stabilit vinovăția domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN se regăsește în chiar in titlul articolului, relevante fiind expresiile „Cum a ajuns DNA la “cârtița” de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava”, „DNA pe drumul „cârtiței”, „Un agent imobiliar și agenda lui Obreja l-au dovedit pe Timu…”.
  1. Doresc astfel să vă reamintesc faptul că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție prevăzut de art. 6 alin. (2) din Convenția Europeana a Drepturilor Omului, art. 23 alin. (11) din Constituția României și de art. 4 alin. (1) din Codul de Procedură Penală.
  2. Astfel, domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN, deși este implicat în dosarul penal la care faceți referire în articolul menționat anterior, beneficiază de această prezumție până când va fi pronunțată o soluție definitivă, motiv pentru care nu poate fi stabilită vinovăția acestuia de către publicația dumneavoastră, spațiul virtual neputându-se transforma într-o instanță ad-hoc, în care persoanele neautorizate să exprime verdicte cu privire la existența unor fapte cu conotații penale în sarcina unor persoane.
  1. Cu toate că nu ne putem explica cum publicația dumneavoastră a obținut date complete și neanonimizate din dosarul de urmărire penală, date care au caracter confidențial datorită caracterului nepublic al fazei de urmărire penală, arăt faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, în considerentele încheierii din data de 02.04.2021 prin care a fost respinsă propunerea de prelungire a măsurii arestului preventiv formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, a reținut printre altele, următoarele: „Materialul probator administrat nemijlocit până în această fază a procesului (…) relevă inexistența unor probe sau indicii temeinice, apte a atrage caracterul rezonabil al suspiciunii implicării inculpaților în activitatea presupus ilicit ce face obiectul urmăririi penale”.
  2. Practic, la data de 02.04.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat inexistența unor probe care să susțină acuzațiile formulate de către Direcția Națională Anticorupție împotriva domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN nici măcar la nivel de suspiciune rezonabilă.
  3. Așadar, la acest moment, maniera de redare a unor fapte presupus a fi săvârșite de către domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN în conținutul respectivului articol prin care se impune opinia autorului, respectiv aceea că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN se face vinovat de comiterea faptelor descrise în articol, fără a permite cititorului formarea propriei convingeri, încalcă limitele libertății de exprimare și nu pot fi considerate judecați de valoare.

În final, dorim să precizăm faptul domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN nu este persoană publică, iar doza de exagerare a libertății de exprimare pe care CEDO a admis-o în cazul jurnaliștilor, nu se aplică în cazul acestuia”, a transmis apărarea celui cercetat în continuare de ancehtatorii militari de la DNA.

 

 

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

2 comments

  1. Am fost azi chiar pe la inmatriculari ….sa te fereasca Dumnezeu. Cat sictir si cata prostie. Trebuie sa plece toti de acolo. Nu se starpeste molima daca nu sunt dati toti afara

  2. Se pare ca e generalizata coruptia la acest serviciu. As zice ca mai degraba 99% din tot corpul MAI sunt implicati in diverse chestiunii, doar ca nu au fost gasisti inca. Azi la Sibiu; “…17 mandate de percheziție domiciliară pentru probarea unor infracțiuni de corupție într-o cauză penală în care sunt suspectați 25 agenți de poliție din cadrul IPJ Sibiu. Totodată, sunt puse în executare 33 de mandate de aducere și 3 ordonanțe de predare înscrisuri și medii de stocare. Conform unor surse din anchetă, este vorba despre suspiciuni de mită. Polițiștii ar fi cerut șpagă ca să-i ierte pe șoferi de încălcarea Codului Rutier.”