Tuesday , April 16 2024

O suceveancă luptă pentru securitatea afganilor și, în ciuda presiunilor familiei, nu dorește să părăsească Kabulul

Ermina Strutinschi muncește pentru un ONG care sfătuiește populația în probleme de Securitate. Locuiește de șapte ani în Afganistan și spune că este în continuare fascinată de viața de acolo. Absolventă a Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, cu studii în Olanda și Marea Britanie, voluntariat la ONU, Ermina povestește că se simte în siguranță în Kabul

Ermina Strutinschi, la un interviu acordat în decembrie 2020 unui post de televiziune din Suceava

Ermina Strutinschi, în vârstă de 35 de ani,  este o suceveancă stabilită de aproape șapte ani în capitala Afganistanului, Kabul. După ce a absolvit Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a urmat studiile universitare în Olanda și a făcut un master în Marea Britanie, Ermina a ales să muncească în Kabul, unde recunoaște că se simte acasă și în ciuda schimbărilor din ultima perioadă, suceveanca refuză să-și lase locul de muncă și să se întoarcă acasă.

Ermina Strutinschi este director la un ONG, pe probleme de securitate internațională, International NGO Safety Organization, și în ciuda insistențelor părinților și apropiaților să revină în țară, refuză, susținând că se simte în siguranță.

”Mulțumesc pentru urările de ziua mea. Într-adevăr s-a dovedit să fie una memorabilă. Sunt în Kabul, în siguranță și, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeți pe ecranele voastre acum, orașul e în mare parte calm și nu am niciun motiv să plec. Am trecut prin puncte de control talibane fără probleme, chiar ca femeie și ca internațional. Am cumpărat legume în bazar și am vorbit cu negustori. Magazinele sunt deschise, electricitatea și telecomunicațiile funcționează. Nu am fost amenințată direct. Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum că ar trebui să plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situației de la aeroport, chiar dacă aș vrea, ăi nu vreau să plec în primul rând. Sunt în siguranță. Într-adevăr, situația este fluidă, șocantă pentru mulți și mulți afgani au îngrijorări legitime în privința propriei persoane. În mod tragic, comunitatea internațională, inclusiv unele ambasade vestice care erau privite de mulți prieteni afgani ca bastioane ale drepturilor omului și ale securității, au fugit. Câteva țări au impus un regim neanunțat de sancțiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, și nu noua administrație. Băncile, rezervele de bani pentru populație și situația economică în general sunt cea mai mare îngrijorare acum. Ce am nevoie de la voi e încredere în valoarea asistenței umanitare și de dezvoltare în Afganistan și susținere și răbdare pentru mine personal.

Pentru cei care lucrează în mass media, trebuie să realizați că titluri ca “Infernul Afgan” și “Criza în Afganistan” sunt periculoase. Haosul de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai în acest moment se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presa afgană. Într-o măsură cel puțin, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câștigat militar, ci au învins într-o bătălie a narativelor. Asta a fost posibil datorită mass media alarmiste, alimentată de o strategie vestică nefericită de a accelera “negocierile de pace” prin subminarea legitimității fostului guvern. Zvonurile se transformă în fapte prin jurnalism înfometat, și asta a inclus publicații vestice reputate. Uneori mă întreb, sincer, cum anumite articole au trecut printr-un process editorial. În mod semnificativ, aceste reportaje creează îngrijorări și presiune pe internaționalii rămaăi aici din partea familiilor și prietenilor de acasă. Personal, am fost contactată de sute de persoane care mi-au spus să plec și cum să plec – m-am chinuit să-mi amintesc cine sunt aceste persoane, în multe cazuri. Părinții mei sunt terifiați de această narativă unilaterală și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare, chiar dacă sunt de peste șapte ani în această țară și acest oras, majoritatea timpului în afara unei baze militarizate și responsabilă pentru propria siguranță și cea a angajaților mei. Sunt disponibilă, în măsura în care timpul îmi permite și off the record, să vorbesc cu oricine din media”, a transmis printr-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Ermina Strutinschi.

Suceveanca susține că mereu s-a simțit fascinată de Asia Centrală și de Afganistan și chiar dacă aici a văzut ce înseamnă violența extremă și sărăcia extremă, apreciază că în această țară mai sunt oameni care practică agricultura, merg în vizite, încearcă să trăiască normal, dincolo de tragediile trăite zilnic.

A fost evacuat și ultimul român care a dorit să părăsească Afganistanul 

Ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan, care își exprimase dorința de a fi evacuat, a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan, informează, duminică, Ministerul Afacerilor Externe.

Românul a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan.

„Acest cetățean român, care lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova, a fost evacuat și ajutat să ajungă în siguranță în Aeroportul internațional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren. Ulterior, acesta a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaționali”, potrivit MAE. Cetățeanul român evacuat duminică era ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat. MAE transmite că, în prezent, toți cetățenii români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan. (Cristina RUȘTI) 

Vezi si

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024

Toți cei care iubesc Cetatea de Scaun a Sucevei și evenimentele care se organizează aici, …