Friday , April 19 2024

O suceveancă de 49 de ani a primit un rinichi de la o ieșeancă

Femeia din Suceava suferă de o boală genetică, iar de doi ani făcea dializă. Donatoarea din Iași, în vârstă de 37 de ani, era în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral. Intervenția chirurgicală de transplant a avut loc la Spitalul “C.I. Parhon” din Iași

operatie

In timp ce la Suceava nu a avut loc nicio prelevare de organe de la începutul anului, pacienții din județul nostru a căror viață depinde de un transplant bat drumurile la clinicile din alte județe, unde speră să aibă mai mult noroc, așteptând să le vină rândul pe liste. Acesta a fost și cazul unei sucevence în vârstă de 49 de ani, care în urma unei intervenții chirurgicale desfășurate în urmă cu două zile la Spitalul “C. I. Parhon” din Iași, a primit un rinichi nou, având astfel o șansă la o viață normală. Pacienta care a primit rinichiul suferă de o boală genetică, boală polichistică autosomal dominantă și făcea dializă de doi ani în Suceava. Conform medicilor ieșeni, intervenția a decurs fără incidente, iar pacienta se recuperează momentan. Donatorul este o femeie în vârstă de 37 de ani, din Iași, aflată în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral.

Atât la nivel național, cât și la nivelul județului nostru a scăzut dramatic numărul donatorilor de organe. Din cauza numeroaselor controverse pe baza acestui subiect, familiile potențialilor donatori sunt din ce în ce mai reticente și de multe ori refuză ca organele celor dragi să fie prelevate în scopul transplantării. După cum v-am mai informat, Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” a primit, începând cu data de 1 iulie 2014, “undă verde” pentru derularea programului de transplant, fiindu-i alocată atunci suma de 60.000 de lei. Ministerul Sănătații a acreditat Spitalul Județean pentru activitatea de prelevare de organe ca urmare a amplelor investiții în renovarea și dotarea cu echipamente a secțiilor, inclusiv a celei de Anestezie și Terapie Intensivă. In plus, în anii trecuți au fost cazuri în care rudele pacienților aflați în moarte cerebrală ar fi vrut să doneze organele, pentru a salva alte vieți, însă prelevarea nu se putea face deoarece unitatea medicală nu avea dotările necesare. Banii sunt folosiți pentru achiziționarea substanțelor necesare menținerii în viață a organelor prelevate.

Bugetul de care beneficiază în acest an unitatea spitalicească suceveană este de 15.000 de lei, dar de la începutul acestui an nu a avut loc nicio prelevare de organe, ultima prelevare având loc la Spitalul Județean Suceava în luna februarie a anului trecut. Atunci au fost ­pre­levați rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 38 de ani, de către o echipă de medici din Iași, organele fiind transplantate la doi pacienți diferiți. La Spitalul Județean Suceava au fost, de la începutul acestui an, șapte posibili donatori, dar fie familia s-a razgândit pe ultima sută de metri, fie starea pacientului s-a deteriorat brusc și prelevarea nu a mai putut avea loc. Spitalul suportă pentru donatori serviciul funerar, adică costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, și asigurarea transportului la localitatea de domiciliu și până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi virați direct către furnizori, și nu către rudele îndoliate.

Medicul Dorin Stănescu, cel care coordonează activitatea de transplant de la spitalul sucevean, a explicat că decizia de donare este a rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală, dar există și posibilitatea ca potențialul doritor să își manifeste această intenție prin act notarial, urmând să fie înscris în bazele de date ale unității medicale.

Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani, în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …