Thursday , April 25 2024

O singură ofertă pentru proiectarea parcului fotovoltaic de pe halda de zgură a fostului CET al Sucevei

Este vorba de firma clujeană 2 GMG Construct care a prezentat o ofertă la licitația organizată de Primăria Suceava  în data de 16 decembrie și care are drept subcontractanți declarați firmele clujene STETERA, OFFICE PM SUPPORT, CDG LEVELING și 2 GMG CONSART. Valoarea estimată de Primărie a contractului pentru serviciile de proiectare se ridică la 420.900 lei, fără TVA, iar contractul se va încheia pentru un an de zile.

O singură ofertă a fost depusă la licitația pentru realizarea proiectului parcului fotovoltaic de la halda de zgură a fostului CET al Sucevei. Este vorba de firma clujeană  2 GMG Construct care a prezentat o ofertă la licitația organizată de Primăria Suceava (procedură simplificată) în data de 16 decembrie și care are drept subcontractanți declarați firmele clujene STETERA, OFFICE PM SUPPORT, CDG LEVELING și 2 GMG CONSART.

Serviciile pe care Primăria Suceava vrea să le contracteze constau în: elaborare studii de teren (studiu topografic, avizat OCPI, cu evidențierea numerelor cadastrale; studiu de impact asupra mediului, etc); elaborare Studiu de Fe­-zabilitate; elaborare documentație pentru obținerea Avizelor și Acordurilor conform certificatului de urbanism, inclusiv obținerea lor; elaborare Proiect Tehnic și detalii de executare, documentațiile tehnice pentru autorizarea construcției (DTAC) și pentru organizarea execuției (DTOE). Soluția tehnică propusă trebuie să includă și soluțiile tehnice pentru branșamentele la rețelele tehnico-edilitare (apă, canalizare, energie electrică, telecomunicații). De asemenea, cel care va elabora documentația va trebui să facă și cererea de finantare și anexele solicitate de Ghidul Solicitantului aferent măsurii (apelului de proiecte din cadrul Programului Operațional Regional 2021 – 2027) prin care Primăria Suceava încearcă să atragă finanțare nerambursabilă. Totodată, Primăria vrea să obțină și asistență pe parcursul depunerii proiectului, pe parcursul evaluării proiectului și ulterior până la semnarea contractului de finanțare – îndeosebi privind posibile clarificări solicitate de evaluatori.

Scopul încheierii acestui contract pentru respectivele documentații este în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile pentru proiectul „Parc Fotovoltaic”, care are în vedere reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat din așa numita Zonă Urbană Funcțională (ZUF) Suceava în vederea revitalizării, reducerii poluării aerului și producerea de energie electrică din surse regenerabile.

Valoarea estimată de Primărie pentru serviciile de proiectare pe care vrea să le contracteze se ridică la 420.900 lei, fără TVA, conform celor specificate în anunțul de participare simplificat pentru procedura simplificată care a avea loc miercuri, 16 decembrie, termenul final de depunere al ofertelor fiind ora 15:00. Este de remarcat că ofertantul nu a încheiat până acum niciun contract cu vreo autoritate publică locală care să se apropie măcar de suma de 200.000 de lei, deși are peste 40 de contracte (doar șase din licitații, restul din cumpărări directe) cu diverse autorități publice, cele mai multe din zona situată în interiorul arcului carpatic.

Contractul se va încheia pentru un an de zile din care 10 luni pentru realizarea efectivă a documentațiilor iar două luni pentru analiza acestora. „Este o documentație laborioasă care necesită 12 luni din care 10 luni efectiv pentru realizarea documentației și 2 luni pentru analiza rezultatelor și a strategiei și pentru depunerea proiectului la finanțare pe fonduri europene”, a spus, recent, primarul Ion Lungu. El este de părere că investiția într-un parc fotovoltaic va asigura o bună parte din energia electrică necesară la nivelul municipiului Suceava chiar dacă, la ora actuală, legislația nu permite, dar speră că într-o zi vor fi modificări legislative în acest sens. De altfel, realizarea unui parc fotovoltaic a fost propusă încă din 2009 de ISPE București în urma unui studiu în 2009, estimarea fiind producerea unei cantități de 15 MWh/an. (D.P.)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …