Tuesday , April 23 2024

O singură ofertă, depusă de Moș Nicolae, la cea de-a doua licitație pentru proiectarea „zonei de agrement Parcul Şipote”

La termenul final al licitației pentru proiectarea zonei de agrement Parcul Şipote – stabilit de Primărie pe data de 6 decembrie – s-a prezentat o singură ofertă. Este vorba de firma ARIA 42 Studio, cu sediul în sectorul 2 al capitalei României.

Cu alte cuvinte, se pare că proiectarea unei zone de agrement cum este cea de la parcul Şipote nu este tocmai cea mai ușoară încercare în cazul unei firme de proiectare sau (poate chiar „mai ales”) un demers profitabil. Serviciile nu se vor limita la studiul de fezabilitate, ci constau și în elaborare studiilor de teren premergătoare elaborării unui SF (studiu geotehnic; studiu topografic, avizat OCPI, cu evidențierea numerelor cadastrale; studiu de cartare/zonificare vegetație și faună; studiu hidrologic; studiu de evaluare al potențialului arheologic al perimetrului studiat studiu de mobilitate/trafic,); elaborare expertiză tehnică. Totodată, ulterior realizării studiului de fezabilitate și a documentației pentru obținerea avizelor, acorduri și autorizații conform certificatului de urbanism (inclusiv obținerea lor), firma va trece la elaborarea Proiectului Tehnic cu detaliile de execuție, dar și a documentațiilor tehnice pentru autorizații de construire și organizare execuție.

Firma bucureșteană este înființată în 2017 și nu a avut cifre de afaceri „amețitoare”, deși creșterea este considerabilă de la 307 mii în 2018 la 736 de mii lei în 2020. Deși firma este axată pe realizarea de studii cu privire la parcuri, zone de agrement și locuri de joacă, amploarea nu este nici pe departe atât de mare precum cazul Parcului Şipote de la Suceava. De fapt, niciunul din contractele cu beneficiari publici nu a avut o valoare care să se apropie de suma de 650 de mii de lei cât este valoarea maximală estimată de Primărie în ce privește serviciile de elaborare a documentației pentru proiectul zonei de agrement Parcul Şipote. Cel mai mare contract pe care firma din București l-a încheiat cu un „beneficiar public” și care poate fi pus în relație cu „experiența similară” solicitată a fi dovedită este în sumă de aproape 132 de mii lei fără TVA pentru studiul de fezabilitate la parcul Regina Maria din sectorul 2 al capitalei. Din fericire, în cazul acestei licitații, condiția privind experiența similară a fost formulată de Primăria Suceava de o manieră  destul de permisivă: Lista principalelor prestări de servicii efectuate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 3 ani, din care să rezulte că a prestat servicii similare cu cele care fac obiectul prezentei proceduri, în valoare cumulată de cel puțin 600.000 lei fără TVA cu indicarea valorilor, datelor și a beneficiarilor publici sau privați, perioada si locul prestării serviciilor. Având în vedere cifrele de afaceri, dar și faptul că nu este specificată o limită a numărului de contracte cu care să poată fi făcută dovada experienței similare, nu este exclus ca firma să poată îndeplini respectiva cerință.

Reamintim că, inițial, prima licitație organizată de Primărie pentru realizarea documentației referitoare la modernizarea Parcului Şipote a fost anulată din cauza neprezentării niciunei oferte, iar la câteva zile municipalitatea a reluat demersul. În după amiaza zilei de luni, 22 noiembrie pe SEAP a fost postat pentru procedura de atribuire a rămas în continuare aceeași ca data trecută și anume procedură simplificată – termenele sunt mai scurte decât la licitația deschisă – un anunț de participare simplificat în care termenul final era cel de 6 decembrie. și după cum constatat, „Moș Nicolae a adus un ofertant”.

Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preț”, însă având în vedere că nu este decât un ofertant, singura problemă este ca propunerile tehnică și financiară să respecte cerințele. Durata pentru care se va încheia respectivul contract de servicii este de 24 de luni, cei care vor elabora documentația vor trebui să respecte și cele specificate în tema de proiectare pentru zona de agrement Parcul Şipote, document care a fost îndelung discutat și dezbătut și care a fost atașat la documentația aferentă licitației în cauză. (D.P.)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …