Saturday , April 20 2024

O rectificare bugetară ar putea debloca proiectul “Utilităţi şi Mediu” de la Suceava

„Judeţul Suceava nu ar fi la prima rectificare bugetară”, este mesajul secretarului general al PNL, senatorul sucevean Gheorghe Flutur, transmis printr-o nouă interpelare adresată Guvernului

flutur conferinta [800x600]

Intr-o nouă interpelare adresată Guvernului, senatorul sucevean Gheorghe Flutur, secretar general al PNL şi copreşedinte al PNL Suceava a pornit de la premisa că Guvernul a anunţat că va efectua prima rectificare bugetară din acest an în luna iulie. Având în vedere că au fost exprimate foarte multe nemulţumiri atât referitor la construcţia Bugetului pe 2015, cât şi asupra modului în care s-au alocat fonduri comunităţilor locale, este esenţial să tineţi cont de propunerile noastre şi ale reprezentanţilor structurilor asociative ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, Gheorghe Flutur a arătat că bugetul pe anul 2015 nu rezolvă problema administraţiilor publice şi nu permite cofinanţarea proiectelor europene la nivel local, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor români din mediul rural dar şi din mediul urban şi poate, cel mai grav lucru, acest buget blochează crearea de locuri de muncă şi alungă tinerii din România. In aceszt context, peste jumătate dintre localităţile judeţului Suceava sunt în pragul colapsului, iar investiţiile sunt blocate.
„În baza noilor criterii de alocare a fondurilor de la bugetul de stat, în judeţul Suceava multe localităţi nu-şi pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcţionare, cele mai multe primării au primit mai puţin decât anul trecut iar pentru 25 de localităţi alocările de la Guvernul României pe 2015 sunt ZERO. Mai mult de jumătate din localităţile judeţului sunt în dificultate în ceea ce priveşte fondurile pentru derularea proiectelor de dezvoltare. Fiind obligaţi să aloce toate veniturile proprii pentru funcţionare, primăriile nu mai au bani pentru a fi asigurată cofinanţarea unor proiecte, nu mai sunt bani de investiţii, astfel că nu mai pot fi rezolvate probleme de interes major cu care se confruntă comunităţile locale.
În ţară, peste 300 de primării nu-şi pot finanţa proiectele în 2015, nu pot plăti cofinanţări, iar planurile pe care şi le-au făcut pentru anul în curs nu mai pot fi implementate”, a declarat Gheorghe Flutur care a mai adăugat că la rectificarea Bugetului Ministerul Finanţelor trebuie să ia în calcul alocarea de fonduri pentru dezvoltare localităţilor, proiecte de investiţii  în derulare, extinderea reţelei de apă, canalizare, staţii de epurare, drumuri, reparaţii şi modernizare şcoli şi grădiniţe precum şi necesarul de fonduri pentru menţinerea în funcţiune a şcolilor, iluminatului public, a reţelelor de drumuri. „ Mai multe primării nu au bani nici să achite facturile la utilităţi, iar salariile angajaţilor sunt sub semnul întrebării. La rectificarea bugetară trebuie alocate fondurile pentru plata integrală a salariilor profesorilor, iar pentru acele primări care se confruntă cu probleme financiare, trebuie alocaţi bani astfel încât acestea să poată deconta cheltuielile cu  naveta personalului didactic. În cel mai scurt timp se impune şi corectarea modului de bugetare a administraţiilor publice locale, iar prin Lege o parte din taxe ar trebui să revină la bugetul comunităţilor locale, de exemplu un procent din taxele pe construcţii speciale sau un procent din impozitul pe venitul agricol”, a spus Flutur care a arătat că pentru prima rectificare bugetară aferente acestui an a făcut câteva propuneri,  pe care le-a mai prezentat anterior şi ca amendamente la Legea Bugetului pe 2015, de alocare de fonduri pentru: finalizarea rutei ocolitoare 1 a Municipiului Suceava; finalizarea lucrărilor la Pârtia de Schi ”Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc; echipamente şi lucrări la Aeroportul Suceava; iniţiere studiu fezabilitate (etapa 1) Autostrada Siret-Suceava-Bucureşti; lansare proiect modernizarea E85 pe sectorul Roman –  Suceava – Siret; începerea execuţiei şi recuperarea întârzierilor la ruta  ocolitoare Rădăuţi
continuarea reabilitării clădirii Gării Iţcani, Municipiul Suceava; grădiniţă cu program prelungit în cartierul Obcini din Municipiul Suceava; extindere clădire şi mansardare Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava; reabilitare termică blocuri, Municipiul Suceava; iniţiere proiect construcţia Sălii Polivalente din Municipiul Suceava; demarare studiu în vederea implementării unui proiect de conectare şi contorizare individuală a beneficiarilor de energie termică (căldură şi apă caldă) din Municipiul Suceava; continuarea modernizării punctelor termice şi a reţelei de distribuţie termică din Municipiul Suceava; cofinanţare proiecte privind crearea de reţele de alimentare de apă şi canalizare în localităţi din judeţul Suceava; conectare la alimentarea cu apă curentă şi canalizare la unităţi şcolare din judeţul Suceava; cofinanţare proiecte de infrastructură rutieră – drumuri judeţene şi comunale în judeţul Suceava; amenajarea de diguri şi regularizare râuri afectate de inundaţii în judeţul Suceava; demararea Proiectului Naţional Cadastru Imobiliar gratuit pentru întreaga ţară; lucrări de întreţinere la clădirile ce figurează în evidenţa Direcţiei de Cultură a Judeţului Suceava; reabilitare/amenajări exterioare şi sitematizare verticală campus Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava.
Flutur a mai arătat că o problemă deosebit de gravă pentru peste 60 primării din judeţul Suceava este legată de Programul Utilităţi şi Mediu la standarde europene în judeţul Suceava. Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu 61 de primarii din judeţ au contractat un credit extern de la Deutsche Bank London, în sumă de 86,3 milioane Euro, pe 25 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani începând din anul 2005. Creditul a fost garantat de către Ministerul Finanţelor Publice, conform H.G. 484/2002. Perioada de graţie a creditului a expirat în octombrie 2010, după această dată, primăriile implicate în proiect ar fi trebuit să plătească peste 10 milioane Euro anual, rate şi dobânzi aferente creditului.
Începând cu anul 2008 administraţia judeţeană a făcut demersuri şi a organizat numeroase întâlniri cu părţile implicate (constructori, primării, Guvern, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei) în vederea deblocării proiectului şi identificării de soluţii. Ca urmare, Guvernul de la acea dată s-a angajat să plătească ratele din bugetul de stat după epuizarea sumelor rămase disponibile din credit. Consiliul Judeţean Suceava şi primăriile implicate au hotărât atunci ca regula referitoare la plata ratelor din creditul disponibil să se aplice doar pentru componenta gaz, urmând ca pentru componenta termoficare municipiile şi oraşele implicate să plătească ratele la credit din sumele încasate în urma exploatării sistemelor construite.
În perioada 2011-2012, prin intermediul sumelor de echilibrare a bugetelor locale Guvernul a alocat bani pentru plata ratelor aferente componentei termoficare, localităţilor Câmpulung, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei şi Rădăuţi.
Ca urmare a demersurilor făcute la Guvern, vă solicit să precizaţi soluţiile pe care le aveţi în vedere pentru sprijinirea localităţilor blocate practic de creditul de finanţare a Programului Utilităţi şi Mediu la standarde europene în judeţul Suceava.(O.S.)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …