Sunday , April 28 2024

O posibila necropola descoperita `n incinta Cetatii de Scaun

Sase schelete au fost descoperite `n interiorul Cet\]ii de Scaun a Sucevei, dat=nd, posibil, din prima jum\tate a secolului al XV-lea, iar dup\ primele indicii se pare c\ intr\ `n componen]a primei zone necropolare descoperit\ `n incinta cet\]ii, dar dincolo de zona unde erau zidurile ridicate pe vremea lui Petru Mu[at n P=n\ acum nu a putut fi estimat\ perioada `n care au fost `nhumate cadavrele, `ns\ exist\ indicii care arat\ c\ a fost un loc folosit mai mult\ vreme drept cimitir, cel mai probabil `nainte de domnia lui {tefan cel Mare
La Cetatea de Scaun a Sucevei au fost descoperite, `n timpul lucr\rilor de desc\rcare de sarcin\ arheologic\ f\cute cu ocazia derul\rii proiectului de reabilitare, mai multe schelete, ce par, dup\ primele estim\ri, a data din prima jum\tate a secolului al XV-lea. O echip\ condus\ de profesorul Florin H\u a `nceput deja investiga]iile arheologice, ele fiind `ntr-o faz\ incipient\, iar descoperirea se arat\ a fi, pentru `nceput, cel pu]in interesant\.
Scheletele sunt localizate sub pavajul de c\r\mid\ descoperit `n urma sp\turilor din 1953, `ntre zidul construit de Alexandru cel Bun [i zidul lui {tefan cel Mare, pe locul unde ar urma, `n baza proiectului de reabilitare a Cet\]ii, s\ fie amenajat\ o toalet\ public\. ~ntruc=t au fost necesare lucr\ri de desc\rcare arheologic\, s-a sistat temporar construc]ia [i au `nceput s\p\turile arheologice.
Profesorul Florin H\u sus]ine c\ este posibil ca scheletele s\ fac\ parte dintr-o mic\ necropol\ folosit\, cel mai probabil, pe timp de asediu. ~n total au fost g\site cinci schelete, la care se adaug\ scheletul unui copil, nescos ieri la amiaz\ la suprafa]\, ci mai cur=nd reperat de s\p\tori. Dup\ unele indicii, este foarte posibil s\ se mai g\seasc\ [i alte schelete l=ng\ cele care au fost g\site deja, dar [i `n spa]iul de unde nu au fost ridicate c\r\mizile folosite pentru pavimentul interiorului Cet\]ii de Scaun. Au fost descoperite [i fragmente de ceramic\ cenu[ie, care indic\, dup\ o prim\ estimare c\ aceast\ zon\ necropolar\ dateaz\ din prima jum\tate a secolului al XV-lea, probabil din perioada de dinaintea lui {tefan cel Mare.
Prezum]ia c\ `n acel loc ar fi existat o groap\ comun\ este respins\ `nc\ din start, datorit\ orient\rii vest-est a scheletolor. Astfel potrivit lui H\u, dup\ aceste indicii, se pare c\ `nmorm=nt\rile au fost efectuate dup\ ritul cre[tin, cu excep]ia unui singur schelet, ce a fost descoperit, nu cu m=inile pe piept, ci cu m=inile pe l=ng\ corp, semn c\ acesta nu a fost cre[tin.
„Sunt [i indicii de re`nhumare, ceea ce ne arat\ c\ aceast\ arie a fost folosit\ de mai multe ori, nu doar o singur\ dat\, de aici rezult=nd ideea de continuitate. Aceasta ne demonstreaz\ c\ avem de a face cu o zon\ necropolar\ `n incinta cet\]ii. Iar descoperirea este, din acest punct de vedere, foarte important\ deoarece este prima arie necropolar\ descoperit\ `n Cetatea de Scaun”, a spus Florin H\u.
Cercet\rile arheologice vor continua p=n\ c=nd vor efectuate s\p\turi pe `ntreaga zon\ pavat\, dup\ care se va continua cu lucr\rile de construc]ie a grupului sanitar. Pavajul va fi `ndep\rtat `n totalitate, piesele `ntregi urm=nd s\ fie transportate la depozitul muzeului, iar scheletele descoperite vor fi supuse cel mai probabil unei analize antropologice. (Paul  BONDAR)

Vezi si

O mașină a luat foc pe centura Sucevei (FOTO, VIDEO)

Duminică, în jurul orei 10.30, un autoturism a luat foc pe  centura ocolitoare a municipiului …