Friday , March 29 2024

O ordonanţă de urgenţă promisă de ministrul Gerea i-a scos pe minerii de la Crucea din subteran

 Minerii de la Crucea au ieşit ieri de sub munte, aşteptând ca protocolul prin care li se garantează creşterea salariilor să fie publicat în Monitorul Oficial. Dacă promisiunea ministrului Energiei Andrei Dominic Gherea nu va fi onorată, minerii de la Crucea se vor baricada din nou în subteran
mineri de la crucea [800x600]


După două zile de protest în galerii, minerii din exploatările de uraniu de la Crucea şi Botuşana au ieşit ieri din subteran.  Liderulul de sindicat Mugurel Huţuleac a spus că în jurul orei 15.30 a primit un telefon de la ministrul Energiei  Andrei Dominic Gerea, care i-a transmis că în cursul zilei de ieri a avut loc o şedinţă de guvern în care s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care urma să se construiască un cadru legal pentru punerea în aplicare a protocolului semnat de ministrul Gerea cu şefii de la Compania Naţională a Uraniului, parte dintre ei demisionari în acest moment, referitor la revendicările salariale ale minerilor. “Se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial  a acestei ordonanţe promisă de ministrul Gerea”, a declarat liderul sindical Mugurel Huţuleac. El a explicat că ieri după amiază, minerii au ieşit din galerii şi au intrat în “Sala de Apel’ a exploatării miniere Crucea, în aşteptarea publicării în Monitorul Oficial al ordonanţei de urgenţă vizând confirmarea angajamentului asumat de Ministerul Energiei privind creşterile salariale pentru minerii din exploatările de uraniu de la crucea şi Botuşana precum şi pentru lucrătorii de la fabrica de îmbunătăţire a minereului radioactiv de la Feldioara.
O primă propunere a ministrului Energiei, Adrian Gerea, transmisă minerilor a fost să li se dea în plus câte 300 de lei la salariu până în luna iunie iar apoi, după rectificarea bugetară, să fie modificată salarizarea potrivit prevederilor din protocol.
“Se discută dacă să se mulţumească cu cei 300 de lei promişi şi cu conducerea companiei schimbată”, a mai spus unul dintre protestatari.
Marţi seară, minerii au decis să nu renunţe la protest, după demisia directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi a celui al sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, şi după promisiunea ministrului Energiei, Andrei Dominic Gerea, că vor primi o majorare de 300 de lei lunar.
“Oamenii sunt foarte revoltaţi şi sunt foarte porniţi. Ei vor să se respecte ceea ce s-a semnat de ministru”, a spus unul dintre protestatari. El a menţionat că minerii nu pot crede ceea ce a promis ministrul Energiei, în condiţiile în care acesta nu şi-a respectat semnătura de pe protocolul încheiat în 30 ianuarie. “Săptămâna trecută a spus că se vor da 150 de lei, după care a spus că nu se poate da nimic până în aprilie-mai, iar acum că vor fi daţi 300 de lei. El a spus că se rezolvă şi nu s-a rezolvat nimic”, a afirmat acesta.
Cine va prelua conducerea unei companii mici, dar cu muşchi
Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marţi, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea, Moraru susţinând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea. Ulterior, şi-a anunţat demisia şi directorul sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, care a explicat că a luat această decizie întrucât nu poate să gestioneze situaţia în care s-a ajuns.
El a menţionat că a coborât în mină la cei care sunt blocaţi în sectorul Botuşana şi că aceştia rămân fermi pe poziţie că acceptă doar ceea ce s-a stabilit prin protocolul încheiat cu ministrul Andrei Gerea. Potrivit lui Proboteanu, în mina Botuşana erau blocaţi 241 de mineri, din cei 457 de angajaţi direct productivi.
Ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea, a declarat, marţi, că reprezentanţii instituţiei sale le-au propus minerilor blocaţi în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le minerilor să renunţe la protest.
De subliniat atitudinea ministrului Andrei Dominic Gerea care, în cadrul Comisiei de transporturi şi energie din Senat, a declarat că situaţia de la Crucea, unde minerii se află blocaţi în subteran, este generată de cei care urmează să se pensioneze şi “fac tărăboiul”, sindicatele scăpând de sub control situaţia. După demisia lui Ioan Moraru, este aşteptată preluarea funcţiei de preşedinte al Companiei Naţionale a uraniului de către suceveanul Constantin Harasim. Cine îl va înlocui în funcţie pe Constantin Proboteanu, directorul sucursalei Suceava a CNU încă nu se stabilise. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …