Thursday , February 9 2023

O obscură agenție de turism este abonată la contracte cu mai toate instituțiile publice din Suceava

Firmă cu un singur angajat, SC Access Travel SRL Suceava a câștigat, din 2018 și până în prezent, peste 350.000 de lei, prin contracte cu atribuire directă de la Consiliul Județean, Primăria Municipiului Suceava, Universitatea „Stefan cel Mare” și Muzeul Bucovinei.„Noi suntem printre puținii nișați pe turismul de afaceri, care lucrează pe SICAP în Suceava. Înțeleg că este un subiect sensibil, dar din punctul nostru de vedere nu e cazul de lucruri ilegale”, a precizat administratorul firmei SC Access Travel SRL, Magda Grădinariu

O agenție de turism, care își are sediul pe esplanada Casei de Cultură a Sucevei, într-o zonă în care mai sunt cel puțin alte patru astfel de agenții, reușește să obțină pe bandă rulantă contracte cu statul.

Conform ultimelor datelor oficiale, SC Access Travel SRL Suceava, firma despre care facem referire, la sfârșitul anului 2017, avea un singur angajat, o cifră de afaceri de 104.545 de lei și un profit net de 10.043 de lei.

Începând cu anul 2018, SC Access Travel SRL Suceava a obținut destul de multe contracte cu atribuire directă scoase la „bătaie” de către Consiliul Județean (CJ) Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava (USV) și Muzeul Bucovinei. Astfel, din 2018 și până în prezent, agenția de turism a câștigat de la instituțiile statului menționate mai sus suma de 357.560 de lei.

Administratorul SC Access Travel SRL Suceava, Magda Grădinariu, ne-a explicat care este secretul obținerii unui număr consistent de contracte atribuite direct. „Serviciile din turism sunt scumpe, iar comisioanele practicate sunt de până în 10%, uneori de 5 – 6%. Noi suntem printre puținii nișați pe turismul de afaceri, care lucrează pe SICAP în Suceava. Pe servicii turistice individuale, de revânzare, în schimb, sunt majoritatea agențiilor de turism, pentru că și câștigurile sunt mai mari. Înțeleg faptul că e un subiect sensibil cu <<contractele cu statul>>, dar din punctul nostru de vedere nu e cazul de lucruri ilegale sau cine știe ce alte mizerii. Suntem serioși și se comunică ușor cu noi”, a explicat Magda Grădinariu.

Pentru un om oarecare, găsirea sediului SC Access Travel SRL, care se află taman în buricul târgului, este una destul de dificilă. La sediul agenției nu există nici urmă de reclamă, într-o zonă împânzită de agenții de turism. „Pentru exterior tot încercăm să găsim o soluție ca să se integreze cu clădirea. Dar avem plăcuțe pe interior. și sincer, dacă lucrăm mai mult online și nu cu publicul larg, nu am avut neapărat nevoie de reclamă. Cei de la celelalte agenții de turism de la parter nu sunt de acord ca să pun firma pe spațiul din dreptul lor, din lateral și singura soluție ar fi exact dedesubtul geamului nostru, dar acoperă clădirea. și, pentru că o pasiune de-a mea e să protejez patrimoniul cultural construit al zonei chiar nu mă lasă inima să pun orice firmă pe clădirea asta frumoasă”, a precizat Magda Grădinariu.

Aceasta a mai adăugat că va plasa pe viitor o plăcuță în fața clădirii pentru ca celor care vor dori să dea de agenția de turism SC Acccess Travel SRL să le fie ușurată munca.

122.983,9 de lei obținuți de la CJ Suceava

În perioada 1 ianuarie 2018 – 4 martie 2019, agenția de turism administrată de către Magda Grădinariu a încheiat mai multe contracte cu CJ Suceava. Reprezentații administrației județene au dorit transport, cazare și asigurări de călătorii de la SC Access Travel SRL, plătind în schimb suma de 122.983,9 lei.

Cei de la CJ Suceava s-au plimbat de acești bani prin orașe precum Berlin (Germania), Milano (Italia) sau Madrid (Spania).

Plimbările celor de la Primăria Suceava au băgat în conturile SC Access Traver SRL suma de 98.989,37 de lei

De la începutul anului trecut și până ieri, Primăria municipiului Suceava a atribuit direct contracte în valoare de 98.989,37 de lei firmei SC Access Travel SRL Suceava. Angajații administrației locale sucevene s-au deplasat în orașe precum Londra (Anglia), Gijon (Spania), Hamburg (Germania), Jurmala (Letonia), Antwerp (Belgia) și Madrid (Spania).

Universitatea din Suceava extrem de darnică în excursii

Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a atribuit direct mai multe contracte către agenția de turism coordonată de către Magda Grădinariu. Angajații universității s-au deplasat în țări precum Belgia (Bruxelles), China (Guangzhou), Elveția (Geneva) sau Germania (Munich).

Pentru a putea achita transportul, cazarea și asigurările de călătorie, conducerea USV a trebuit să plătească din 2018 și până în prezent suma de 108.323,04 lei, bani ce au ajuns în conturile SC Access Travel SRL Suceava.

„Avem mari probleme cu firmele care nu se înscriu să-și ia contractele. Când vine câte una care pune acolo pe SEAP aplicația, mulțumim și lui Dumnezeu. Cam așa se pune problema. Nu se bate nimeni să mai ia contracte cu statul că plătim târziu, greu, cu multe condiții, suntem foarte severi la recepție și așa mai departe. Nu sunt interesați. Despre firmă habar nu am cine, ce și cum”, a declarat rectorul USV, Valentin Popa.

 Muzeul Bucovinei a apelat tot la SC Access Travel SRL

Cei de la Muzeul Bucovinei au și ei câteva contracte semnate cu SC Access Travel SRL. În același interval  de timp, conducerea muzeului a achitat agenției de turism suma de 27.305,11 lei, angajații instituției ajungând la Berlin (Germania), Hamburg (Germania), Amsterdam (Olanda) și Zurich (Elveția).

Prin târg, se zvonește că Magda Grădinariu ar fi rudă cu un angajat aflat pe o funcție de conducere în cadrul Consiliului Județean Suceava, precum și cu un fost primar dintr-o comună din zona Fălticeni. Aceasta ne-a spus ferm însă că nici măcar nu îi cunoaște pe cei doi.

Nu putem aduce acuzații că ar fi ceva ilegal la mijloc, ci doar v-am prezentat cum o firmă cu un singur angajat reușește să obțină un număr considerabil de contracte cu mai multe instituții ale statului. (O.S.)

Vezi si

Peste 100 de amenzi aplicate de polițiști în cadrul unei razii în Vatra Dornei. Doi bărbați, reținuți pentru comiterea unor furturi

Miercuri, 8 februarie, între orele 07.00-14.00, Poliţia municipiului Vatra Dornei a organizat şi executat o …

2 comments

  1. Interesant. Luati si ani anteriori. Or fi fonduri europene poate. Prieten are? 🙂

  2. Adica au incasat 22k euro/an.
    Mi se pare f putin avand in vedere ca suma asta include si costul excursiilor oferite.